Асоціацію України з ЄС перенесуть на лютий-березень?, – джерело «УП»

23:08 28 листопада 2013 р.


Фото: pravda.lutsk.ua

Поінформований співрозмовник столичного видання на Вільнюському саміті «Східного партнерства» повідомляє у четвер, що текст підсумкової декларації цього форуму ще узгоджується.

Зокрема в цьому документі, як поінформували сьогодні, 28 листопада, «Українську правду», передбачається підписання угоди про асоціацію нашої країни з Євросоюзом у ході наступного саміту Україна-ЄС, який планується провести в кінці лютого – на початку березня 2014 року. Окрім цього, в підсумковій декларації Вільнюського саміті будуть передбачені процедури врегулювання торгово-економічних конфліктів з Росією. При цьому текст цього документа не передбачає участі в переговорах про асоціацію України з ЄС російської сторони.

Утім, не виключено, що все це може бути черговим вивертом української влади – щоб «заговорити зуби» протестувальникам проти згортання євроінтеграції України. Бо, наприклад, віце-президент Європейської народної партії й депутат Європарламенту, який брав участь в сьогоднішній зустрічі президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу й голови Європейської ради Германа ван Ромпея з Віктором Януковичем, висловив припущення, винесене в заголовок інтерв’ю з ним у «BBC Україна», – «Яцек Саріуш-Вольський: наступна нагода підписати Угоду – 2015 рік».

А для ознайомлення з аргументами цього політика подаємо повний текст його розмови з кореспондентом британської телерадіокорпорації:

«Депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський в інтерв'ю «ВВС Україна» висловив думку, що наступного разу можливість підписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС з'явиться після президентських виборів в Україні, коли буде обраний «новий проєвропейський президент з сильним демократичним мандатом». Але насамперед кореспондент ВВС Україна запитав пана Саріуша-Вольського, чи зберігається хоч мінімальна вірогідність того, що у п'ятницю Угоду таки буде підписано? 

Яцек Саріуш-Вольський: Мало би статися диво.

ВВС Україна: Чим, на вашу думку, можна було б переконати президента України, бо наразі все залежить від нього?

Яцек Саріуш-Вольський: Всі аргументи вже були вжиті.

ВВС Україна: Чим, в такому разі, мало б бути диво, про яке ви говорите?

Яцек Саріуш-Вольський: Це якби Євросоюз гарантував би йому, що він стане президентом вдруге.

ВВС Україна: А ЄС цього зробити не може?

Яцек Саріуш-Вольський: Ні, бо Євросоюз – це демократичні цінності, а не автократичні.

ВВС Україна: Що далі? Як будуть розвиватися стосунки ЄС з Україною після Вільнюса?

Яцек Саріуш-Вольський: ЄС буде очікувати, поки Україна буде готова до підписання Угоди про асоціацію. ЄС залишить свою пропозицію на столі, але не буде ані змінювати її, ані проводити нові переговори, ані змагатися з ймовірною пропозицією Росії, якщо йдеться про готівку.

ВВС Україна: Коли настане наступна можливість підписання Угоди про асоціацію?

Яцек Саріуш-Вольський: Вибори 2015 року (в Україні - ред.), новий проєвропейський президент з сильним демократичним мандатом українського суспільства.

ВВС Україна: Тобто не наступний саміт Україна-ЄС в лютому-березні 2014 року?

Яцек Саріуш-Вольський: На даний момент ми не можемо навіть назвати дату цього саміту. ЄС не назве її, поки не побачить, що на саміті станеться щось позитивне.

ВВС Україна: Чи не здається вам, що Віктор Янукович з самого початку не хотів підписувати Угоду про асоціацію?

Яцек Саріуш-Вольський: Так. На моє особисте переконання, він з самого початку проводив переговори з ЄС, щоб виторгувати якнайбільше і від ЄС, і від Росії, максимально підняти ставки, а потім, зрештою, не виправдати ані євросоюзівських, ані російських очікувань.

Місію завершено

ВВС Україна: Яке у вас враження від роботи місії Кокса-Квасневського?

Яцек Саріуш-Вольський: Я думаю, що ця місія відіграла позитивну роль, якщо йдеться про звертання уваги і намагання звільнити Юлію Тимошенко. Але, в той самий час, я вважаю, що її діяльність мала певний негативний аспект – вона надто довго утримувала Європейський парламент, Європейський Союз і громадську думку, в тому, що це (звільнення Тимошенко – ред.) є можливим, хоча всі знаки на землі й на небі, які бачив будь-хто, хто цим весь час займається, вказували на те, що це – тільки гра, яку веде Янукович. І що ані звільнення, ані підписання Угоди не буде.

ВВС Україна: Чи варто продовжувати її мандат, як це пропонує українська опозиція?

Яцек Саріуш-Вольський: Коротка відповідь звучить – ні. Це моя особиста думка.

Ця місія вже, зрештою, скінчилася сама ще 19 листопада. Можливо, ЄС повинен буде сконструювати якийсь інший механізм моніторингу, який би не полягав у візитах до президента і дещо рідше – до пані Тимошенко у в’язниці.

ВВС Україна: Що зможе зробити ЄС для звільнення Юлії Тимошенко, якщо місія Кокса-Квасневського припинить роботу?

Яцек Саріуш-Вольський: Насамперед ми розраховуємо, що друге рішення Європейського суду з прав людини довершить те, що уже було сказано (у першому рішенні – ред.) – що це був неправовий вирок. Тоді ми домагатимемося виконання цього рішення, тобто звільнення Юлії Тимошенко.

ВВС Україна: Олександр Квасневський днями заявив, що ЄС повинен підтримати Україну «істотними формами допомоги, наприклад, кредитними». Тобто йдеться про те, щоб перевершити пропозицію Росії?

Яцек Саріуш-Вольський: Я вже казав, що абсолютно з цим не погоджуюсь. Місія Кокса-Квасневського була місією, яка займалася виконанням однієї з умов, які ЄС мав до України – ліквідації наслідків застосування вибіркового правосуддя, - а не укладання з Україною Угоди про асоціацію.

Вона стосувалася всього однієї справи, і в цій справі, попри великі докладені зусилля, які ми дуже шануємо і поважаємо, зазнала невдачі.

«Буде сумний день»

ВВС Україна: Чи буде 29 листопада «чорним днем» для України і ЄС?

Яцек Саріуш-Вольський: Ні, «чорного дня» не буде. Буде сумний день. Але те, що програно перший раунд, не означає, що поразкою закінчиться весь матч. Все вказує на те, що Україна отримає асоціацію з ЄС, бо цього хоче народ. А це народ вибирає владу. І якщо – а на це повинні звернути увагу ЄС і міжнародна спільнота – президентські вибори 2015 року будуть чесними і несфальсифікованими… А це не є гарантованим, бо ми знаємо, як воно було у 2004 році, і може бути, що в ході виборів застосовуватимуться політичний тиск і адміністративний ресурс, аби їх сфальшувати.

ВВС Україна: ЄС до цього готовий?

Яцек Саріуш-Вольський: У ЄС є усталений набір інструментів - місії спостереження. Але місії, дипломатія, громадська думка, тиск – це все м'які інструменти. А є такі інструменти, на застосування яких ЄС наразі не погодився…

ВВС Україна: Санкції?

Яцек Саріуш-Вольський: Так. Бо взагалі-то їх застосовують як останній метод. Можна собі уявити, що люди, які фальсифікували попередні парламентські або сфальсифікують майбутні президентські вибори, опиняться у «чорному списку». Теоретично ЄС може застосувати й економічні санкції.

Є кілька видів санкцій. По-перше, персональні: заборона вїзду і візовий «чорний список». Друга група санкцій – економічні, але для їх застосування мають бути справді глибокі й серйозні причини. І третя – це блокування рахунків і фінансових заходів осіб – щось на кшталт «списку Магнітського».

Застосування санкцій може вийти на порядок денний, якщо президент Янукович захоче сфальсифікувати другі вибори за допомогою державного апарату. 

Як інформував «Щоденний Львів», «призупинення» асоціації – вже в проекті Вільнюського саміту, однак голова делегації Європарламенту в комітеті парламентської співпраці Україна-ЄС Павел Коваль заявив у четвер, що зустрічався з головою МЗС України Леонідом Кожарою й секретарем РНБО Андрієм Клюєвим, після розмови з якими у нього ще залишається надія, що рішення про підписання угоди про асоціацію з ЄС може бути прийняте в останній момент.

dailylviv.com

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська