У Львові пропонують обмежити недоторканність Президента і суддів

10:41 6 листопада 2019 р.


Відео: Львівський пресклуб

Про недоторканність говорять саме тоді, коли рейтинг Зеленського падає.

Таку думку під час засідання на тему «Депутатська недоторканність: від «тесту Дубневича» до змін у Кримінальному кодексі» у Львівському пресклубі висловив політичний експерт Олексій Роговик.

- Говорити треба не лише про обмеження недоторканності депутатів, але й суддів і Президента. Це було би логічно та послідовно. На обіцянках зняття недоторканності до влади пройшло не одне покоління політиків. Після Революції  Гідності в нас з цього приводу були особливі сподівання. Депутати не хочуть втрачати особливий статус, щит від власних корупційних справ, не хочуть бути на рівні з народом. Розмови про скасування недоторканності стають голоснішими саме в той момент, коли рейтинг Зеленського почав падати. Влада намагається відвести увагу від ситуації на Донбасі, ринку землі та податкових законів, – вважає Олексій Роговик, голова ГО «Аналітичний інформаційний центр «Вільний голос», політичний експерт.

Відкриття та просування гучних справ, за словами експерта, стає найзручнішим інструментом і виконання побажань президента, і самозахисту в очах суспільства. Але щоб остаточно скасувати недоторканність, недостатньо викорінити її з Конституції, бо вона присутня в законах та кодексах. 

- Лише один депутат Віктор Лозінський, який був позбавлений недоторканності в попередніх скликаннях, відбув реальне покарання в тюрмі. Решта на свободі. Це означає, що в цих справах переслідували політичні чи комерційні цілі, а не бажали відновити справедливість, – згадує Олексій Роговик.

За конституційний проект про скасування недоторканності проголосували у Верховній Раді. Він має набути чинності з 1 січня 2020 року. Проте експерт сумнівається в скасуванні на практиці. Якщо не будуть внесені зміни в законодавство, то недоторканність і далі буде закріплена в текстах законів і кодексі.

Олександр Неберикут, аналітик ГМ «Опора» вважає, що позиція суспільства про скасування депутатської недоторканності не виникла зараз чи кілька років тому – вона є давно і часто має раціональне підґрунтя. В суспільній уяві це – привілей, яким наділені народні депутати і який використовують у корупційних цілях. 

- Відміна депутатської недоторканності може поставити хрест на українському парламентаризмі. Відмовитися від депутатської недоторканності ми не можемо, але про обмеження треба говорити. Навіть в абсолютно демократичних країнах є різні підходи до регулювання депутатського імунітету. У нас є жорстка французька модель, яка максимально захищає депутата від втручання в його діяльність виконавчою чи судовою владою. Натомість, наприклад, у США такої моделі ніколи не було. Модель залежить від політичного контексту. Якщо держава є достатньо демократичною, то можна обмежувати депутатський імунітет, бо депутата захистить судова система. Дискусія про депутатську недоторканність – дискусія про демократичність країни, – пояснює Олександр Неберикут.

Також аналітик зазначає, що найбільша загроза при скасуванні недоторканності очікує на політичну опозицію. Політично націлений удар буде не персональний, а на ту групу, яка не належить до більшості, тому вона теж має бути захищена.

- Депутатська недоторканність має давати можливість нардепам максимально виконувати свою професійну діяльність. Усе, що виходить за рамки політичної діяльності, має розглядатися на загальних законних підставах. За останні 2 роки у нас з’явилося більше 10 прикладів скасування депутатської недоторканності в парламенті.

Ярослав Жукровський, науковий консультант судді КСУ (2009-2015), начальник головного територіального управління юстиції у Львівській області (2015-2017) вважає, що питання депутатської недоторканності не є настільки гострим для українців, тому не треба перетворювати його на загальну панацею.

- У 2000 році був перший висновок Конституційного Суду стосовно статті 80, яка гарантує депутатську недоторканність. Цей висновок стосувався її обмеження. Усього було 9 висновків про можливість внесення змін до Конституції щодо обмеження чи скасування депутатської недоторканності. Що заважало депутатам раніше реалізувати будь-який із висновків Конституційного Суду? Це – питання політичної доцільності. Недоторканність – це не особистий привілей, а нормальна практика, яка захищає парламент від незаконного втручання в його діяльність. Скасування чи обмеження депутатської недоторканності не є панацеєю для вирішення всіх гострих проблем в країні, – каже Ярослав Жукровський.

dailylviv.com

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)