Битва за Львівську ОТГ: депутатська більшість має план працювати у ЛМР без голови

11:50 25 листопада 2020 р.

Фото до новини

У випадку задоволення судами позовів юристів "Європейської солідарності" проти Львівської міської ТВК міська рада зможе працювати без старого-нового її голови Андрія Садового.

Стратегічна мета більшості депутатів ЛМР, утвореної з представників партій "Європейська содідарність", "Свобода", "Варта", тепер полягає в тому, щоб, програвши безальтернативно вибори міського голови (голови Львівської ОТГ), законсервувати повноваження Андрія Садового. Адже доки Львівська територіальна виборча комісія не оприлюднить офіційні результати виборів 22 листопада, новообраний міський голова не зможе скласти присягу у сесійній залі і виконувати свої повноваження. Натомість міськрада зможе працювати у режимі тимчасового управління, сформованого депутатською більшістю. Недосконалість нинішнього законодавства дозволяє такий варіант. Тож доки у судах розглядаттимуться позови щодо законності дій Львівської ТВК, у сесійній залі відбуватиметься "законний переворот". Це підтверджують і коментарі як незалежних експертів, так і головних учасників подій. 

"У роботі Личаківської районної ТВК спостерігаються ознаки саботажу і свідоме затягування процедури встановлення підсумків та результатів голосування (виборів міського голови Львова 22 листопада - DL), - про це сьогодні, 25 листопада, написав у Фейсбуці Тарас Радь, координатор Громадянської мережі ОПОРА у спостереженні за виборами у Львівській області. Зокрема, дві дільничні виборчі комісії досі не подали звіту до районної ТВК.

Політолог Олексій Роговик вважає, що у питанні першої сесії більше політичних мотивів, ніж законодавчих аспектів. «Тут варто говорити не про юридичну сторону, а про політичну. Зараз у мерії, по суті, ситуативна депутатська більшість, котра є антимерською. Фракції „ЄС“, „Свобода“ та „Варта“ координуються, вже навіть є між ними домовленості щодо посад. Є кандидатура на секретаря Львівської міської ради, на голову бюджетної депутатської комісії (від фракції „Варта“). Тому події, які відбулися у міській раді (скликання сесії. — авт.) варто розцінювати, як політичний сигнал Садовому — незважаючи на його перемогу у міській раді є маса депутатів, які будуть йому опонувати».

Голова Львівської міської організації партії "Європейська солідарність", депутат ЛМР Петро Адамик заспокоює міського голову: "Андрій Іванович - присядьте, видихніть, вибори закінчились! Істерика не личить серйозним людям. Відразу після виборів до Львівської міської ради 25 жовтня їх результат було атакавано «зеленою» владою, чиї «слуги» не потрапили до міської ради. Через суди вони намагаються дотепер оскаржити та скасувати результати виборів. Вчора відбувся з цього приводу черговий суд. 

Запуск роботи міської ради — це ключовий елемент захисту вибору львів‘ян від спроб влади їх скасувати. В рамках чинного законодавства ми провели всі необхідні процесуальні рішення для легітимації обраної Львівської міської ради. Визначіться Андрію Івановичу — ви і далі підігруєте «слугам» в їхньому бажанні скасувати вибір львів‘ян, чи повертаєтесь до роботи міського голови?" 

Міський голова Львова Андрій Садовий вірить у "прозріння депутатів": "Представникам клану Козловського/Кривецького було важливо показати, що вони можуть впливати на більшість. Припускаю, що частина депутатів була просто дезорієнтована «юристами К&К», які підготували скандальне нічне рішення ТВК. Прозріння буде приходити доволі швидко. Не думаю, що люди з почуттям хоч якоїсь гідності готові будуть терпіти такі приниження надалі. «Урочиста сесія» без капелана, без державного прапора, без почесних громадян і колишніх міських голів Львова, без участі майже половини новообраних депутатів, навстоячки і поспіхом, ніби робили щось, за що дуже соромно. Каденція буде непростою. Але ніхто й не обіцяв, що буде просто". 

Нагадаємо, що згідно з частиною 1 статті 282 Виборчого Кодексу територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює шляхом опублікування у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, міської, районної в місті, районної, селищної, сільської ради, сільських, селищних, міських голів, а також розміщує їх на офіційному веб-сайті комісії чи відповідної ради (за наявності), регіонального, територіального представництва Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).

Коли ж у Львові настане той "день встановлення результатів виборів"?

Депутати Адамик, Мартинюк і Мельничук взяли на себе повноваження міського голови Львова

Андрій Москаленко оприлюднив список депутатів, які провели сесію без голови

Мер Львова звинуватив бізнес-формування Козловського-Кривецького у проведенні ургентної сесії (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів