Ведмідь ледь не вбив на Львівщині людину (+відео)

22:00 31 березня 2016 р.

Фото до новини


Фото: zaholovok.com.ua

Шукача оленячих рогів врятував його брат.

У львівських Карпатах голодний ведмідь, який прокинувся після зимової сплячки, ледь не вбив людину. Після зустрічі з ведмедем у 40-річного Миколи рвані рани по всьому тілу. Про напад звіра він не хоче згадувати.

Миколу тільки перевели з реанімації. Провідати його прийшла дружина Василина. Їй чоловік розповів все, що пам'ятає: «Йшов по лісу, говорив щось загарчало, обернувся – ведмідь, стрибнув на нього і все. Потім шок і він каже, що вже не пам'ятає».

Медики кажуть – Миколі пощастило, тому що найчастіше після зустрічі з ведмедем посеред лісу людина не виживає. Завідувач травматологічним відділенням Дрогобицької міської лікарні №1 Ігор Маркева вважає: «Пощастило, бо щелепи ведмедя і кігті ведмедя, тобто один укус, і він йому міг кисть відкусити, перекусити передпліччя». 

Від смерті чоловіка врятував рідний брат – Іван Федитник. Він і ще один односелець були свідками нападу. Іван Федитник згадує: «Вона драла і гарчала, вилетіла, стрибнула раз, другий раз, потім третій, піднялася на нього і перевернула і вони скотилися. Я не пам'ятаю через страх... хапав камені за ним кидав і ведмідь втік».

Звільнивши з лап звіра закривавленого Миколу, чоловіки шість годин несли його з лісу в село, а це 15 кілометрів. Іван показує, заради чого місцеві, ризикуючи життям, навесні ходять в ліс. Це оленячі роги. Саме в цей час благородна тварина скидає старі. Продавши їх, люди можуть заробити.

Сільський голова скаржиться – щорічно в гірських лісах стає все небезпечніше. А екологи припускають – ведмедя могли спровокувати самі люди. Еколог Ігор Антахович розповів: «Ці люди вторглися на територію його будинку, він себе почуває там господарем – оскільки це природоохоронний об'єкт, це заповідник, він знає, що там живе і люди – це позаштатна ситуація – це перше, а друге – після сплячки ведмідь голодний, він втратив масу жиру і ваги і в першу чергу шукає собі їжу». 

І хоч напад ведмедя на людину обговорюють мало не всі довколишні села, місцеві не панікують. Кажуть – звірів бояться, але в ліс ходити будуть – тому що для більшості тут це єдиний заробіток.

Про це повідомили сьогодні, 31 березня, на телеканалі «Україна».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів