В Україні розпочали прийом документів для отримання біометричних паспортів (відео)

23:10 12 січня 2015 р.


Фото: прес-служба Президента України


Відео: «Телевізійна служба новин» каналу «1+1»

У понеділок біометричні паспорти вже отримали Президент Петро Порошенко, а також, як повідомила його прес-служба, громадяни, котрі зробили внесок у розвиток та зміцнення держави.

Журналіст Ірина Стельмах розповіла в сьогоднішній публікації «У черзі за біометричними паспортами»:

«У понеділок, 12 січня, українці отримали змогу подавати документи для отримання біометричного паспорту. Новий документ виглядає, як старий. Це та ж синя книжечка на 32 сторінки, але з чіпом, в якому містяться біометричні ідентифікатори: оцифровані підпис та овал обличчя і відбиток пальця.

Видається паспорт із «біометрикою» на 10 років, а для дітей – на 4 роки. Втім, повноцінно діяти він почне лише після запровадження безвізового режиму з ЄС.

У відділках міграційної служби – ажіотаж. Люди зі самого ранку займають чергу, щоб подати документи та одними з перших отримати паспорт європейського зразка.

До одного зі столичних відділень Людмила з чоловіком прийшли в понеділок ще о 8:30 і отримали 94-й номер у черзі. Втім, жінка вважає, що їй пощастило, адже в черзі здати документи для оформлення біометричного паспорту, окрім неї, ще 200 осіб.

Людмила жінка: «Я зовсім не хотіла його оформляти, але оскільки прийшла з чоловіком, подумала, що зроблю за компанію. Добре, що гроші були».

Все, що потрібно – це сфотографуватися, поставити електронний підпис та пройти дактилоскопування, тобто зняти електронні відбитки пальців. Втім, як і для тих, хто хоче подати документи, так і для тих, хто їх приймає, нова процедура поки дещо екзотична.  Комусь не з першого разу вдається правильно притиснути палець до спеціальної поверхні, комусь – відтворити свій підпис вже не в паперовому, а електронному вигляді, а комусь взагалі порозумітися з новою «розумною» технікою, яка через це зависає.

Із 12 січня в Україні у тестовому режимі почали діяти 30 робочих місць для прийому документів із «біометрикою» – п’ять у Києві і по одному в кожному обласному центрі. А вже з середини лютого їхня кількість збільшиться ще на 606. Принаймні про це напередодні запевнив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

518 гривень замість 170

Друкують паспорти з чіпом на державному підприємстві «Поліграфкомбінат «Україна», а коштує він 518 гривень 15 копійок (калькуляція вартості біометричного паспорта виглядає як 261 гривня (15 євро за курсом на 29.12.2014) + державне мито 170 гривень + вартість реєстраційних послуг 87,15 гривні). Зекономити можна на відчутності чіпу. 

Паспорт без нього коштуватиме 461,15 гривні. Якщо ж документ отримати потрібно швидше (за сім днів), доведеться викласти трохи більшу суму (775 гривень). Деякі фахівці вже назвали ціну біометричного паспорту зависокою і встигли нагадати про рішення Верховного суду України від 3 грудня 2013 року, де зазначено, що єдиним легітимним платежем за закордонний паспорт є державне мито (тобто 170 гривень), а вимагання інших платежів є протиправним.

Іншим зауваженням до процедури є Єдиний державний демографічний реєстр, створення якого вимагає мільярдних інвестицій. Це не лише суперечить Конвенції про захист прав особи при автоматизованій обробці персональних даних, але й несе ризик, що інформація опиниться у злочинців або її недобросовісно використовуватимуть правоохоронці, кажуть експерти. Натомість керівник прес-служби Державної міграційної служби Сергій Гунько переконує українців у зовсім протилежному: «Ці дані вже збиралися раніше. Вони передаються захищеними каналами зв’язку до центральної бази даних. А вона є захищеною, тож людям нема за що переживати».

Головним мотивом для запровадження нового типу офіційних документів для світу стала необхідність захисту від тероризму (після 11 вересня 2001 року у США). Однак для українців біометричний документ означає крок назустріч безвізовому режиму.

За даними Всесвітньої організації цивільної авіації (ICAO), біометричні форми посвідчення особи запроваджені у понад 90 державах світу. У травні цього року на саміті ЄС у Ризі Україна може отримати чітку дату початку дії безвізового режиму між Україною та ЄС. За найоптимістичнішими прогнозами, реальний безвізовий режим із Євросоюзом зможе запрацювати не раніше осені 2015 року, але для цього громадянам України потрібно буде мати біометричні паспорти.

Про це повідомляється в понеділок на сайті «Радіо Свобода». Натомість у прес-служба Президента України розповіли сьогодні, 12 січня:

«Запровадження біометричних паспортів громадян України для виїзду за кордон – це ключовий крок до запровадження безвізового режиму з країнами ЄС, переконаний Президент Петро Порошенко. «Цього кроку ЄС чекає від України для того, щоб надати нам безвізовий режим», – сказав Глава держави під час відвідування сервісного центру з видачі паспортів.

Глава держави висловив сподівання, що рішення щодо запровадження безвізового режиму між Україною та країнами ЄС буде ухвалено вже у травні поточного року на саміті «Східного партнерства» у Ризі. «З біометричними паспортами всі громадяни України будуть без віз перетинати кордон з країнами Шенгенської зони», – сказав Президент.

Він повідомив, що за підсумками переговорів з Міністром закордонних справ Латвії досягнуто домовленість про внесення цього питання до порядку денного Саміту. За словами Глави держави, у березні планується видача близько 30 тисяч таких паспортів, а у квітні – понад 200 тисяч.

Перший заступник Міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе зазначила, що з часом процедура видачі документів спрощуватиметься і збільшуватиметься кількість пунктів, де їх можна буде отримати. Разом з Президентом біометричні паспорти отримали громадяни, які зробили внесок у розвиток та зміцнення держави.

Глава держави підкреслив, що першими документи нового зразка отримала «команда, яка має право представляти Україну». Зокрема, паспорти отримали активісти Майдану – волонтер-медик Олеся Жуковська, поранена снайпером, а також Василь Михалко, який отримав снайперську кулю 20 лютого, коли допомагав пораненому побратиму виходити з-під обстрілу, легендарний «голос Майдану», колишній міністр культури Євген Нищук.

Новий паспорт також отримав організатор мобільного шпиталю ім. Пирогова Геннадій Друзенко і сотниця «Жіночої сотні» Анна Коваленко. Отримала біометричний паспорт і переселенка з Криму Христина Михайліченко – лауреатка міжнародних конкурсів, яка на минулому тижні перемогла на міжнародному конкурсі піаністів у Голландії, а також її мама Наталія Михайліченко.

Власниками нових біометричних паспортів тепер також є всесвітньовідомий письменник Андрій Курков, кінорежисер, режисер фільму «Плем’я» Мирослав Слабошпицький, вокаліст київського гурту «Brunettes Shoot Blondes», кліп якої став світовою сенсацією соціальних мереж і отримав більш ніж 6 млн переглядів на YouTube, Андрій Ковальов. Серед тих, хто одними з перших у країні отримали біометричні паспорти, – журналісти Андрій Цаплієнко та Олександр Аргат.

Сотниця «Жіночої сотні» Анна Коваленко назвала початок видачі біометричних паспортів знаковою подією. «Впевнена, що це один з кроків до наших мрій», – сказала вона.

Журналіст Андрій Цаплієнко висловив переконання, що документи нового зразка мають стати сигналом для тих громадян, які проживають на Донбасі. «Думаю, що це певний сигнал для тих громадян на Сході, що з Україною двері у світ відчиняються, а з ворогом, навпаки, – зачиняються», – резюмував він.

Біометричні паспорти дозволять громадянам України безперешкодно їздити до країн ЄС після підписання Угоди про безвізовий режим. Особливість документа в тому, що це посвідчення особи міститиме електронний носій даних, на якому буде вписано інформацію про біометричні показники власника документа з метою його ідентифікації. Головною ідеєю впровадження біометричних паспортів є суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму. Однак для українців біометричний паспорт також означатиме, що країна стає на крок ближчою до безвізового режиму з ЄС».

Про це повідомляється в понеділок на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

dailylviv.com

Стрілянина у торгівельно-розважальному центрі Львова. Поліція спростувала інформацію

Іран випустив по Ізраїлю майже 200 ракет і тепер боїться відповіді його армії

Богдан Маркевич і Роман Вовк. Львівʼян-воїнів завтра проведуть в останню путь

За залиту водою квартиру через гасіння пожеж ЛМР виплачує 15 тис. грн

Ще 30 львів’ян посмертно нагородили «Почесним знаком Святого Юрія»

МЗС України спростувало інформацію джерел Financial Times про територіальні компроміси з агресором

Землю біля пам'яток національного значення у Львівській громаді виставили на торги

Як обрати професійну декоративну косметику для різного типу шкіри: поради та найкращі продукти

У Львові судитимуть директора товариства - без керівника комунального підприємства

Тенденції в космецевтиці 2024: новинки догляду за шкірою та інновації

Автомобіль патрульної поліції зіткнувся з трамваєм у Сихівському районі

Аромати Грузії: найкращі грузинські рецепти для вашого столу

У Львові демонтують ще 100 МАФів - перелік й адреси

Анастасія Пожога стане військовою в пам'ять про батька, який загинув

За продаж автівок власники платитимуть до 18% від задокументованої вартості, а не зі слів

Заплатить 17 тисяч гривень штрафу за те, що вкрав 60 мільйонів доларів

Нацпарк Королівські Бескиди збільшили на 2 гектари

Піпа домагатиметься, щоб у школах заборонили російську мову на перервах

Росіяни атакували Запоріжжя ФАБами, є загиблий та дев'ятеро поранених

Особливу небезпечну психотропну речовину «alfa-PVP» розповсюджувала мешканка Золочівщини

В Україні змінили порядок проходження ВЛК

НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення максимальних цін на електроенергію

Співвідношення артилерійських снарядів на полі бою скоротилося до 3:1

Росія збільшить оборонний бюджет у 2025 році до найвищого рівня за всю історію

Львівські синоптики прогнозують ніч зі сильними заморозками

Триметрову «Пташку Перемоги» поставили на міжнародній трасі (відео)

Ворог обстріляв житлові квартали та обʼєкти інфраструктури Запоріжжя

Львів’янин - бронзовий призер чемпіонату світу з шосейного велоспорту

На Львівщині знаходять безхазяйне майно. Кому віддадуть

У Польщі українець побив та покусав свою наречену

Для підтримки боєздатності Україні потрібно щомісяця $1 млрд

Лежав у калюжі, але був при свідомості. Славські пошуковики врятували грибника

РФ знеструмила лінію живлення ЗАЕС. Станція - на межі блекауту

Як протидіяти КАБам - найефективнішій російській зброї

У Самборі через ДТП госпіталізували пішохода

Львів зупинився на одну хвилину, вшановуючи захисників і захисниць

Восьмеро Героїв назавжди повернулися на Львівщину

Семеро загиблих та ще троє постраждалих. Наслідки ворожого обстрілу Херсона

На Дрогобиччині ледь не згоріли «Жигулі»

Boeing виготовлятиме бомби і для України