Слов'янськ – наші «Зеєловські висоти», – військовий експерт

23:14 6 червня 2014 р.


Фото: sprotyv.info

Про це керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор «Інформаційного Спротиву» Дмитро Тимчук заявив за підсумками 6 червня.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор «Інформаційного Спротиву» Дмитро Тимчук розпочав у п'ятницю коментувати на сайті «ІС» та на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» традиційно для нього – «з поганого:

1. Міністр закордонних справ Франції Фабіус підтвердив: під час зустрічі з Ф. Олландом російський президент Путін похвалився, що «має вплив» на терористів в Україні.

Панове європейці, чого ви ще чекаєте? Путін вже сам розповідає про свої зв'язки з терористами. Де ваш хвалений третій етап санкцій?

2. Росія продовжує каламутити воду в ООН з приводу нібито «гуманітарної катастрофи» на Сході України.

Що мають на увазі в Москві під нав'язуваною нею «гуманітарною допомогою» – ми прекрасно знаємо. Це – важіль впливу на ситуацію, з метою посилити проросійські (а значить, антиукраїнські) настрої в регіоні. Питання для Кремля дуже актуальне, враховуючи, що рейтинги популярності проросійських терористів різко падають.

Разом з тим (хоч гуманітарною катастрофою на Донбасі, слава Богу, поки що й не пахне) проблеми місцевих жителів явно потрібно активно вивчати та надавати максимальну допомогу. Все ж люди живуть фактично в зоні бойових дій.

Ось у цьому й можуть допомогти міжнародні організації (на кшталт Червоного Хреста або тієї ж ООН). Питання лише в тому, як організувати подібну взаємодію.

До слова, про ООН. Ця організація хоч і викликає багато питань з огляду на її безсилля під час анексії Криму, не забуватимемо, що у неї колосальний досвід посередництва в політичному діалозі в різних конфліктних зонах. Можливо, є сенс звернутися до цього досвіду при налагодженні діалогу з Донбасом – зрозуміло, що не з терористами, а з тією частиною населення, яка вважає, що її голос «не почутий» Києвом.

3. Російських псевдожурналістів вже ловлять і на Закарпатті. В Ужгороді представники російського «Першого каналу» збирали розвідувальну інформацію під виглядом фінських журналістів. Були зловлені Службою Безпеки України й відправлені до Росії (випадок стався ще 17 травня, але правоохоронці повідомили про це сьогодні).

Я думаю, їх треба не відпускати, а судити. Ми ж бачимо, як ця російська зараза розповзлася під виглядом «журналістів» по всій країні. І скрізь вони роблять тільки одне – посилено паскудять.

Треба вибачитися перед так званим міжнародним співтовариством, пояснити йому різницю між ЗМІ та агентурою ФСБ, і влаштовувати повноцінну полювання на цих «чудил». Не треба соромитися. Пора зрозуміти, що журналістська «корочка» в руках 90% російських журналістів – це не менший фарс, аніж костюм Санта-Клауса.

З хорошого:

1. Активна фаза АТО триває. Весь день йшли бої на околицях Слов'янська.

Терористи пафосно називають Слов'янськ своєю «Брестської фортецею». Хоч доречніше було б назвати його «Зеєловськими висотами». Чекаємо, коли залишки корпусу «терористичного вермахту LVI Panzerkorps» на чолі зі Стрєлковим-Грікіним будуть прориватися на Берлін, пардон, на Москву. До останньої ставки свого фюрера.

Погане в цьому те, що страждають ні в чому не винні мирні жителі Донбасу.

2. Петро Порошенко і Путін зустрілися на заходах з відзначення 70-ї річниці висадки союзників у Нормандії. Потиснули руки. Якщо вірити офісу президента Франції, то й домовилися про переговори щодо кризи в Україні.

Кремль запевняє, що виступає за «врегулювання ситуації мирними засобами». Паралельно з території Росії в Україну лізуть, як таргани, російські бойовики.

Особисто для мене довіра до Путіна – це друга за величиною дурість після віри в зцілення від раку аспірином. Але те, що наш новий президент демонструє готовність до врегулювання кризи не тільки силовими методами й відкритий для діалогу – позитивний політичний момент.

Звичайно, багатьом десь у глибині душі хотілося б, щоб хтось у Європі плюнув Путіну на спину. І не тільки на спину. Але всьому свій час.

3. Нова українська влада ще не прийняла повноваження, але її прихід вже відчувається. У цих умовах, очевидно, важливо використати той позитивний потенціал «перехідної влади» (що діяла з лютого по червень), який є.

При цьому, як бачимо, нинішні високі керівники не чіпляються за свої крісла, й це радує. Приміром, сьогодні написав заяву про відхід в.о. глави Адміністрації Президента Пашинський, який, по суті, займався координацією силовиків, – котрі так вперто не хотіли взаємодіяти, й лише відносно недавно стали виправлятися.

Думається, цей досвід можна використати з користю для країни. Приміром, в нинішніх умовах явно не завадило б повернення такої посади в уряді, як «силовий» віце-прем'єр, який займається питаннями ОПК та силових відомств. І вже тут використовувати той досвід, який настільки важко давався все минулі місяці».

Ремарка від «Щоденного Львова»: тим, хто дотепер не знає про те, що таке Зеєловські висоти, рекомендуємо, приміром, публікацію Олександра Сизоненка в київській газеті «Дзеркало тижня» від 5 січня 2001 року.

Як інформував «ЩЛ», джерела інтернет-видання «InfoResist» повідомили в п'ятницю, що українські силовики прориваються до центра Слов'янська, під час бою активно застосовується бронетехніка

dailylviv.com

Орфографічні помилки в документі викрили втікача

Україна має короткостроковий план як пережити цю зиму

Гаражі у Трускавці переобладнали на нарколабораторію

Ексголові поліції Польщі висунули звинувачення через вибух «подарунка з України»

Туск не хоче вбивати бобрів

ВАКС планує придбати квартири для нових суддів на ₴60 млн. Звідки гроші

Стильні двері для сучасного інтер'єру - тренди 2024 року

На Львівщині затримали організовану групу фальшивомонетників

Сильний заморозок прогнозують синоптики на Львівщині

Гімнастка Христина Погранична – призерка клубного чемпіонату світу

У середу Уповноважений з прав людини оприлюднить всі факти наруги над дітьми у Великолюбінському закладі

Епіфаній освятив у Львові фігуру Покрови Пресвятої Богородиці

Мешканця Рудного засуджено за розбійний напад на жінку

Половина будинків ОСББ у Львові не готова до опалювального сезону

Аварія на магістральному водогоні Плугів-Винники. У Львові бракуватиме води

На березі гірської річки підприємець зі Славщини самовільно почав будувати котеджі

Мешканці Мелітополя висадили тюльпанові дерева у парку 700-річчя Львова

Автомобілі українських біженців у ФРН з 1 жовтня мають їздити на німецьких номерах. Нові правила

Телеграмканал «РАКЕТНА неБЕЗПЕКА». Стало відомо, хто власник

Загинув водій легковика на Львівщині, який наїхав на корову

На Золочівщині підрядник вкрав під час ремонту в народному домі ₴270 тис.

У Львові 3-річному хлопчику затиснуло руку в електром'ясорубці

У Польщі в костелі знайшли поховання вампіра (фото)

У Карпатах випав перший сніг

Піщана буря накриває Україну

У Бродах зіткнулися вантажівка і легковик. Госпіталізували травмовану пасажирку

Запорожець, донеччанин і галичанин спочинуть навіки на Львівщині

76 повітряних цілей запустила рф по Україні. Один БпЛА досі літає

У низці областей оголосили повітряну тривогу

Уродженця Луганщини засудили на Львівщині за ухилення від призову

У любовному трикутнику трагічно загинули двоє чоловіків. Жінка залишилася з двома дітьми

Приватні підприємства готові купувати системи ППО. Є законопроєкт

Нічия у Львові майже без гострих моментів

Амбітний план Зеленського оцінив польський експерт

Уночі 30 вересня припиняють прикордонно-митне оформлення у ПП «Нижанковичі-Мальховіце»

Львів попрощається з уродженцями Бахмута і Токмака - Миколою Ленкєєвим і Сергієм Пруглом

Львівська політехніка розпочинає ремонт гуртожитку №3 за 38 млн грн

У Шевченківському гаї збудували укриття на 200 людей, кафе, конференц-зали

У Львові відкрили McDonald's, який працюватиме під час вимкнень електроенергії

96% картоплі на Львівщині вирощують у домогосподарствах. Скільки з'їдають