Всеукраїнську акцію «Я – Волноваха» підтримали мирним маршем понад чотири тисячі львів’ян (відео, оновлено)

23:54 18 січня 2015 р.


Фото: vgolos.com.ua


Відео: Громадське Телебачення Львів

Як повідомили в неділю «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, сьогодні, 18 січня, в найбільшому місті на заході України відбувся мирний марш солідарності через вбивство мирних українських громадян.

У прес-службі міської ради повідомили в неділю «Щоденному Львову», що сьогодні, 18 січня, в найбільшому місті на заході України відбувся мирний марш солідарності через вбивство мирних українських громадян. У повідомленні також конкретизують:

«Таким чином Львів підтримав всеукраїнську акцію «Я – Волноваха». Мирний марш розпочався біля пам'ятника Тарасу Шевченкові. Далі люди з лампадками в руках пройшли по вулиці Дорошенка до пам'ятника Жертвам комуністичних злочинів на площі Шашкевича.

Участь у ході взяли керівники міста та області, духовенство, народні депутати України, громада міста.  Біля пам'ятника Жертвам комуністичних злочинів на площі Шашкевича всі хвилиною мовчання вшанували тих, хто загинув під Волновахою та в зоні АТО. 

Люди запалили лампадки та спільно помолились. Очолив панахиду отець Степан Сус. У молитві згадали невинних жертв під Волновахою, усіх, хто загинув в зоні АТО, та тих, хто зараз бореться на Сході України.

Натомість «Радіо Свобода» інформує сьогодні, 18 січня, в повідомленні «Понад чотири тисячі львів’ян взяли участь у мирному марші солідарності»:

«Понад чотири тисячі львів’ян 18 січня взяли участь у мирному марші солідарності «Я – Волноваха» у пам’ять невинних жертв. Мирна хода розпочалась біля пам’ятника Тарасові Шевченку. 

«Це мовчазна мирна хода у рамках всеукраїнської акції пам’яті за всіма українцями, які стали невинним жертвами російського тероризму. Ми хочемо також привернути увагу світової спільноти до того, що війна в Україні – це не виключно біда українців і України», – наголосив координатор акції Василь Молдован. Однак під час мовчазної ходи, як анонсувалось, невелика група людей вигукувала гасла «Україна понад усе», «Слава нації, смерть ворогам». 

З плакатами «Не забудемо, не пробачимо Волноваху», «Je suis Volnovakha», «Я росіянин – мене не з’їли», а також із запаленими лампадками люди прийшли до пам’ятника жертвам комуністичних злочинів. Тут відбулася молитва за всіх загиблих на Донбасі. Свічки, лампадки львів’яни поставили до підніжжя пам’ятника».

Про це повідомляється в неділю на сайті «Радіо Свобода». Натомість Юлія Ліпіч розповіла в сьогоднішній публікації «Львів'яни на Марші Миру скандували «Путін-х..ло!», «Путін-терорист» та молилися за Донбас»:

18 січня о 14.00 біля пам'ятника Т. Шевченку у центрі Львова на Марш Миру «Я-Волноваха» зійшлося близько 2 тис. мешканців. Зі собою принесли синьо-жовті та червоно-чорні прапори.

Усі встають у шеренгу, попереду три священики. Серед натовпу – молоді батьки з колясками.

До візків почепили синьо-жовті стрічки. Одна з організаторів акції, представник громадської організації «Розвиток громади» Лія Мазуркевич каже:

«Свій марш Солідарності проводимо у той же час, коли такий проходить у столиці. Разом з іншими українцями хочемо продемонструвати, що наш бойовий дух не здолати. 

Біль по втраті об'єднує всю Україну. Також маємо ряд вимог. Хочемо, аби Верховна Рада та Президент Порошенко офіційно визнали Росію військовим агресором.

Вимагаємо ввести воєнний стан в окупованих територіях країни. Також Президент має негайно запровадити масовий військовий вишкіл громадян, які зараз проводять лише громадські воєнно-патріотичні організації. Надати для такого вишколу зброю і боєприпаси. Зібралися до Святої Вечері, аби згадати тих, хто вже ніколи не сяде вечеряти».

Організатори наголошують: Марш – аполітичний. Просять не використовувати політичну символіку та політ гасла. Мазуркевич каже також: «Ми просто хочемо показати світові, зокрема Європі, зо українці переживають дуже важкий час. Наголошуємо на військовій агресії з боку Росії. Ми не гірші від французів. Вони вийшли на вулиці після розстрілу своїх земляків. Ми теж своїх загиблих пам'ятаємо».

Натовп рухається вулицею Дорошенка до пам'ятника жертва комуністичних злочинів на площі Маркіяна Шашкевича. У руках несуть лампадки, аби запалити у пам'ять загиблих на Донбасі.

Скандують: «Слава нації – смерть ворогам», «Герої не вмирають – вмирають вороги». Час від часу у натовпі хтось вигукує: «Путін-х-ло». У відповідь кричать» «Путін-терорист».

Несуть плакати: «Путін відчепись від України», «Я-Волноваха», «Я-Донбас». Микола Воронець, який у руках тримає власноручно написаний плакат «Смерть Путіну», каже:

«Син учора по інтернету прочитав, що у Львові буде проходити така акція. Я сьогодні приїхав сюди зі Стрия. Думав, що буде більше людей.

Видно, всі готуються до Щедрого Вечора. Але нам не на часі сьогодні святкувати, коли ворог не спить.

Москаль ж від чорта. Як показує історія, у період всіх воєн на Різдво було перемир'я між ворогуючими сторонами.

На Донбасі на Святвечір сепаратисти палити по наших, наче скажені. Я хочу усім наголосити: треба мобілізовуватися і брати зброю до рук. Кажу, хоча у самого два сини. Та мусимо захищати землю від окупанта.

Біля пам'ятника півтори години правлять молебень за загиблими під Волновахою. На панахиді присутній міський голова Львова Андрій Садовий.

Володимир з Донецька, який тримає плакат «Я хочу додому», каже: «Вже три місяці живу у Львові. Здається, що ця війна ніколи не закінчиться. Раніше вірив Порошенкові, Яценюкові. Тепер у них розчаровуюся. Політики лобіюють свої інтереси, до нас їм байдуже».

Цю акцію проводять у Києві, Тернополі, Івано-Франківську, Рівному, Ужгороді. Так люди реагують на обстріл терористами автобусу із мирними жителями у Волновасі 13 січня.

Тоді 13 людей загинуло, 15 поранених. Прокуратура Донецької області кваліфікувала обстріл як терористичний акт, відкрила кримінальне провадження.

Цей випадок порівнюють з обстрілом в Парижі журналістів сатиричного видання. Там 12 жертв, влада Франції визнала це теж терористичним актом».

Про це повідомляється в київській «Газеті по-українськи».

Як інформував «ЩЛ», львів'яни вийшли на марш миру й солідарності «Je suis Volnovakha», а також протестували біля консульства Росії, де діти залишили в неділю під дипломатичним представництва агресорів іграшки.

dailylviv.com

Ексголова сільради на Яворівщині незаконно передав 0,24 га у приватну власність

У Сколівських Бескидах заблукала родина грибників

В Україні змінили порядок бронювання від мобілізації

Ворог атакував КПП та портову інфраструктуру на Одещині, є поранені

У Львові чоловік жорстоко побив рибалку за нібито незаконну риболовлю

У Львові собака впав у 7 метровий колодязь. Як рятували

Українські війська продовжують наступ на Курщині

РФ атакувала Україну 32 шахедами

Львівщина проведе на вічний спочинок п'ятьох Героїв

Наймасовіший розстріл українських військовополонених на покровському напрямку

Стрілянина у торгівельно-розважальному центрі Львова. Поліція спростувала інформацію

Іран випустив по Ізраїлю майже 200 ракет і тепер боїться відповіді його армії

Богдан Маркевич і Роман Вовк. Львівʼян-воїнів завтра проведуть в останню путь

За залиту водою квартиру через гасіння пожеж ЛМР виплачує 15 тис. грн

Ще 30 львів’ян посмертно нагородили «Почесним знаком Святого Юрія»

МЗС України спростувало інформацію джерел Financial Times про територіальні компроміси з агресором

Землю біля пам'яток національного значення у Львівській громаді виставили на торги

Як обрати професійну декоративну косметику для різного типу шкіри: поради та найкращі продукти

У Львові судитимуть директора товариства - без керівника комунального підприємства

Тенденції в космецевтиці 2024: новинки догляду за шкірою та інновації

Автомобіль патрульної поліції зіткнувся з трамваєм у Сихівському районі

Аромати Грузії: найкращі грузинські рецепти для вашого столу

У Львові демонтують ще 100 МАФів - перелік й адреси

Анастасія Пожога стане військовою в пам'ять про батька, який загинув

За продаж автівок власники платитимуть до 18% від задокументованої вартості, а не зі слів

Заплатить 17 тисяч гривень штрафу за те, що вкрав 60 мільйонів доларів

Нацпарк Королівські Бескиди збільшили на 2 гектари

Піпа домагатиметься, щоб у школах заборонили російську мову на перервах

Росіяни атакували Запоріжжя ФАБами, є загиблий та дев'ятеро поранених

Особливу небезпечну психотропну речовину «alfa-PVP» розповсюджувала мешканка Золочівщини

В Україні змінили порядок проходження ВЛК

НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення максимальних цін на електроенергію

Співвідношення артилерійських снарядів на полі бою скоротилося до 3:1

Росія збільшить оборонний бюджет у 2025 році до найвищого рівня за всю історію

Львівські синоптики прогнозують ніч зі сильними заморозками

Триметрову «Пташку Перемоги» поставили на міжнародній трасі (відео)

Ворог обстріляв житлові квартали та обʼєкти інфраструктури Запоріжжя

Львів’янин - бронзовий призер чемпіонату світу з шосейного велоспорту

На Львівщині знаходять безхазяйне майно. Кому віддадуть

У Польщі українець побив та покусав свою наречену