Вступ бакалаврів до магістратури-2021: відповіді на 24 запитання

22:04 7 травня 2021 р.

Для вступників до магістратури, які складають ЄВІ/ЄВФФ, прийом заяв та документів розпочнеться 15 липня. Водночас для осіб, які не складають ЄВІ/ЄФВВ, прийом документів стартує 22 червня.

Який комплект документів потрібно подавати до приймальної комісії, чи можна вступити на магістра за іншою спеціальністю, ніж закінчив бакалавра, коли завершується прийом заяв – відповіді на ці та інші питання абітурієнтів вже опубліковано в розділі "Поширені запитання-відповіді про вступ-2021”.

Про це повідомляє Міністерство освіти, пише Dailylviv. 

“Майбутні магістри активно готуються до початку вступної кампанії та цікавляться, як подати документи у період карантинних обмежень, чи можна вступити на магістра за іншою спеціальністю, ніж закінчив бакалавра. Ми намагаємося зробити процес вступу прозорим та зрозумілим кожному. Тому, як і кожного року, відповіді на найпоширеніші запитання зібрали у відповідному розділі офіційного сайту МОН”, – зазначив заступник міністра освіти і науки з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко.

З-поміж запитань, на які є відповіді у розділі:

коли та як подати документи на магістра;

чи обов'язковими є додаткові фахові випробування під час вступу за неспорідненою спеціальністю;

чи можна вступати на магістра в інший виш, а не той, де отримав бакалавра;

коли та де перевірити, чи вступив я до магістратури.

Реєстрація електронних кабінетів вступників розпочинається 1 липня.

Реєстрація вступників, які планують складати єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) та єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра триватиме до 18:00 3 червня.

 
1. Коли та як подати документи на магістра? Яким має бути перелік документів?

У 2021 році для вступу в магістратуру необхідно скласти зовнішнє тестування (докладніше в запитаннях 9-24), тож для вступників визначено чіткі терміни проведення іспитів та подачі документів.

Зокрема:

  • реєстрація на тестування – з 11 травня до 18:00 3 червня;
  • єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) – 30 червня;
  • єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей (ЄФВВ) – 2 липня;
  • прийом заяв та документів – з 15 липня до 18:00 23 липня;

2021 року заяви на вступ у магістратуру подаються тільки в електронній формі, крім таких випадків:

  • для реалізації права на вступ за іспитами (у разі відсутності у вступника хоча б одного із сертифікатів ЗНО 2018-2021 років), співбесідою;
  • для реалізації права на повторне безоплатне здобуття освіти за бюджетні кошти відповідно до Умов прийому для здобуття вищої освіти 2021 року;
  • за наявності розбіжностей в даних вступника в ЄДЕБО (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, стать, громадянство тощо) і у відповідному документі про раніше здобуту освіту та у сертифікаті зовнішнього незалежного оцінювання;
  • у разі подання іноземного документа про освіту;
  • у разі подання документів іноземцями та особами без громадянства;
  • у разі подання документа про раніше здобуту освіту, виданого до запровадження фотополімерних технологій їх виготовлення;
  • у разі подання заяви після завершення строків роботи електронних кабінетів;
  • у разі неможливості зареєструвати електронний кабінет або подати заяву в електронній формі з інших причин, що підтверджено довідкою приймальної комісії закладу вищої освіти.

Під час подання заяв у паперовій формі вступник також пред’являє оригінали:

  • документа (одного з документів), що посвідчує особу, передбаченого Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»;
  • військово-облікового документа (у військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення, а у призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць);
  • документа (державного зразка) про раніше здобутий освітній ступінь (освітньо-кваліфікаційний рівень), на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;
  • документів, які підтверджують право вступника на зарахування за співбесідою, на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів та/або квотою-1, квотою-2 або квотою-3 на основі повної загальної середньої освіти, на участь у конкурсі за іспитами під час вступу для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра, магістра (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста) замість єдиного вступного іспиту з іноземної мови та/або єдиного фахового вступного випробування.
2. Чи можна вступити на магістра за іншою спеціальністю, ніж закінчив бакалавра?

Так, можна, однак для вступу до магістратури на спеціальність 081 «Право» необхідно мати ступінь бакалавра зі спеціальності «Право» або «Міжнародне право».

Також ЗВО мають право у своїх Правилах прийому визначити обов’язкове складання додаткових фахових випробувань. Їх вступники складають у ЗВО, куди вони хочуть вступити за іншою спеціальністю. Виші самостійно визначають зміст і форму додаткових фахових випробувань.

3. Чи можуть вступники за неспорідненою спеціальністю проходити додаткове вступне випробування у формі фахової співбесіди?
Форма такого випробування встановлюється закладами вищої освіти самостійно.
4. Чи можна вступати на магістра в інший виш, а не той, де отримав бакалавра?
Так, вступник вільний у своєму виборі закладу вищої освіти для здобуття ступеня магістра.
5. Коли та де перевірити, чи вступив/ла я до магістратури?
Офіційним повідомленням про надання рекомендацій до зарахування вважається оприлюднення відповідного рішення на стендах приймальних комісій ЗВО. Рішення також розміщується на сайті вишу.
6. Чи діє сертифікат TOEFL та інші результати міжнародних мовних іспитів тільки при вступі в аспірантуру, чи можливе зарахування сертифіката також при вступі в магістратуру?
Така процедура передбачена тільки для вступу в аспірантуру.
7. Вступ до магістратури 2021 року буде на спеціальність чи на освітню програму?
Вступники подають заяву для вступу на конкурсну пропозицію.
8. Що робити, якщо виш затримує видачу диплома бакалавра, а термін подачі документів на вступ в магістратуру завершується?
У такому випадку подається довідка щодо планового строку завершення навчання та отримання диплома 2021 року. Однак на момент зарахування вступнику потрібно буде подати оригінал диплома.

 

ЗНО в магістратуру


9. Хто повинен складати ЗНО в магістратуру?

ЗНО в магістратуру потрібно складати вступникам на всі спеціальності. 

Усім таким вступникам потрібно складати єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) – англійської, французької, німецької або іспанської. Вступникам на спеціальності 081 «Право» та 293 «Міжнародне право» також треба скласти єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей (ЄФВВ).

10. Коли почнеться реєстрація на ЗНО для вступу в магістратуру?
Реєстрацію учасників проводять приймальні комісії вишів з 11 травня до 18:00 3 червня.
11. Як зареєструватися на ЗНО в магістратуру?
Для реєстрації вступнику треба звернутися до приймальної комісії одного з обраних ним для вступу вишів. Підтвердженням реєстрації є виданий комісією екзаменаційний листок. Після цього на сайті УЦОЯО для кожного зареєстрованого вступника створюватимуть кабінет учасника, доступ до якого буде за номером екзаменаційного листка та PIN-кодом, зазначеним у ньому.
12. Де можна дізнатися питання на ЗНО в магістратуру?

Завдання, що будуть уміщені до тестових зошитів, не оприлюднюються завчасно.

Водночас вже затверджено програми, за якими укладатимуть тести для вступників. Більше про них можна прочитати тут.

Самі ж програми дивіться тут і тут.
13. Коли і де відбуватимуться тестування?
Основна сесія ЄВІ з іноземної мови відбудеться 30 червня, а ЄФВВ з права та ТЗНПК – 2 липня. Пункти тестування створюватимуться на базі закладів вищої освіти. Під час реєстрації вступник має обрати місто, в якому він проходитиме тестування.
14. Як відбуватиметься тестування? Що можна робити під час тестування, а що – ні?

Для входу до пункту тестування учасник має пред’явити:

  • екзаменаційний листок;
  • документ, що посвідчує особу (серія (за наявності) та номер якого вказані в екзаменаційному листку);
  • запрошення-перепустку.

У пункті тестування заборонено використовувати та мати при собі протягом часу, відведеного для виконання вступних випробувань, засоби зв’язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та/або відтворення інформації, а також окремі елементи, які можуть бути складовими частинами відповідних технічних засобів чи пристроїв, друковані або рукописні матеріали, інші засоби, предмети, прилади (крім дозволених виробів медичного призначення, про наявність яких вступник повинен повідомити працівникам пункту тестування до початку виконання вступних випробувань). Більше про це є в Порядку організації та проведення вступних випробувань тут.

15. Якщо я хочу вступати в кілька вишів у магістратуру за результатами ЗНО, мені всюди треба брати екзаменаційний листок?
Екзаменаційний лист ви отримаєте один – в тому виші, де будете реєструватися для проходження ЗНО.
16. Коли будуть відомі результати та відбудеться зарахування?
Результати основної сесії ЄФВВ та ЄВІ будуть розміщені на інформаційних сторінках вступників «Кабінет учасника ЄФВВ/ЄВІ» не пізніше 14 календарних днів із дня їхнього проведення.
Рекомендації до зарахування на бюджет будуть надані не пізніше 2 серпня, а саме зарахування пройде 12 серпня.
17. Як можна оскаржити результати ЗНО?

У разі виникнення сумніву щодо правильності встановлення результатів вступник має право протягом 3 календарних днів із дня офіційного оголошення результатів (включаючи день оголошення) подати апеляційну заяву щодо результатів вступних випробувань до УЦОЯО. У разі подання апеляційної заяви за допомогою поштового зв’язку дата подання визначається за відтиском штемпеля відправлення на поштовому конверті. Якщо апеляційну заяву щодо результатів вступних випробувань надіслано у відсканованому вигляді електронною поштою, датою її подання вважається дата відправлення вхідного листа, що зафіксована в електронній скриньці УЦОЯО.

Розгляд апеляційних заяв щодо результатів вступних випробувань здійснюється апеляційною комісією протягом 3 робочих днів із моменту їх отримання.

Інформація про дату, час і місце проведення засідання апеляційної комісії розміщуватиметься на сайті УЦОЯО.

За результатами розгляду апеляційної заяви апеляційна комісія може ухвалити одне з таких рішень:

  • відмовити в задоволенні апеляційної заяви (результат, визначений раніше, підтверджується);
  • задовольнити апеляційну заяву (попередньо встановлений результат буде змінено).

У разі задоволення заяви щодо результатів ухвалюють одне з таких рішень:

  • про відновлення результату зовнішнього оцінювання;
  • про збільшення або зменшення кількості балів, отриманих учасником вступного випробування.
18. Хто може не складати ЗНО на магістратуру?

Участь у конкурсному відборі за результатами вступних іспитів можуть брати:

  • особи, які не можуть взяти участі в єдиному вступному іспиті та/або єдиному фаховому вступному випробуванні через наявність у них захворювань, зазначених у Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року №1027/900, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за №1707/29837;
  • особи, які для виконання єдиного вступного іспиту та/або єдиного фахового вступного випробування потребують створення інших особливих умов, ніж зазначені у Переліку особливих (спеціальних) умов, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року №1027/900, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за №1708/29838, за кодами 0101-0104, 0201-0203, 0206, 0301-0306, 0401, 0501, 0601, 0701, 0702;
  • вступники, звільнені з військової служби, починаючи з 1 квітня 2021 року;
  • військовослужбовці-контрактники, поліцейські, рятувальники, особи рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, курсанти вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти при вступі на навчання на освітні програми в галузі знань 25 «Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону».

Особи, зазначені у пунктах 1 і 2, обов’язково надають підтверджуючі документи щодо наявності захворювань, зазначених у Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання або щодо потреби створення інших особливих умов, ніж зазначені у Переліку особливих (спеціальних) умов, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання (перелік та форми таких документів зазначені у наказі Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року №1027/900).

19. Якщо я хочу спробувати вступити на різні спеціальності, одна з яких передбачає складання тільки ЄВІ, а інша – і ЄВІ, і ЄФВВ, як я маю реєструватися?
У такому разі вступник має звернутися для реєстрації до приймальної комісії вишу, в який він хоче вступити на ту спеціальність, що передбачає складання і ЄВІ, і ЄФВВ (наразі це 081 «Право» або 293 «Міжнародне право»).
20. Яким чином особа реєструється на вступ до магістратури, якщо на момент реєстрації ще навчається на рівні бакалавра та не має документа про отриману освіту?
Особи, що не мають дипломів, зможуть зареєструватися на підставі довідки про плановий строк завершення навчання та отримання диплома в 2021 році.
21. Чи зараховуватиметься оцінка сертифіката єдиного вступного іспиту замість іспиту з іноземної мови на спеціальності, що не передбачають єдиний вступний іспит?
Так, за рішенням приймальної комісії закладу вищої освіти.
22. Якщо я вже маю ступінь магістра і знову вступаю в магістратуру на спеціальність, де треба проходити ЄВІ, то я маю складати цей іспит? А як щодо ЄФВВ?

Якщо ви бажаєте вступити в магістратуру на контракт (крім спеціальностей «Право» та «Міжнародне право») на основі диплому магістра (спеціаліста), то можете скласти іспит з іноземної мови в закладі вищої освіти (за умови, що такий вид вступних випробувань передбачений Правилами прийому обраного вами вишу).

Що ж до спеціальностей «Право» та «Міжнародне право», то для вступу на них у будь-якому випадку необхідні результати ЄВІ та ЄФВВ.

23. Чи можу я вступати з результатами минулорічного тестування ЄВІ чи ЄФВВ?
У 2021 році ви можете використати результати ЄВІ 2020 та 2021 років, а результати ЄФВВ – тільки 2021 року.
24. Якщо я не встигну зареєструватися на основну сесію ЗНО в магістратуру чи не зможу скласти тест з певних причин, що мені робити? Чи будуть додаткові сесії?

Так, Порядком організації та проведення вступних випробувань передбачена можливість організації та проведення спеціально організованої сесії єдиного вступного іспиту (третьої сесії) та проводиться за рахунок коштів фізичних та/або юридичних осіб для вступників, які:

  1. зареєструвалися для участі в єдиному вступному іспиті, але бажають повторно скласти єдиний вступний іспит;
  2. не зареєструвалися для участі в основній сесії єдиного вступного іспиту;

Терміни проведення третьої сесії та реєстрації вступників для участі в ній встановлює Міністерство освіти і науки України.

 

dailylviv.com

Поруч гордо крокував вівчур Улан. Демобілізувався зі служби разом з чотирилапим другом (відео)

Американці можуть грішми зупинити війну РФ проти України

Захисні накладки для очей військових за допомогою 3D-принтера виготовляють на Львівщині

Війна в Україні прискорює років на 5 неминучий розпад Росії

В Україні системна корупція серед суддів і прокурорів збереглася

Юрій Набит, Віталій Петрович, Андрій Грица, Валерій Засанський. Львівщина у скороботі

Тіла двох чоловіків, які виявили в Тисі, змогли дістати лише на ранок (відео)

Путін вчинить як Гітлер. Візьме промисловість та людей в Україні й мобілізує їх для війни в Європі - польський міністр

З 1 травня українські водії їздитимуть за межами міст як в Європі

Азартні ігри. Заблоковано понад 2500 вебсайтів, розслідують понад 450 кримінальних правопорушень

Поблизу Львова електромобіль зіткнувся з вантажівкою

Вербна неділя в Україні майже як пальмова

Російських авіаційних ударів зазнали майже 30 населених пунктів України

У Німеччині біля торгового центру загинули двоє українців

Вночі побільшало російських безпілотників невстановленого типу

Україну атакують ударні дрони. Загроза балістики

У Львівській і Волинській областях споруджують другий рівень захисту на енергетичних підстанціях

У Стрию вперше відбувся Молитовний сніданок, який допомогла організувати Оксана Білозір

Військовослужбовцям, які перебувають на передовій, доплачуватимуть 70 тисяч гривень

Роботу за кордоном зарахують в український трудовий стаж

У Польщі вночі двічі здіймалися військові літаки

Уряд визначив коло осіб, які зможуть отримати паспортні документи за кордоном

Минулої ночі пошкоджено обладнання чотирьох теплоелектростанцій (фото)

Міністерка з Німеччини відвідала знакові місця Львова

Екскурсоводу 0001 у Львові відкрили меморіальну таблицю і погасили на його честь марку (фото)

Міністр оборони Австралії у Львові пообіцяв $50 млн на протиповітряну оборону

Левів-охоронців Ратуші Львова одягнули у військові берети (фото)

Львову - 768 років. Але місто не святкує - Козицький

Польський прем'єр прокоментував падіння російської ракети за 15 км від українсько-польського кордону

На Львівщині ліквідували дві пожежі на об'єктах, в які вночі влучили ракети

Військовий аеродром і два НПЗ в Росії вразили українці з повітря

Потрійне зіткнення на дорозі «Львів-Шегині». Водії і пасажирка в лікарні

По Львівщині Росія вдарила крилатими ракетами різного класу та аеробалістичними ракетами «Кинджал»

Уночі Росія атакувала чотири ТЕС. Є постраждалі

Росія запустила вночі 34 ракети - яких 21 знищено

Росія вдарила по критичній інфраструктурі на Прикарпатті

Трамп готується разом з Орбаном знову захищати юдеохристиянські цінності

На Миколаївщині знищено три ворожі крилаті ракети

У Дніпровському та Криворізькому районах пошкоджені енергетичні об'єкти

Росія вночі била по об'єктах енергетики у трьох областях