У ЛМР зафіксували 12 випадків конфлікту інтересів

16:21 26 червня 2018 р.

За п’ять місяців поточного року депутати Львівської міської ради десять разів повідомляли про наявність реального конфлікту інтересів.

Про це сьогодні, 26 червня, під час прес-конференції на тему: «Як часто депутати ЛМР заявляють про конфлікт інтересів – результати моніторингу ГМ «ОПОРА», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила керівник проектів Громадянської мережі «ОПОРА» Ірина Швець.

За її словами, перед кожним пленарним засіданням або міський голова Андрій Садовий, або секретар Львівської міськради Анатолій Забарило наголошують, якщо є потенційний чи реальний конфлікт інтересів, то про нього треба повідомити. 

- Зі січня до травня Громадянській мережі «Опора» вдалося зафіксувати 12 випадків реальних конфліктів інтересів, які стосуються п’яти депутатів Львівської міської ради. З цих 12 випадків десять разів депутати задекларували наявність конфлікту інтересів, - говорить вона. 

Депутат об’єднання «Самопоміч» та власник ТзОВ «Шувар» двічі декларував наявність конфлікту інтересів, а одного разу не зробив цього. 

- Це стосувалося прийняття питання про програму сприяння розвитку львівських товаровиробників на 2015-2017 рік. І в переліку цих товаровиробників є ринок «Шувар», власником якого є Роман Федишин. Попри те сварити депутата ми не можемо, тому що участі в голосуванні він не брав, - каже Ірина Швець.

Також аналітики «Опори» виявили два випадки конфлікту інтересів у депутата від об’єднання «Самопоміч» та генерального директора ТзОВ «Львівська ізоляторна компанія» Оксани Динік. 

- У вищезгаданій ухвалі Львівської міськради про сприяння розвитку львівських товаровиробників є «Львівська ізоляторна компанія». Оксана Динік двічі задекларувала наявність конфлікту інтересів. Одного разу не голосувала, в іншому випадку - утрималася, - констатує аналітик.

Лідером у виявлені конфлікту інтересів став депутат від БПП «Солідарність» та співвласник ТзОВ «Тібет» і ПП «Фірма «Галич-Кабель» Остап Доскіч.

- Усі ці випадки пов’язані з бізнесом депутата. Один раз він був відсутній на засіданні. І тричі декларував про конфлікт інтересів та не голосував, - говорить Ірина Швець. 

Коли депутати міськради голосували за надання земельної ділянки ПП «Телець», яке належить депутатові від БПП «Солідарність» Григорію Козловському, то він задекларував конфлікт інтересів, а під час голосування його в залі не було. 

- Назар Палідович з «Громадянської позиції» декларує щоразу і не голосує, коли на сесію виносять питання щодо МАФів. Можемо припустити, що МАФи, пов’язані з бізнесовою діяльністю цього депутата, тому що він є власником ТзОВ «Галицька здоба» і реалізує свої вироби через мережу цих кіосків, - зазначає експертка. 

Проте є два випадки, коли б депутати мали заявити про конфлікт інтересів, але не зробили цього. 

- Мова йде про питання щодо затвердження угоди про підготовку кредитного фінансування від 16 березня, укладеної між Львівською міською радою, Європейським банком реконструкції та розвитку і ЛКП «Львівелектротранс». Відповідно до Угоди ЄБРР розглядає можливість участі в проекті шляхом надання ЛКП «Львівелектротранс» довгострокового фінансування в сумі до 15 мільйонів євро під гарантії Львівської міської ради на оновлення тролейбусного парку. Як відомо, директором ЛКП є Олег Береза, депутат з «Самопомочі». Депутат за це питання проголосував позитивно, про конфлікт інтересів не заявляв. Так само позитивно проголосував за питання щодо свого роботодавця інший депутат з «Самопомочі» - Олег Шмідт, який працює у ЛКП «Львівавтодор», - зазначила керівник проектів Громадянської мережі «ОПОРА».

За словами радника з юридичних питань Громадянської мережі «ОПОРА» Ольги Коцюруби, конфлікт інтересів завжди був прописаний у законодавстві. Але зі зміною антикорупційного законодавства у 2016 році депутатів зобов’язали декларувати це. 

- Існує потенційний конфлікт інтересів, який є майже в кожного. Це – коли у депутата є певний зв'язок між його повноваженнями та приватними інтересами. І є реальний конфлікт інтересів, коли цей приватний інтерес вплинув на виконання його повноважень. Відповідно, і по-різному встановлюється відповідальність. Юридична відповідальність може наставати за реально наявного конфлікту інтересів, - пояснює вона. 

Якщо особа не задекларувала конфлікт інтересів, то вона має сплатити штраф від 1700 до 3400  гривень. 

- А якщо, наприклад, депутат проголосував за рішення, то його відповідальність буде від 3400 до 6800 гривень. Крім того, особу вносять в реєстр осіб, які вчинили кримінальні правопорушення. А рішення, які прийняті в умовах конфлікту інтересів, мають бути скасовані, - каже Ольга Коцюруба. 

За її словами, дотепер ще не було виявлено жодного факту притягнення до відповідальності за конфлікт інтересів або ж відміни рішень, які були прийняті в умовах конфлікту інтересів.  

- Натомість є судове рішення щодо відміни рішення Єлиховицької сільської ради у Львівській області про передання земельної ділянки у приватну власність. Крім того, було скасовано всі рішення про оформлення цієї землі у земельному кадастрі, а ділянку повернули у власність державі. Особа, яка порушила закон, заплатила штраф, а також втратила кошти, сплачені за виготовлення документів, - говорить юристка. 

Ольга Коцюруба зазначила, що Закон України «Про місцеве самоврядування» дозволяє депутатові брати участь в голосуванні, якщо він попередньо оголосить про наявний конфлікт інтересів. Але регламент Львівської міської ради зобов’язує депутатів утриматися від голосування у такому випадку. Якщо ж таке питання розглядають під час засідання депутатської комісії, то тут депутат не має права голосувати. 

- Положення Львівської міської ради суперечить тому тлумаченню, яке дає Національна комісія зі запобігання корупції, - каже експертка. 

Аналітик Громадянської мережі «ОПОРА» Тарас Радь зазначив, що фахівці рекомендують Львівській міській раді уніфікувати норми міської ради з чинним законодавством та привести все до спільного документу. 

- Тому що вони розкидані по різних документах і з цим важко працювати. І якщо в перспективі буде напрацьовуватися кодекс етичної поведінки працівників Львівської міської ради, то цю практику можна було би уніфікувати саме в цьому документі. Хоча закон і не зобов’язує депутатів міськради декларувати про конфлікт інтересів, було би хорошою практикою -утриматися від голосування, - говорить він. 

Також, за його словами, сьогодні не ведуть облік конфлікту інтересів і немає органу, який би відстежував, чи повідомляють депутати про конфлікти інтересів. 

- Це би мала робити комісія зі законності, депутатської діяльності та свободи слова. І варто це робити в письмовій формі. Наразі в міській раді депутати повідомляють про це усно. Тим більше, що закон не вказує, як саме це треба робити. Закон каже, що це треба зробити особисто під час засідання. Насправді це й роблять депутати Львівської міської ради. Але якщо би це не фіксувалося в протоколі, то іншої можливості перевірити цього немає. Тому було би доброю практикою, якщо би депутати завчасно писали заяву про наявність конфлікту інтересу і пояснювали причину цього  конфлікту інтересів. Тому що зараз депутат декларує про конфлікт інтересів, але не пояснює чому він виник, - радить Тарас Радь. 

Також аналітики вважають, що варто разом із порядком денним, який оприлюднює міська рада, оприлюднити і додатки до цих рішень. Це допоможе завчасно виявити конфлікт інтересів.

- Водночас у Львівській міській раді не існує практики декларування про конфлікт інтересів під час засідання комісій. Нам вдалося виявити тільки один факт декларування на засіданнях десяти комісій. Хоча в даному випадку законодавство вимагає не тільки задекларувати  конфлікт інтересів, але й утриматися від голосування, на відміну від голосування під час пленарного засідання, - каже він.

Довідка

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент «Атестації депутатів місцевих рад» реалізується в рамках проекту ООО ВГО «Комітет виборців України» «Доброчесні місцеві депутати» за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи у Львівській області відповідає львівське представництво Громадянської мережі «ОПОРА».

dailylviv.com

Французькі й британські пілоти воюватимуть у складі ЗСУ

На Львівщині сповістили про закінчення повітряної тривоги, яку спровокував зліт МіГ-31К

У Львові відбувся парастас за чоловіком доньки Ірини Фаріон, Софії Семчишин, — Василем Особою

Повітряна тривога у Львівській області. Загроза кинджалів

Купити якісний текстиль в Україні: зручно, вигідно, швидко

Бігун, Марушевська, Чмут, Джигир не дозволять зловживань у закупівлях для ЗСУ

Прем'єр-міністр сподівається на два потоки фінансової допомоги Україні на зарплати й соціальні видатки

У Міноборони України одне звільнення і два призначення

Жоден вихователь не підтвердив, що директор або інші працівники Великолюбінського навчально-реабілітаційного центру зловживали посадами

Тепло до 169 будинків у Львові не подадуть

У Шегинях виявили незадекларований алкоголь та галантерею на ₴300 тис.

Поліція встановила попередню причину масштабної ДТП на об'їзній Львові (відео)

Шольц розкрив зміст пакету допомоги Україні

Підроблені м'ясні консерви. Міноборони просить СБУ перевірити постачальника

Зеленський зустрівся з Папою Франциском

На Яворівщині ремонтуватимуть залізничний переїзд. Схема об'їзду

Михайло Єзерський, Василь Особа. Завтра Львів проведе в останню путь Героїв

Журналістку Рощину, яка загинула, утримували в СІЗО Таганрога, де застосовують тортури

Пограбував авто Smart і магазин. У Львові впіймали серійного злодія

У центрі Львова відреставрують будинок-пам’ятку архітектури національного значення

Дві медалі з Туреччини привіз шашкіст на Львівщину

Приїхала до Львова укласти шлюб з військовозобов’язаним-утікачем за кордон

У Польщі хочуть, щоб жертви Волинської трагедії були поховані в Україні не гірше від солдатів німецького вермахту

На ярмарку в музейному гаю у Львові покажуть виставу у справжній бойківській хаті

Львів'яни поповнюють полиці з українськими книгами у Польщі

У Львові 18-річну жінку звинувачують у вбивстві 27-річного чоловіка

На Львівщині 13 жовтня вночі та вранці сильний заморозок

У Львівській ОВА заборонили Telegram на службових пристроях

У Львові виправили несправедливість щодо однієї категорії дітей загиблих на війні

У Львові у незадовільному стані 13 471 балкон. Дві програми ремонту

31 БпЛА щез в українському небі. Результати роботи ППО

Додатковий канікулярний потяг курсуватиме з Києва до Львова

Генерал поліції їздить на службовому авто у спортзал та живе у квартирі за $1 млн

Госпіталізували 13-річного водія квадроцикла та його 12-річну пасажирку, які зіткнулися з Mercedes в Дублянах

У російському полоні померла українська журналістка, яка була в списках на обмін

Госпіталізували 32 постраждалих внаслідок ранкової ДТП біля Львова. Серед травмованих - громадянин Швейцарії. Оновлено

Україна реалізує програму розбудови 1 ГВт розподіленої генерації до кінця року

Львівщина прощається з 24-річним добровольцем Дмитром Вусом

На об'їзній дорозі Львова - масштабна, смертельна ДТП. Рух перекрито

Затверджено зразок-еталон полегшеного бронежилета. Вага і розміри