Угоду про асоціацію України з ЄС підписано в повному обсязі (відео)

11:35 27 червня 2014 р.


Фото: pravda.com.ua


Відео: «Телеканал новин «24»

Як запевнив у п’ятницю президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, «це не кінець співпраці – це початок нової дороги».

Агенція УНІАН інформує сьогодні, 27 червня, в повідомленні «Україна та ЄС підписали Угоду про асоціацію в повному обсязі»:

«Україна і Європейський Союз завершили підписання Угоди про асоціацію в повному обсязі. Як передає кореспондент УНІАН, угоду підписали в Брюсселі в рамках саміту ЄС президент України Петро Порошенко, президент Ради ЄС Герман Ван Ромпей, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу та голови держав і урядів усіх 27 країн-членів ЄС. Угоди про асоціацію з ЄС також підписали Грузія і Молдова.

Учасники церемонії розташувалися за столом, який має вигляд літери П. У центральній частині – верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон, Ромпей і Баррозу, поруч з яким сидять президент України Порошенко, президент Грузії Георгій Маргвелашвілі та прем’єр-міністр Молдови Юрій Лянке. З лівого боку – представники країн ЄС (за прізвищами починаючи з літери Б), а по ліву руку від Порошенка – прем’єр-міністр Бельгії Еліо Ді Рупо та прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон.  Усі вони поставили свої підписи під угодами.

Як відомо, 21 березня Україна і Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію. Угода передбачає політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з Європейським Союзом.

В разі ратифікації угоди Верховною Радою України у короткі терміни документ може тимчасово імплементований без того, щоб очікувати на ратифікацію всіма 27-ма країнами-членами ЄС, що може зайняти декілька років.  Цілями асоціації є поступове зближення сторін, грунтоване на спільних цінностях і тісних привілейованих зв’язках та поглибленні участі України у програмах та агенціях ЄС.

Режим поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом передбачає негайне скасування діючих ввізних мит на більшість товарів двосторонньої торгівлі (82,6% товарних позицій з боку України і 91,8% з боку ЄС). Для інших товарних позицій будуть встановлені перехідні періоди – коли мита будуть поступово знижуватися впродовж декількох років (від 1 до 7 років).

Перехідні режими встановлюються переважно для України як захисний захід підготовки українських виробників до роботи в умовах конкуренції з європейськими партнерами. Крім того, як захисний захід для українських виробників будуть встановлені нерівнозначні зниження мит на аграрну продукцію. 

Повний текст угоди: http://comeuroint.rada.gov.ua/komevroint/doccatalog/document?id=56219

Україна і ЄС планували підписати Угоду про асоціацію ще на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 29 листопада 2013 року. За тиждень до підписання український уряд призупинило процес євроінтеграції. Це викликало масові акції протесту в Україні, які завершилися усуненням від влади президента Віктора Януковича».

Натомість інтернет-видання «Українська правда» інформує сьогодні, 27 червня, в повідомленні «Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС»:

«Україна повністю підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Підпис від України під економічною (заключною) частиною Угоди поставив президент Петро Порошенко та лідери усіх країн-членів ЄС. Разом з Україною свої угоди підписали і Молдова та Грузія.

Порошенко для підписання Угоди використав ручку, якою мав її підписати Віктор Янукович у Вільнюсі.

У своєму виступі голова Ради ЄС Герман Ван Ромпей заявив, що відтепер стосунки України, Грузії і Молдови виходять на новий рівень. Він сказав, що у ЄС розуміють і бачать проблеми у стосунках з Росією усіх трьох нових партнерів, але він запевнив, що «ЄС відтепер буде підтримувати ваші країни більш ніж коли-небудь раніше».

Президент Єврокомісії Жозе Баррозу назвав момент підписання угод про асоціацію історичним, але заявив, що це – лише перший крок, спроба допомогти країнам провести справжні реформи та побороти корупцію. Обидва керівники ЄС заявили, що Євросоюз «не прагне ексклюзивних стосунків» з Грузією, Молдовою чи Україною, і готовий провести консультації з Росією, щоб розвіяти її побоювання.

«Ці угоди не є кінцем співпраці. Це не кінець співпраці – це початок нової дороги», – заявив Баррозу.

З Україною де-юре буде підписано два документи – саму угоду, а також «заключний» акт, що підтвердить підписання всіх її глав. Така процедура пов'язана з тим, що частина угоди вже була підписана у березні. Під документом від того часу вже стояли підписи всіх сторін, включаючи українського прем’єра Арсенія Яценюка.

Для початку тимчасового застосування угода має бути ратифікована українським парламентом. В ЄС наголошують на потребі швидкої ратифікації, не пізніше літа – інакше Україна може втрати частину торгівельних преференцій у 2013 році.

Як відомо, після того, як у листопаді 2013 року екс-президент Віктор Янукович відмовився підписати Угоду про асоціацію з ЄС в Україні почались масові акції протестів, які отримали назву Євромайдан. В його результаті в Україні відбулась зміна влади, а Янукович зі своїм оточенням втік із країни в Росію. Політичну частину Угоду про асоціацію підписав прем'єр Арсеній Яценюк 21 березня у Брюсселі».

dailylviv.com

Надпотужна Ірина Фаріон просить підписувати відкритий лист

Не всім студентам у віці до 22 років дозволили виїжджати за кордон на навчання

Який трудовий стаж потрібен, щоб у 2024 році вийти на пенсію 60-річним

8 травня з'явиться інформація про дату, час і місце проведення НМТ

З командиром взводу Віктором Дудником, випускником Львівської політехніки, попрощаються у храмі і на площі Ринок

На Львівщині засудили директора КП і його доньку

На трасі Київ-Чоп горить вантажівка (відео)

У польському Любліні слідчі вийшли на міжнародну злочинну групу

У Львові на Підзамче тимчасово не працюватиме фонтан

Етапи SEO просування сайту

Мешканці Сихова будуть місяць без гарячої води. Перелік вулиць

Для ремонту енергосистеми потрібен перегляд тарифу на світло вже влітку – Держенергонагляд

КМУ продовжив на місяць бронювання працівників підприємств

У Польщі змінило колір Балтійське море

У Львові Dragon Сapital розпочала будівництво індустріального парку

10-річний шахіст з Трускавця переміг у чемпіонаті світу зі швидких шахів

Військовий капелан за 20 тис. євро організовував незаконне переправлення за кордон

Львівські синоптики прогнозують нічні заморозки та пожежну небезпеку на найближчі дні

Українцям нагадали про кримінальну відповідальність за поширення інформації про пересування співробітників ТЦК

СБУ затримала двох полковників УДО за спробу замаху на Зеленського

У Львові сильно п'яний водій спричинив потрійну ДТП

Деякі країни ЄС відмовляться передавати активи РФ на закупівлю зброї для України

Угорщина - за розширення ЄС, але без України

Верховна Рада розпочала власне розслідування обставини «справи Гринкевичів»

Міноборони назвало найбільш затребувані не бойові вакансії в армії

Обмежено придатний проігнорував повістку, з якою мав прийти на відряджання до місця служби. Як покарали

На Львівщині чоловік кинув гранату у Мercedes

20 країн-членів ЄС бойкотують інавгурацію диктатора росії, який напав війною на Україну

Рекорд відвідувачів у Шевченківському гаї. Хто прийшов

Міський голова двічі преміював наречену, яка працювала у його підпорядкуванні

Не переплив Тису у кросівках Nike

Німеччина захищатиме країни Балтії від російської агресії - Шольц

Укроборонпром почав виготовляти боєприпаси калібрів НАТО

Мотоцикліст, який наїхав на пішохода і втік, був з сусіднього села

На жінку, яка виходила з трамвая, наїхав херсонець

На проспекті Свободи у Львові водитимуть гаївки

Які бувають види м’яких сирів та що таке крафт? Купуємо з METRO

Три громади на Львівщині не впоралися з виконанням бюджетного плану

Львівщина віддає останні військові почесті захисниці і сімом захисникам

Уряд Польщі продовжить абонплату терміналів Starlink в Україні