У Львові запланували профілактику онкозахворювань

14:05 4 жовтня 2019 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У понеділок, 7 жовтня, на Львівщині розпочинається двотижнева акція «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок».

Про це повідомили в п’ятницю, 4 жовтня, у Львівській облдержадміністрації. Заступник директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Андрій Васько розповів: «При виявленні онкологічних трансформацій на ранніх стадіях, ми можемо ефективно їх лікувати із практично стовідсотковим видужанням. Тому для запобігання і своєчасного виявлення передпухлинних станів та онкопатологій органів жіночої репродуктивної системи, важливими є систематичні профілактичні огляди».

Директор Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська зазначила: «Проблема справді є дуже актуальною. І наша область, напевно одна із не багатьох, може забезпечити безкоштовне скринінгове обстеження жінок. Ми хочемо донести до усіх, що рак, який виявлений на ранніх стадіях, у 95% повністю виліковний»,

Голова Українського лікарського товариства у Львові й заступник директора Львівського регіонального клінічно-діагностичного онкологічного центру Олег Дуда повідомив: «На сьогодні у області працюють сім скринінгових центрів, у яких жінки можуть пройти обстеження і виявити пухлину на дуже ранніх стадіях, які легко лікуються. Запис на дослідження у ці скринінгові центри може провести сімейний лікар та ваш акушер-гінеколог чи онколог. Минулого року ми виявили рак першої стадії у 82 жінок – по суті, завдяки скринінгу, ці життя були врятовані. Обстежуватись можна і не під час акції – нею ми привертаємо увагу до проблеми, жінка може пройти обстеження у будь-який час».

«За словами медиків, обстеження на виявлення раку шийки матки необхідно проходити жінкам з 18 років. А на рак грудної залози – з 45 років», – поінформували також в облдержадміністрації.

Експерт департаменту охорони здоров’я з онкогінекології Світлана Струк зазначила: «Лікування раку залежить виключно від стадії розвитку патології шийки матки, від якої страждають переважно молоді жінки репродуктивного віку. Тому ще раз закликаю не відкладати обстеження».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів