Україна – на другому місці у світі за кількістю загиблих журналістів за рік

08:22 24 грудня 2014 р.

На першому місці – Сирія, там вбили цьогоріч 17 репортерів. На третьому – Ізраїль та Сомалі: у них по чотири смерті. В Україні Міжнародний комітет захисту журналістів, штаб-кватира якого розташована у Нью-Йорку, – нарахував сім смертей працівників ЗМІ. Журналістами з них в організації вважають п’ятьох.

Україна – на другому місці у світі за кількістю загиблих репортерів за рік. Разом із Іраком. Між Сирією та Сомалі. Такі результати оприлюднив міжнародний Комітет захисту журналістів, який щороку визначає найнебезпечніші країни для преси. Організація повідомляє про семеро загиблих в Україні медійників. Із них п’ятеро кореспондентів і двоє працівників ЗМІ. Усі, крім одного, представляли іноземну пресу. Тоді як українські експерти кажуть – загиблих журналістів більше.

На першому місці  – Сирія, там вбили цьогоріч 17 репортерів. На третьому – Ізраїль та Сомалі: у них по чотири смерті. В Україні Міжнародний комітет захисту журналістів, штаб-кватира якого розташована у Нью-Йорку, – нарахував сім смертей працівників ЗМІ. Журналістами з них в організації вважають п’ятьох.

У доповіді зазначено: «Загибель щонайменше п’яти репортерів та двох працівників медіа в Україні за рік – стали першим випадком убивства журналістів в Україні з 2001 року, які зафіксував Комітет. Усі, крім одного, були іноземними кореспондентами».

Українська статистика дещо відрізняється, убитими визнають не п’ятьох, а шістьох журналістів, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода виконавчий директор київського Інституту масової інформації Оксана Романюк.

«У нас загинуло шестеро журналістів і один медіа-асистент, який супроводжував італійського журналіста. Я не можу сказати, що їх вбивали прицільно, що у них цілилися тому, що вони журналісти. Але вони загинули під час виконання своїх журналістських обов’язків», – зазначила Романюк.

Серед семи убитих – і один українець, підтверджує українська дослідниця дані міжнародного Комітету. Це журналіст газети «Вєсті» В’ячеслав Веремій, який загинув на Майдані у лютому цього року. За словами Романюк, його вбили «тітушки».

Поміж решти загиблих, уточнює директор Інституту, п’ятеро росіян і один італієць. Одного було знайдено у спаленій машині – фотокора Андрія Стеніна, четверо загинули від осколків, ще один – від кульового поранення в живіт.

Оксана Романюк наголошує, що усі загиблі працювали у зоні бойових дій без захисної амуніції. Однак зауважує, що кожен випадок потребує окремого розслідування, що зараз неможливо через війну. Та вже зараз профільний Інститут має дані, що всі вбивства сталися на території, контрольованій проросійськими бойовиками. За словами Романюк, Москва блокує будь-які спроби слідчих дій.

Зокрема, українські війська не використовували мінометів, від пострілів яких загинули двоє російських журналісти, як повідомила льотчиця Надія Савченко, яку вже півроку утримують під вартою в Росії.


Водночас, убивство журналістів в Україні не можна вважати наступом на свободу слова, заявила Радіо Свобода керівник українського спеціалізованого видання «Телекритика» Наталія Лігачова.

​​«Зараз у цьому провина, перш за все, агресорів, які напали на Україну. Тому треба розрізняти. Якщо раніше завжди казали про права журналістів, а винуватцями були представники української влади, то зараз ситуація інша. Зараз головні вороги преси – це бойовики і російські війська», – твердить Лігачова.

Разом із тим, шеф-редактор «Телекритики» зазначає: через війну загроза для журналістів, які працюють в Україні, цьогоріч збільшилася в рази. Експерти закликають репортерів усіх країн працювати у зоні конфлікту із належним захистом – зокрема бронежилетами і касками. Водночас, Інститут масової інформації наполягає, що до розслідування убивств репортерів мають долучитися міжнародні організації.

За даними міжнародного Комітету захисту журналістів, 40% загиблих в Україні журналістів висвітлювали війну. Третина – політичні теми і корупцію, решта – теми, пов’язані з порушенням прав людини і криміналом або робили репортажі на бізнес-тематику.

За ввесь період незалежності, за даними Комітету, в Україні загинуло десять журналістів і двоє працівників ЗМІ. Убитими вважають ще п’ятьох репортерів, однак чи були ці смерті пов’язані із журналістською діяльністю, наразі не доведено.

Загалом, організація підрахувала: у світі за 2014 рік убито щонайменше 60 репортерів, що на 10 осіб менше, ніж торік. Утім, ці дані можуть бути не остаточними: іще щодо 18 журналістів триває слідство, яке має встановити, чи пов’язані їхні смерті із журналістською діяльністю.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

dailylviv.com

Аварія на магістральному водогоні Плугів-Винники. У Львові бракуватиме води

На березі гірської річки підприємець зі Славщини самовільно почав будувати котеджі

Мешканці Мелітополя висадили тюльпанові дерева у парку 700-річчя Львова

Автомобілі українських біженців у ФРН з 1 жовтня мають їздити на німецьких номерах. Нові правила

Телеграмканал «РАКЕТНА неБЕЗПЕКА». Стало відомо, хто власник

Загинув водій легковика на Львівщині, який наїхав на корову

На Золочівщині підрядник вкрав під час ремонту в народному домі ₴270 тис.

У Львові 3-річному хлопчику затиснуло руку в електром'ясорубці

У Польщі в костелі знайшли поховання вампіра (фото)

У Карпатах випав перший сніг

Піщана буря накриває Україну

У Бродах зіткнулися вантажівка і легковик. Госпіталізували травмовану пасажирку

Запорожець, донеччанин і галичанин спочинуть навіки на Львівщині

76 повітряних цілей запустила рф по Україні. Один БпЛА досі літає

У низці областей оголосили повітряну тривогу

Уродженця Луганщини засудили на Львівщині за ухилення від призову

У любовному трикутнику трагічно загинули двоє чоловіків. Жінка залишилася з двома дітьми

Приватні підприємства готові купувати системи ППО. Є законопроєкт

Нічия у Львові майже без гострих моментів

Амбітний план Зеленського оцінив польський експерт

Уночі 30 вересня припиняють прикордонно-митне оформлення у ПП «Нижанковичі-Мальховіце»

Львів попрощається з уродженцями Бахмута і Токмака - Миколою Ленкєєвим і Сергієм Пруглом

Львівська політехніка розпочинає ремонт гуртожитку №3 за 38 млн грн

У Шевченківському гаї збудували укриття на 200 людей, кафе, конференц-зали

У Львові відкрили McDonald's, який працюватиме під час вимкнень електроенергії

96% картоплі на Львівщині вирощують у домогосподарствах. Скільки з'їдають

Загинув працівник факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка

Масовані удари рф по Запоріжжю й населених пунктах області

У Запоріжжі пошкоджено будівлю вокзалу та вікна в поїзді

Смертельна ДТП на Львівщині. Водій загинув, «Nissan Primera» понівечено

Ультраортодокси з Ізраїлю летять до Умані без гарантій повернення на батьківщину

400 велосипедистів їдуть маршрутом Львів – Липники – Милятичі – Суходіл – Бібрка – Милятичі – Раковець

Пожежа у дев’ятиповерховому житловому будинку у Львові

Уночі збито 15 ударних БпЛА у чотирьох областях

Суддя не може належати до політичної партії чи професійної спілки - Кодекс суддівської етики

У Львові вперше в Україні представили нові моделі BMW

Попередження для тих, хто везтиме вантаж до Словаччини

Вступна кампанія у Львівській політехніці триває. Абітурієнтів поменшало на 5-6% відсотків

Львівські «Карпати» залишилися на 10-й сходинці в УПЛ

У насиллі над вихованцями звинувачують директора закладу у Великому Любені