В адміністрації Президента України сподіваються, що наступний тиждень буде поворотним для Донбасу

15:29 5 грудня 2014 р.


Фото: скріншот з «YouTube»

Заступник голови АП Валерій Чалий заявив у п'ятницю, що українська сторона підтвердила готовність взяти участь у черговому раунді переговорів у Мінську.

Українська сторона підтвердила готовність взяти участь у черговому раунді переговорів у Мінську. Про це заявив сьогодні, 5 грудня, на брифінгу заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий, 

Він також запевнив, що українська сторона і надалі вимагатиме виконання мінських домовленостей і ще раз наголосив, що Україна виконує всі свої зобов’язання в рамках мінських домовленостей, тоді як інша сторона повністю  їх ігнорує.

Телеканал «Еспресо.TV», який передає заяву заступника голови АП, також нагадуємо, що 3 грудня учасник тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі у форматі «Україна- ОБСЄ-Росія», екс-президент Леонід Кучма, заявив, що черговий раунд переговорів у мінському форматі щодо ситуації на Сході України може відбутися наступного тижня. Своєю чергою, інтернет-видання «Українська правда» передає в п’ятницю, що заступник глави Адміністрації президента з питань міжнародних відносин Валерій Чалий сподівається, що наступного тижня вдасться домогтися виконання мінських домовленостей.

«Пошук рішень із сусідньої Росією – також важливий елемент, а він має відбуватися за підтримки наших партнерів», – сказав він на брифінгу, говорячи про кроки для вирішення конфлікту.

«І я вважаю, що найближчий тиждень буде дуже показовий з точки зору можливості і виконання мінських угод, зокрема Меморандуму від 19 вересня і Протоколу від 5 вересня», – заявив Чалий. Він нагадав: «Позиції, які там зазначені, – це припинення вогню. Ви вже чули, що 9 грудня може стати такою датою».

«День тиші – і після цього відведення важких озброєнь, артилерії і, можливо – ми сподіваємося все-таки – виконання мінських домовленостей», – сказав Чалий. «Залишається питання звільнення полонених – це категорична вимога української сторони. Домовленість обміну «всіх на всіх» полонених на сьогодні не дотримується. Україна свої зобов’язання виконує, інша сторона – не виконує», – заявив він.

«Сьогодні не треба торгуватися, давати хабарі чи там продавати наших громадян – треба просто звільняти полонених. Інакше ми це сприймаємо як постійне руйнування мирних домовленостей, які є єдиною сьогодні основою для врегулювання ситуації», – наголосив Чалий.

Інше питання, яке потребує кардинального вирішення – кордони, додав представник Адміністрації Порошенка. «Невеличкі поступки з точки зору візуального контролю на кордоні так званих конвоїв – це не те, що сьогодні потрібно. Сьогодні потрібне відновлення контролю на кордоні за допомогою верифікації і моніторингу ОБСЄ», – заявив Чалий.

«Тільки в таких умовах можуть бути елементи політичного врегулювання. Офіційний Київ на них готовий – але для цього, в першу чергу, потрібне припинення вогню і вбивства цивільного населення і наших військових», – додав він.

Заступник глави АП сподівається, що з Дня тиші, 9 грудня, почнуть вщухати бої на Донбасі. «Без припинення вогню ми можемо просто втратити наших співгромадян (у Луганській і Донецькій областях)», – сказав також Чалий.

Він наголосив, що «найманці не дозволяють туди поставляти гуманітарну допомогу» з України, і в умовах зими люди дуже потерпають. Чалий також висловив готовність Києва до проведення чергової зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську. Про це повідомляє в п'ятницю інтернет-видання «Українська правда», яке невдовзі додало: 

«Без припинення вогню мирні мешканці, які залишаються в Донецькій і Луганській областях, можуть померти через брак засобів до існування. Про це заявив заступник голови Адміністрації президента з питань міжнародних відносин Валерій Чалий на брифінгу 5 грудня, коментуючи анонсований на 9 грудня «День тиші».

«Я покладаю надії – не на конкретний день, а на те, що прийдуть до тями ті, хто просто нехтують кількістю жертв в Донецькій, в Луганській області. Прийдуть до тями ті, хто не може після рейкових виборів взагалі ніяк забезпечити існування громадян там», – сказав він.

«Є велика загроза гуманітарної катастрофи. Сьогодні насправді без припинення вогню ми можемо просто втратити наших співгромадян в Донецькій і Луганській областях. У період зими…», – зазначив Чалий.

«Україна готова, Київ готовий постачати гуманітарну допомогу, але ці найманці не дозволяють просто її туди поставляти. Як раніше грабували фінансові ресурси, ті ж самі інкасаторські автомобілі, зруйнували зразу ж Казначейство, банки – так само зараз не дають можливості поставити гуманітарну допомогу», – заявив Чалий.

«Тому я покладаю великі надії на те, що буде не просто спроба, а реальний день, коли почнеться з Дня тиші», – сказав він.

За словами Чалого, цей день «є необхідним у механізмі розведення важкої техніки і артилерії на відстані, які зазначені – координати лінії зазначені 19 вересня у меморандумі, – і, відповідно, на яку відстань будуть відводитися кожна система артилерійського чи мінометного вогню, ракетні системи.».

«Вони повинні бути відведені на таку відстань, яка недосяжна для ураження», – уточнив чиновник.

«Тому я сподіваюся і покладаю велику надію на початок 9 грудня цього процесу», – запевнив Чалий. Він також висловив готовність Києва до проведення чергової зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську».

Про це повідомило в п'ятницю інтернет-видання «Українська правда».

dailylviv.com

Військовозобов’язаному з понеділка можуть вручити повістку на роботі

Російський спецкорабель пішов за ракетним крейсером «Москва»

Верховний Суд визначив, коли військовозобов'язаний може реалізувати право на відстрочку

Щоб не втратити право власності на квартири 20-річної давності, потрібні три дії

Половина України охоплена повітряною тривогою. Вибухи у Харкові

Пожежа в неділю у селі Львівської міської територіальної громади

Прощання на Львівщині з прикордонником і десантником. Роман Дах і Юрій Масленко загинули 16 і 12 травня

Уночі у восьми областях знищено 37 ударних безпілотників

Злетів російський літак Ту-22М3: загрози

На двох енергопідстанціях у Львівській області будують захисні споруди

У Львові вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар з Криму

Два роки повної невідомості. Родини «азовців» вимагають повернення захисників України з полону

В Укренерго повідомили, як подаватимуть електроенергію 18 травня

Які документи вимагатимуть з 20 травня у сервісних центрах МВС від військовозобов'язаних

Збільшення кількості чоловіків, які перетинають кордон. Прикордонники прокоментували інформацію

Перед Львівською ОВА приспущено прапори

Шістьом мешканцям Львівщини віддають останні військові почесті

Водій автомобіля «BMW» у Львові наїхав на шестирічного хлопчика

На Львівщині підпалили хлів

Уряд 2 роки збиратиме дані про призовників, військовозобов’язаних і резервістів, які перебувають за кордоном

Новий порядок вручення повісток

Зеленський розповів про проблеми енергетики України

Начальник ТЦК під час знайомства з депутатами роздав їм повістки

МЗС відновлює консульські послуги для чоловіків за кордоном, але є нюанс

Загинув два роки тому. Завтра Львів віддасть шану Героєві Івану Колодійчику

Біля Львова загинула 4-річна дівчинка внаслідок обвалу будинку

У ЦНАПах Львова можна оновити дані військовозобов’язаних

У Львові триває прийом документів на грошову допомогу родинам полеглих і зниклих безвісти захисників

У Львові через брак фінасування закривають «Домівку врятованих тварин»

Доступ до інтернету під час блекаутів. У ЛОВА пояснили, як залишатися на зв'язку

Різка зміна погоди на Львівщині - попередження синоптиків

Гігантський житлово-комерційний комплекс збудують у Львові. Що обіцяють

Зміна в організації дорожнього руху на перетині вулиць Стуса – Липова Алея

У Львові компенсовують вартість генераторів. Кому і скільки

Для чого нерухомість, якою володіють українці, закликають вносити в Державний реєстр речових прав

Синам Дубневичів, які втекли за кордон, інкримінують нелегальне розроблення кар'єра

Загинув випускник факультету журналістики ЛНУ імені Франка Андрій Дусан

Запустили застосунок для військовозобовʼязаних «Резерв+». Як працює

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною, – Козицький

Велосипедистка-порушниця, яку вчора забрав ТОР, виявилася соратницею Остапа Стахіва