Аеропорт Донецька штурмують спецпризначенці Росії, убік України суне військова техніка, – РНБОУ (відео)

13:45 1 грудня 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 1 грудня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України


Відео: «Ukraine Crisis Media Center»

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється також, що ситуація на Донбасі «характеризується збільшенням інтенсивності обстрілів та атак ворога при одночасному зменшенні їх кількості».

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється:

«Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій телерадіокомпанії ARD наголосив, що в питаннях розвитку країни і визначення її зовнішньополітичного курсу він не дозволить нікому ззовні тиснути і в першу чергу буде дослухатися до думки українського народу. За словами Петра Порошенка, Україна виконала всі свої зобов’язання, передбачені Мінським протоколом, і робить все, щоб не залишити в біді мешканців Донбасу.

Петро Порошенко зауважив, що на сьогоднішній день усі міжнародні місії, включаючи місію моніторингового спостереження ОБСЄ, офіційно підтверджують, що порушниками домовленостей є терористи, які обстрілюють мирні квартали, міжнародних спостерігачів, не дозволяють мирному процесу повернутися на Донбас. Президент України висловив переконання, що Україна готова брати участь в побудові нової системи безпеки.

«Вона буде спрямована не проти когось, в тому числі Росії, а на те, щоб захистити свою територію, зробити абсолютно неприпустимими порушення кордонів та агресію, мати ефективні механізми для збереження миру», – наголосив Глава держави.

Ситуація в зоні АТО

Ситуація характеризується збільшенням інтенсивності обстрілів та атак ворога при одночасному зменшенні їх кількості. На автошляхах Ростовської області РФ спостерігається зростання активності руху російської військової техніки без розпізнавальних знаків у напрямі українського кордону. Крім цього, спостерігається перекидання військ військово-транспортними літаками до м. Таганрог Ростовської обл.

В черговий раз зафіксовано тенденцію до активізації бойових дій відразу після прибуття чергового «гуманітарного конвою» з Росії. Це найбільш помітно за фактами використання важкої артилерії.

Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко. За його словами, найзапекліші бої точилися за Донецький аеропорт.

Тут уже третій день поспіль  бойовики здійснюють безрезультатні спроби штурму цього стратегічного об’єкту. За оперативними даними, у штурмі аеропорту безпосередню участь беруть російські спецпризначенці, але це не допомагає противнику. Ворог несе серйозні втрати, аеропорт залишається під контролем наших військових.

Також під Донецьком з артилерії, мінометів неодноразово обстрілювалися позиції сил АТО під н.п. Опитне, Піски, Георгіївка, Максимільянівка, Авдіївка. Під Авдіївкою та Опитним наша артилерія спрацювала на випередження і ворог був змушений відступити. 

Із реактивних установок «Град» та мінометів двічі обстріляні наші опорні пункти біля с.Тоненьке. Посилилися обстріли бойовиків і на Луганському напрямку.

Тут по нашим позиціям біля н.п. Станиця Луганська, Артема, Макарове, Геївка, Щастя вогонь вівся з артилерії та мінометів. У районі с. Нижньотепле Станично-Луганського району терористи двічі завдали ударів із «Градів».

На Бахмутівській трасі терористи після трьох обстрілів з реактивних установок «Град» спробували атакувати наші позиції біля села Сокільники. Атаку відбито.

Також із «Градів» були обстріляні позиції поблизу с. Кримське. З мінометів та стрілецької зброї бойовиками обстріляно опорні пункти біля селища Донецький та Трьохізбенка.

На Дебальцевському напрямку позиції сил АТО були обстріляні з гранатометів та стрілецької зброї поблизу сіл Нікішине, Малоорлівкка та Дебальцеве. На Маріупольському напрямку з «Градів» бойовики обстріляли наші позиції біля с. Старогнатівка.

З артилерії та мінометів обстріляні опорні пункти та блокпости сил АТО поблизу сіл Новоласпа, Миколаївка, Богданівка, Павлопіль. У 14 км від порту Бердянськ прикордонники зафіксували проліт 1 безпілотника. Ситуація в Маріуполі залишається спокійною.

За минулу добу загинуло 3 наших військових. 14 отримали поранення.

Учора на полігоні Національної гвардії під Києвом завершився тест-драйв нового броньовика від українського виробника – НВО «Практика». Робоча назва бронеавтомобіля КOZAK 2014.

Після завершення тест-драйву, новий броньований транспортний засіб обстріляли з кількох видів зброї з відстані у півсотні метрів. Техніка обстріл витримала.

Попередньо, за участю офіцерів та бійців, які були на передовій, був складений перелік зауважень і доповнень до останнього прототипу. Випробування останньої версії прототипу відбулося перед початком серійного випуску цього автомобіля. 

Звертаємо увагу журналістів, що з відсьогодні  запроваджено нові правила роботи журналістів в зоні АТО. Пересування у небезпечній зоні відбуватиметься лише у супроводі військових – офіцерів прес-служби.

Першим кроком залишилося отримання акредитації в СБ України. Безпосередньо в зоні АТО організацією роботи з журналістами займається зведений Прес-центр АТО. Для початку роботи журналістам необхідно надіслати на почтуato14@ukr.net заявку із зазначенням: списку групи, номеру та марки автомобіля, контактних телефонів самого журналіста та його редактора.

За минулий тиждень виїзні бригади підприємств-учасників Державного концерну «Укроборонпром» відремонтували 13 одиниць бронетехніки, серед якої 7 БТРів (-70, -3 та -4) та 2 автомобілі. Також власними потужностями Концерн відновив основні бойові танки  Т-64 у кількості 4 одиниць. Наразі уся відновлена техніка відвантажується до зони АТО.

Два підприємства концерну отримали замовлення на ремонт авіаційної техніки. Зокрема, Державне підприємство «Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон» дообладнає вертоліт Мі-24П під використання приладів нічного бачення.

Станом на 1 грудня в рамках акції «Підтримай Українську армію» на рахунки Міністерства оборони України в якості допомоги Збройним Силам України від юридичних і фізичних осіб надійшло 151,722 мільйона гривень. Із цієї суми139,762 мільйона гривень – грошові перекази на матеріально-технічне, решта – на медичне забезпечення Збройних Сил України.

За допомогою дзвінків на єдиний мобільний номер «565» на підтримку Української армії перераховано 36,908 мільйона гривень (усі – на матеріально-технічне забезпечення ЗС України). Крім того, на рахунки Міноборони надійшло іноземної валюти в гривневому еквіваленті на 3 млн. 166,5 тисячі гривень.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

За оперативними даними, все більше новоприбулих до Донбасу російських найманців відмовляється воювати з українською армією. Левова частка тих, хто зараз прибуває на Донбас з Росії, мають на меті лише швидке збагачення за рахунок грабунку.

Ні за яку ідею ці люди воювати не збираються. Через відмови брати участь у бойових діях спостерігається збільшення випадків внутрішніх конфліктів між бандформуваннями та так званим керівництвом самопроголошених «ЛНР» та «ДНР».

Згідно з оперативною інформацією за добу кількість тимчасово переміщених осіб з району проведення АТО до інших регіонів склала близько 2 тис. Загалом з районів проведення АТО переселено понад 480,6 тис. осіб, у тому числі близько 124 тис. дітей, близько 105 тис. інвалідів та осіб похилого віку.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 205 одиниць боєприпасів, з них: 34 артилерійських снаряди, 15 бойових гранат та мін, 156 інших вибухонебезпечних предметів. Загалом обстежено 2 га територій. Обстежено понад 1560 га територій, виявлено та знешкоджено понад 29 тисяч одиниць боєприпасів.

Міжнародна підтримка

Депутат Демократичної партії в Європарламенті Джанні Піттелла заявив, що в разі якщо Росія не буде виконувати домовленості, досягнуті у Мінську, Європарламент буде змушений переглянути санкції і піти на інші, більш рішучі кроки.

«Я не можу виключити жодного варіанту рішення цього питання, тому що якщо Росія не буде себе поводити адекватно в повній мірі згідно з досягнутими домовленостями, нам буде потрібно переглядати санкції і прийматі інші, більш рішучі кроки», – додав Піттелла.

Комісар Єврокомісії з питань європейської політики сусідства і переговорів Йоханнес Ган заявив, що санкції, накладені Євросоюзом щодо РФ, діють правильно. За його словами, економічна ситуація в Росії підтверджує, що санкції виявилися ефективним механізмом.

«Я бачу, що санкції діють, тому що економічна ситуація в Росії погіршується. Це відбувається не тільки через зниження цін на нафту. Подивіться на падіння рубля, відтік інвестицій, прискорення інфляції, дефіцит певних товарів і продуктів харчування. Це дуже помітно, наприклад, у Москві. У якийсь момент це викличе правильну реакцію»,- заявив він».

Про це повідомляється в понеділок на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони.

dailylviv.com

Росія вдарила по Одесі. Горить склад «Нової пошти». Є постраждалі (відео)

Хто та скільки списав військової техніки у ЗСУ перед нападом Росії. Прізвища і посади

Переміщення чотирьох начальників обласних управлінь СБУ

Польща перекидає військову техніку до кордону з Росією і попереджає про армійські колони на дорогах

Тарас Осьмякевич, Геннадій Палієвець, Олександр Голубков. Скорботне прощання з Героями

7000 доларів брали у Львові за місце другого водія

Скільки ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69 є в Росії

На вулиці Малоголосківський у Львові риють новий котлован. Що збудують

У Львові в мікрорайоні «Під Голоскому» запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини. Графік (відео)

У ЛМР повідомили, які цінні мозаїки у Львові не матимуть захисного знаку «Блакитний щит»

Мотопатруль виїхав на дороги Львівщини. Що робитиме

Покаяння блудної жінки, задум зрадити Учителя. Сьогодні Велика середа Страсного тижня

Експосадовець Сил логістики отримав ще одну підозру

19 рятувальників гасили пожежу в гаражах у Львові

У Великий четвер Блаженніший Святослав зʼєднає новоосвячене миро з миром часів Другої світової війни

Кількість противників ЄС у Польщі зросла після нападу РФ на Україну

Шевченківський гай запрошує на гаївкування. Програма

У Львові запрацював 21 фонтан. Локації

На Львівщині двоє іноземців зі зброєю напали на підлітка й забрали мотоцикл

У військових вишах впроваджують нові спеціалізації

В Україні - 10 тис. гривневих мільйонерів

AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від COVID-19 може викликати тромбоз

Ватерпольний клуб «Динамо» Львів» - чемпіон України

Комендантська година на Великдень. Роз'яснення від Козицького

На Львівщині загинув велосипедист внаслідок наїзду мікроавтобуса

МЗС України вперше в історії створило цифрову особу, яка коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ

Вирішила скоротити дорогу. На Львівщині у лісі заблукала 15-річна дівчина

На Львівщині водій «Chevrolet Niva» збив літнього пішохода

ЗСУ відвоювали втрачені позиції під Кремінною

Атака дронів спричинила пожежу на Рязанському НПЗ

Повітряна тривога в Одесі. Знову пролунали дуже гучні вибухи

Як Литва сприятиме поверненню в Україну чоловіків призовного віку

Кому дозволи на проживання у Польщі можуть не продовжити

У ЄС продажі електромобілів зростали втричі швидше, ніж встановлення зарядних станцій

Що зробили з військовослужбовцем, який закликав розстріляти 450 нардепів

Коли МЗС обіцяє відновити отримання консульських послуг за кордоном чоловікам призовного віку

У Львові не довели до суду справу затриманого на хабарі чиновника з Києва

Козицький повідомив, якою буде комендантська година на Великдень

Львів підготував до продажу чотири земельні ділянки

На Великодні свята до міських кладовищ поїдуть додаткові автобуси