Львів’янка Юлія Ткач-Остапчук стала чемпіоном світу невдовзі після «декретної відпустки»

17:00 22 вересня 2014 р.


Фото: xsport.ua

Наша землячка стверджує, що поборена нею росіянка дуже зраділа-Остапчук її успіху.

Львів’янка Юлія Ткач стверджувала в інтерв’ю журналістці Ірина Голінько: «Росіянка, поборена мною, дуже зраділа моїй перемозі на чемпіонаті світу».

Відтак наведемо інтерв’ю повністю:

«На чемпіонаті світу з боротьби, який нещодавно приймав Ташкент, приніс Україні бронзові медалі «вільника» Валерія Андрійцева (97 кг), класика Жана Беленюка (85 кг) та Ірини Харів (55 кг), а також чемпіонський титул Юлії Ткач (63 кг)

Юлія, яка лише декілька місяців тому повернулася у великий спорт після декретної відпустки, розповіла «Еспресо.TV» про дружбу з росіянкою, нові правила боротьби і своє блискуче повернення на килим.

– Вже звикли до прізвища Ткач чи й досі чекаєте, щоб вас викликали на килим як Юлію Остапчук?

– На килимі вже звикла. Адже це стресова ситуація і голова швидко метикує. А от у побуті подруги продовжують називати мене дівочим прізвищем. Навіть я сама, коли комусь телефоную, кажу: «Це Юля Остапчук».

- І як реагує чоловік на подібне?

– Він не ображається, адже – золота людина і все розуміє. Зараз він дуже гордий і радий, що я з його прізвищем виграла чемпіонат світу. Воно стало щасливим для мене. Чоловік, до речі, теж займався вільною боротьбою.

– Ви вперше на чемпіонаті світу виступали під прізвищем Ткач. Може, саме в цьому секрет перемоги?

– Я теж про це думала. Повернення з декретної відпустки виявилося просто блискучим. У моїй ваговій категорії не було явного лідера. Близько семи спортсменок мали однаковий рівень, які викладалися на всі сто, хотіли і могли перемогти. Але в  спорті, напевне, є частина фарту і Божої ласки. В той день усі зорі зійшлися на небі і допомогли мені перемогти.

– Тобто ви боролися в Ташкенті так, як і два роки тому?

– Можливо, після пологів у мене стало більше мотивації. Вага теж пішла вгору. Раніше я була конкретним «недовєском» у своїй категорії і ніяк не могла погладшати. А от на двох останніх зборах набрала кілограми, стала міцнішою, потужнішою жіночкою. Це, напевно, зіграло важливу роль. Та й вік, мабуть, теж має значення – я «доросла» до титулу чемпіонки світу.

– За час вашого декрету у боротьбі змінилися правила, вагові категорії. Вам вони більше імпонують?

– Моя вагова категорія не змінилася – 63 кг. Проте її покинула триразова олімпійська чемпіонка японка Каорі Ічо, яка виступала в Ташкенті у вазі 58 кг. Нові правила мені подобаються і  дуже підходять, адже я борець атакуючого стилю. Зараз за пасивність дають попередження – за 30 секунд треба провести результативну дію, інакше бал дадуть супернику. Стало цікавіше боротися, а сама боротьба додала у видовищності.

– Судячи з ваших результатів цього року – «бронза» чемпіонату Європи, дві медалі з міжнародних турнірів і «золото» чемпіонату світу, повертатися на килим після декретної відпустки було нескладно?

– О Боже, це дуже складний і тривалий процес, який вимагає бажання, багато зусиль, часу, терпіння. Без допомоги рідних і близьких – це просто нереально зробити – повернутися у великий спорт. Потрібно працювати в чотири рази більше, щоб набрати оптимальну форму за якомога короткий час. Завдяки сім’ї цей процес у мене пройшов гладко. Коли синочку Ярославу виповнився місяць, я почала поволі тренуватися. Зараз йому вже рік. Так зрадів, коли я повернулася додому. Не бачилися майже місяць – збори, потім чемпіонат світу. Хоча не можна так, але я пожертвувала дитиною заради самореалізації, досягнення високої мети в спорті. І ця жертва не є марною, за що я вдячна Богові. А з сином по інтернету ми можемо і по 5 разів на день спілкуватися.

– На кого схожий Ярослав?

– На чоловіка - маленька його ксерокопія. Але впертий такий, як і я. Хотіла, щоб дитина була схожа на чоловіка. Це йому дяка за те, що він завжди поруч і підтримує мене – на тренуваннях, у побуті і сімейному житті. Це мінімум, який я можу зробити для коханого. Дай Боже таких мінімумів ще мінімум п’ять.

– У першій сутичці чемпіонату світу ви боролися з росіянкою і перемога дісталася вам за нічийного рахунку - 2:2. Суперниця була такою непоступливою чи ви ще не ввійшли в ритм змагань?

– Ми добре знаємо одна одну і навіть товаришуємо. Перша сутичка на змаганнях такого рівня завжди дуже відповідальна, тяжка і напружена. Тому все так і склалося. Мабуть, це була найскладніша сутичка для мене на чемпіонаті світу-2014.

– Психологічно налаштовуючись на цю сутичку, брали до уваги, що Валерія Лазінская – росіянка?

– Ні, це вже політика. А під час змагань національність суперниці не має значення. Хочеться перемогти в усіх. Вона дуже раділа за мене, що я виграла чемпіонат світу. А я привітала її з «бронзою».

– До речі, а за кого під час цього поєдинку вболівав зал?

– Коли борюся на килимі, то не звертаю уваги на публіку. Настільки сконцентрована на тому, що є тільки я і суперниця, що не чую вболівальників. Коли перемогла, то публіка мені щиро аплодувала, мене всі вітали. Упередженого ставлення не було до мене.

– А підказок тренера теж не чуєте?

– Інколи чую. Він не сварить мене за це, бо все прекрасно розуміє. Ми професійні спортсмени і знаємо, що робити в тих чи інших ситуаціях.

– У фіналі вам протистояла багаторазова медалістка чемпіонатів світу американка Єлена Пірожкова. Ваш перший в житті фінал чемпіонату світу, ви виграєте 4:0, а потім пропускаєте небезпечну атаку за 40 секунд до фінального свистка. Не боялися, що ось так можете втратити «золото»?

– Коли у фіналі чемпіонату світу до закінчення сутички залишається хвилина, ти боїшся зробити навіть зайвий крок чи поворухнутися. Адже помилка може бути фатальною. Дуже страшно. Намагаєшся контролювати ситуацію, але в боротьбі можливе все. Я розуміла, що програла два бали, дивилася на табло і наказувала собі заспокоїтися і дотерпіти. А після гонгу не вірила своєму щастю і в те, що можу виграти чемпіонат світу. Мене заполонили бурхливі емоції.

– І ви застрибнули на тренера...

– Так, це в нас така традиція. Андрій Ігоревич Пістун – фанат своєї справи, вкладає в нас свою душу, найкращий тренер у світі і я його дуже люблю. Він дуже довго йшов до цієї миті – адже я перша серед його вихованок стала чемпіонкою світу в олімпійській ваговій категорії. Він був безмежно щасливий, і мені хотілося поділитися з ним своєї радістю і задушити в обіймах.

– Як думаєте, хто більше радів вашій перемозі – тренер чи сім’я?

– Всі однаково. Тренер для мене теж дуже рідний, адже тренує мене з 8-го класу. Він уже частина нашої родини.

– Чи буде тепер Ташкент вашим улюбленим містом?

– Спортсмени люблять ті країни і міста, де здобувають медалі. Тому Ташкент залишиться в моєму серці особливою згадкою, позитивним емоційним містом, яке мені завжди буде приємно згадувати. Але як туристка навряд чи приїду до столиці Узбекистану. Просто Ташкент – закрите місто, трішечки совдепівське, дуже своєрідне. Для подорожі оберу європейські країни.

– Азербайджан дуже активно переманює українських спортсменів, особливо борчинь. Мабуть, ви теж були чи й є в колі інтересів цієї країни?

– Я не хотіла б коментувати це.

– Яка країна і що саме повинна вам запропонувати, щоб ви змінили громадянство?

– Не знаю. Я щаслива, що стала чемпіонкою світу будучи українкою і прославила свою Батьківщину. Я люблю її за те, що тут народилася, тут мої батьки, чоловік і дитина; за те, що ношу форму збірної України, а під серцем у мене – герб України. Синьо-жовтий прапор, гімн – це дуже приємно, драйвово, класно – ці емоції передати просто неможливо! Змінювати громадянство не хотіла б, але в житті можуть скластися різні ситуації – не дай Бог, звісно. Я люблю впевненість і завагалася б переїхати в іншу країну.

– А як ви ставитеся до спільних зборів зі збірною Азербайджану напередодні важливих стартів – чемпіонатів Європи, світу і навіть Олімпійських ігор?

– Моя думка нічого не змінить, бо це вирішує керівництво. Говорячи про мою вагову категорію – 63 кг, то в Азербайджані немає моєї прямої конкурентки. Тому для мене ці збори не несуть негативу. А сильні спаринг-партнерки у них є. Дуже хотілося б поїхати на збори до США чи Японії, подивитися, як вони тренуються.

– Чи доводиться тепер українським спортсменам обговорювати зі своїми іноземними колегами політику частіше, ніж раніше?

– У Ташкенті до нас підходило дуже багато людей і запитували про ситуацію, що склалася в нашій країні, війну і чи не торкнулася вона нас особисто. Запитань було дуже багато. Політичною обстановкою в Україні цікавиться весь світ, і росіяни в тому числі – щоправда, хтось з насмішкою запитає, а хтось хоче знати, що відбувається насправді».

Це інтерв’ю опубліковано сьогодні, 22 вересня, на сайті телеканалу «Еспресо.TV».

dailylviv.com

На Запоріжжі поцілили по обʼєктах критичної та цивільної інфраструктури

Нова повітряна тривога на Львівщині. Ракета - на Стрий

Атаковані об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях - міністр

На Полтавщині пошкоджено обʼєкт енергетичної інфраструктури

Сирени сповістили про закінчення нічної повітряної тривоги на Львівщині через ракетну атаку

Вибухи в Києві - робота ППО

ППО обстрілює крилаті ракети на Львівщині. Вибухи в околицях Стрия

Крилата ракета летить курсом на захід, - Козицький

Дві хвилі вибухів у Запоріжжі

Злетів російський МіГ-31К - носій аеробалістичної ракети

Вектори руху та маневрування російських ракет (доповнюється)

Гудуть сирени на Львівщині. У повітрі російські ракети

Половина України в нічній тривозі

Підводний човен з «Калібрами» вийшов у Чорне море

Зліт в Росії стратегічних бомбардувальників Ту-95мс

На фасадах шкіл і будинків у Львові встановлять ще 39 меморіальних таблиць. Прізвища

Аристократи зі Стрілок. Як в Edem Resort відкривали сезон (відео)

Надпотужна Ірина Фаріон просить підписувати відкритий лист

Не всім студентам у віці до 22 років дозволили виїжджати за кордон на навчання

Який трудовий стаж потрібен, щоб у 2024 році вийти на пенсію 60-річним

8 травня з'явиться інформація про дату, час і місце проведення НМТ

З командиром взводу Віктором Дудником, випускником Львівської політехніки, попрощаються у храмі і на площі Ринок

На Львівщині засудили директора КП і його доньку

На трасі Київ-Чоп горить вантажівка (відео)

У польському Любліні слідчі вийшли на міжнародну злочинну групу

У Львові на Підзамче тимчасово не працюватиме фонтан

Етапи SEO просування сайту

Мешканці Сихова будуть місяць без гарячої води. Перелік вулиць

Для ремонту енергосистеми потрібен перегляд тарифу на світло вже влітку – Держенергонагляд

КМУ продовжив на місяць бронювання працівників підприємств

У Польщі змінило колір Балтійське море

У Львові Dragon Сapital розпочала будівництво індустріального парку

10-річний шахіст з Трускавця переміг у чемпіонаті світу зі швидких шахів

Військовий капелан за 20 тис. євро організовував незаконне переправлення за кордон

Львівські синоптики прогнозують нічні заморозки та пожежну небезпеку на найближчі дні

Українцям нагадали про кримінальну відповідальність за поширення інформації про пересування співробітників ТЦК

СБУ затримала двох полковників УДО за спробу замаху на Зеленського

У Львові сильно п'яний водій спричинив потрійну ДТП

Деякі країни ЄС відмовляться передавати активи РФ на закупівлю зброї для України

Угорщина - за розширення ЄС, але без України