Генерала Кульчицького поховають на полі почесних поховань на Личаківському цвинтарі у Львові (відео)

19:18 29 травня 2014 р.


Фото: espreso.tv


Відео: Юрий Касьянов

Як повідомляє в четвер прес-служба міськради, перед тим, як очолити управління бойової й спеціальної підготовки Нацгвардії, він був заступником начальника управління Західного територіального командування ВВ МВС і керував військовою частиною №3002 на вулиці Науковій у Львові, в якому проживає його родина.

Начальник управління бойової й спеціальної підготовки Національної гвардії України генерал-майор Сергій Кульчицький, який загинув сьогодні, 29 травня, під Слов’янська у вертольоті, збитому терористами, раніше очолював військову частину №3002 на вулиці Науковій у Львові, в якому проживає його родина. За погодженням із нею, Сергія Кульчицького поховають на Личаківському цвинтарі на полі почесних поховань.

Про це повідомляє сьогодні, 29 травня, прес-служба Львівської міської ради. Натомість старший лейтенант Ірина Макарченко розповідає в четвер у публікації «Він завжди був поряд зі своїми бійцями…» на сайті Національної  гвардії України:

«29 травня, поблизу міста Слов’янська Донецької області, унаслідок падіння гелікоптера Мі-8 Нацгвардії, що потрапив під обстріл терористів, загинув начальник управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної гвардії України генерал-майор Сергій Кульчицький.

Звістка про трагічну смерть схвилювала усіх, хто знав та служив з Сергієм Петровичем.

Скрізь, де доводилося служити генералу Кульчицькому, люди були найкращої думки про нього: порядність, розсудливість, врівноваженість, доброзичливість – далеко не усі якості, притаманні цьому талановитому та енергійному командирові.

Вимогливий, принциповий офіцер вимагав від себе й від підлеглих сумлінного виконання службових обов’язків на благо Вітчизни. Він віддавався роботі наповну, турбувався про підлеглих і в тяжку хвилину ставав горою на їх захист. Високий, мускулистий, міцної статури, з мужнім, вольовим обличчям він мав неабиякий талант командира…

«…Справжній командир… Завжди був поряд зі своїми бійцями: жив у палатці їв нехитру солдатську їжу, яку бувало, сам і готував, – так охарактеризував Сергія Петровича користувач соцмережі, який спілкувався з генералом під час виконання завдань на сході. – Він завжди літав чи їздив туди, де стоять його солдати. Він захищав Україну і робив це добре, робив це чесно. Мені пощастило бути знайомим з цією людиною…»

Подібні слова вимовить кожен резервіст першого батальйону Нацгвардії, адже останні місяці свого життя генерал-майор Сергій Кульчицький присвятив підготовці саме цих бійців.

Від першого дня навчань він був поряд з добровольцями. Пригадується день відправки батальйону на схід для служби на блокпостах… З оптимістичною посмішкою Сергій Петрович того дня вселив надію кожному, що все буде добре, – перемога за нами...

Більше місяця він разом із бійцями перебував на сході в зоні проведення АТО, з честю виконував свій обов’язок та до останнього подиху залишався вірним своєму народу, служінню якому присвятив усе життя…

Цікавим і непростим був життєвий шлях доблесного офіцера. Народився Сергій Петрович Кульчицький 17 грудня 1963р. у Східній Німеччині у місті Веймар, де проходив службу його батько, Петро Іванович, радянський офіцер.

З дитинства Сергій Кульчицький мріяв стати офіцером, як батько, а тому в 1981р. вступив у Далекосхідне вище загальновійськове командне училище в місті Благовіщенську Амурської області.

У 1985 р. він закінчив училище з відзнакою, отримавши військове звання лейтенанта, для проходження служби відправився за Полярне коло в селище Печенга-І Мурманської області, де обіймав посаду командира десантно-штурмового взводу 61-ї окремої бригади морської піхоти Північного флоту.

Молодий лейтенант Кульчицький мав І розряд з бігу та лижних гонок, І розряд з подоланням смуги перешкод і гирьового спорту. В рукопашному бою переважав одночасно двох-трьох супротивників, навіть сміливці не наважувались зійтись з ним у двобої.

У 1991р., після проголошення незалежності України, прослуживши майже 8 років в Заполяр’ї, Сергій Кульчицький перевівся служити до України в місто Тернопіль в батальйон Національної гвардії на посаду заступника командира батальйону.

Наступні роки Сергію Петровичу довелося проходити службу в Криму та на Івано-Франківщині.

З 2010 по 2012 рік Сергій Кульчицький обіймав посаду заступника начальника управління Західного територіального командування внутрішніх військ МВС України, а з серпня 2012 року – начальник управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління внутрішніх військ МВС України (тепер Національної гвардії України).

За умілі та сміливі дії під час ліквідації наслідків повені в Хустському районі Закарпатської області його відзначено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

За заслуги перед Вітчизною генерал-майор Сергій Петрович Кульчицький нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, орденом «Ілля Муромець», орденом «1020 років хрещення Київської Русі», вищою нагородою товариства Червоного Хреста України «Почесна відзнака» та 8-ма медалями, зокрема медаллю «За відзнаку у військовій службі».

Командування та особовий склад Національної гвардії України низько схиляє голови в скорботі. Відданому та мужньому Офіцеру – вічна пам’ять…».

Своєю чергою, інтернет-видання «Новий Погляд» розповідає в четвер у публікації «Це був справжній генерал. Наші хлопці не можуть стримати сліз», – боєць Нацгвардії про загибель Кульчицького»:

«Генрал-майор Серій Кульчицький був нам, бійцям Національної гвардії, як батько. Коли ми дізналися, що вертоліт із ним та тринадцятьма нашими бійцями підбили біля гори Карачун у Слов’янську, хлопці не могли стримати сліз», – розповідає «Погляду» координатор 1-го батальйону Нацгвардії Андрій Антонищак, який передуває під Слов’янськом.

«Це був справжній генерал. Не знаю, якою була б Національна гвардія, якби не він. Він працював із хлопцями ще в Нових Петрівцях. Ставився до бійців, як до своїх синів», – каже Антонищак.

Антонищак нагадав, що генерал-майор Сергій Кульчицький був начальником управління бойової та спеціальної підготовки Нацгвардії України. Загиблий генерал довший час працював у Львові – заступник начальника управління Західного територіального командування Внутрішніх військ МВС України. 

«У нас, у Львові, його люблять і пам’ятають», – додав Антонищак. 

Сьогодні, близько 12.30 поблизу міста Слов'янська Донецької області, в районі проведення АТО, під час розвантаження продуктів харчування на четвертий блокпост, терористи підбили вертоліт МІ-8 Національної гвардії. В результаті події загинули 12 людей – шість військовослужбовців Національної гвардії України, включаючи екіпаж вертольота, і шість – представників спецпідрозділу «Беркут». Один військовослужбовець Національної гвардії України залишився живий і перебуває у важкому стані», – йдеться в Міноборони. 

Сергій Кульчицький народився в 1963 році. Як повідомляється на сайті Нацгвардії, в 1981 році він закінчив Уссурийское Суворовське військове училище, а в 1985му – Далекосхідне загальновійськове командне училище, після чого обіймав посади від командира взводу батальйону морської піхоти до заступника начальника управління Західного територіального командування внутрішніх військ МВС України. 

З 2010 року – заступник начальника управління Західного територіального командування Внутрішніх військ МВС України. У вересні 2012 року був призначений начальником управління бойової підготовки Головного управління Внутрішніх військ МВС України».

Своєю чергою, «Gazeta.ua» розповіла в четвер у публікації «Загиблий генерал Кульчицький завжди літав туди, де стоять його солдати»:

«Генерал Сергій Кульчицький, який сьогодні загинув у підбитому терористами вертольоті, завжди літав або їздив туди, де стоять його солдати. Про це на своїй сторінці у Facebook написав активіст Юрій Касьянов.

«Генерал Кульчицький. Не весільний, не паркетний, не штабний  – справжній командир. Завжди був поруч зі своїми бійцями: жив у наметі, їв нехитру солдатську їжу, яку, бувало, сам і готував.

Суворий, але людяний – кожен міг прийти до нього зі своїми проблемами. З ним було просто ...

Чому він був у цьому нещасливому вертольоті? .. Тому що він завжди літав або їздив туди, де стоять його солдати.

Він не берег свої лампаси – на броні БТР, або у відкритому дверному отворі вертольота зі зброєю в руках. Він захищав Україну.

І робив це дуже добре. Робив це чесно. Мені пощастило бути знайомим з цією людиною», – написав Касьянов.

Нагадаємо, що сьогодні в районі Слов'янська бойовики збили вертоліт МІ-8 Національної гвардії України. В результаті чого, за інформацією Турчинова, загинули 14 військовослужбовців. Серед них начальник управління бойової та спеціальної підготовки Нацгвардії України генерал-майор Сергій Кульчицький.

У Нацгвардії повідомили про 12 загиблих силовиків. Там також поінформували про те, що група бойовиків, яка збила український вертоліт знищена силами антитерористичної операції».

Натомість на сторінці «Кульчицький Сергій Петрович» у Вікіпедії повідомляється:

«Кульчицький Сергій Петрович (* 17 грудня 1963, Веймар, НДР – 29 травня 2014, Слов'янськ) – український військовий, генерал-майор, начальник бойової та спеціальної підготовки Національної Гвардії України.

Народився 17 грудня 1963 року в місті Веймар, Німецька Демократична Республіка.

У 1981 році закінчив Уссурійське Суворовське військове училище. У 1985 році – Далекосхідне Загальновійськове командне училище.

Розпочав службу командиром взводу батальйону морської піхоти. У вересні 2003 року в званні підполковника очолив окрему інженерну роту в/ч 2250 «С», передану до ¬складу бବтальйону військової части¬ни 1241.

З 2010 року – заступник начальника управління Західного територіального командування внутрішніх військ МВС України.

Загинув 29 травня 2014 року в зоні бойових дій під час антитерористичної операції у місті Слов'янськ Донецької області.

Вертоліт, на якому знаходився генерал-майор Сергій Кульчицький та ще 11 військових, був збитий проросійськими терористами неподалік гори Карачун.

Одружений, виховував сина».

dailylviv.com

Ймовірна підготовка до ракетного удару. Росія передислокувала понад 10 десять бортів стратегічної авіації

Начальнику ЛОВА Максиму Козицькому безкорисливо радять батько і син Матоличі та ще 20 осіб (список)

На капітальному ремонті стадіону «Сокіл» у Стрию вкрали 2 млн грн

У Ямполі на Львівщині - ДТП. Ускладено рух

21 зі 73 територіальних громад Львівщини зменшили надходження

У Польщі вірять, що НАТО захистить країну в разі зовнішньої агресії

У Львові через напівмарафон закриють окремі вулиці і змінять рух транспорту

У Львові очистили 6587 вуличних і дворових дощоприймачів

Нардепа від «Слуги народу» підозрюють у незаконному збагаченні на ₴11 млн

«Акріс-Захід» вітає мешканців Львівщини з Великоднем!

Зупинив наступ на Часів Яр. Сирський нагородив «Золотим хрестом» мінометника з Львівщини

Понад 3200 КАБів, по 300 ракет і «Шахедів» випустила РФ по Україні в квітні

Двоє дітей у Львові раптово померли від невідомої пневмонії. «Не можемо до себе прийти» - лікар

У мешканця Львівщини вилучили бус за 130 пачок контрабандного курива

Зеленський назвав дату Саміту миру у Швейцарії

Обливань на площі Ринок у Поливаний понеділок не буде

Цьогоріч на Львівщині в ДТП загинули 5 мотоциклістів

Зміна клімату. Українські аграрії жнивуватимуть рано - вже у травні

Понад 50 жінок обстежили у квітні мобільні гінекологічні бригади у віддалених селах Львівщини

У Варшаві затримали українця, якого підозрюють у потрійному вбивстві

У Самборі загорівся припаркований автомобіль

Елітний будинок, 5 земельних ділянок, квартиру ексміністра Дмитра Табачника продадуть з аукціону

Очищення душі та оселі. Сьогодні - Страсний четвер

У США застрелили учня, який прийшов до школи зі зброєю

У Сокільниках бус збив скутериста

Етикет електронного листування польською мовою

На Львівщині в ДТП загинув мотоцикліст

Шістьох Героїв проведе в останню путь Львівщина

РФ збирається перекинути десантників на схід України

Росія вдарила по Одесі. Горить склад «Нової пошти». Є постраждалі (відео)

Хто та скільки списав військової техніки у ЗСУ перед нападом Росії. Прізвища і посади

Переміщення чотирьох начальників обласних управлінь СБУ

Польща перекидає військову техніку до кордону з Росією і попереджає про армійські колони на дорогах

Тарас Осьмякевич, Геннадій Палієвець, Олександр Голубков. Скорботне прощання з Героями

7000 доларів брали у Львові за місце другого водія

Скільки ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69 є в Росії

На вулиці Малоголосківський у Львові риють новий котлован. Що збудують

У Львові в мікрорайоні «Під Голоскому» запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини. Графік (відео)

У ЛМР повідомили, які цінні мозаїки у Львові не матимуть захисного знаку «Блакитний щит»

Мотопатруль виїхав на дороги Львівщини. Що робитиме