У Львові зафіксували 512 випадків ураження ентеробіозом

14:20 13 жовтня 2016 р.

34 випадки ураження ентеробіозом виявили за дев'ять місцяців цього року в дитячих навчальних закладах Львова, 68 – серед школярів.

Як повідомили сьогодні, 13 жовтня, в прес-службі міськради, за дев’ять місяців 2016 року у Львові зафіксовано 512 випадків ураження ентеробіозом. У тому числі 477 – серед дітей.

Зокрема, серед планово обстежених 9379 львів’ян виявили за дев’ять місяців 107 випадків ентеробіозу, 34 випадки – у дитячих навчальних закладах, 68 – серед школярів. Про це поінформували в міському відділі Львівського обласного лабораторного центру міністерства охорони здоров’я Україниде також розповіли про те, як вберегтися від цього захворювання:

«Ентеробіоз – контактна глистяна інвазія, що  викликається гостриками, з переважною локалізацією паразита у  кишківнику. Захворюваність проявляється кишковими і нервовими розладами.

Джерело інвазії – хвора людина. Заражені люди є безпосередньо небезпечними для оточуючих. Механізм зараження – фекально-оральний, провідний шлях передачі – контактно-побутовий, основним фактором є руки, забруднені яйцями гельмінтів, а також забруднені предмети побуту (дверні ручки, поверхня меблів, кухонного начиння, вікон та підвіконь, посуд, іграшки, дитячі горщики тощо), рідше – забруднені харчові продукти. Можливе зараження дітей в басейнах.

Клінічні прояви ентеробіозу – залежать від інтенсивності зараження.  Основними клінічними симптомами   є біль у животі, ранковий кишковий дискомфорт, нудота, часте оформлене випорожнення до 4 разів на добу. Частіше страждають діти, вони стають примхливими, плаксивими, дратівливими, швидко втомлюються, погано засвоюють корисні навички. Нестійкість уваги, нездатність зосередитися знижує успішність, у дорослих – працездатність.

Ускладення

Розчухування хворими періанальної ділянки призводить до саден, вторинної бактеріальної інфекції шкіри, виникнення дерматитів, що обтяжує перебіг хвороби. До тяжких ускладнень ентеробіозу відносять апендицит, проктит і парапроктит, екземи періанальної ділянки з характерними для них симптомами, болісні вульвіти та вульвовагініти у дівчаток. Ентеробіоз спричинює негативний вплив на реакції поведінки і нервово-психічний розвиток дітей дошкільного віку. Описано випадки непритомності і епілептиформних нападів у дітей.

Профілактика. Умовою успішного лікування є одночасне проведення поряд з терапевтичними заходами усього комплексу профілактичних заходів, що попереджують повторне зараження. Це, перш за все, суворе дотримання особистого гігієнічного режиму. З огляду на високу контагіозність інвазії, обстеженню на ентеробіоз підлягають усі контактні  з хворим особи – усі мають пройти одночасну дегельмінтизацію .

В організованих дитячих колективах профілактика полягає в дотриманні санітарно-гігієнічних вимог (змінне взуття, промаркований санітарний одяг для робіт, що пов'язані з організацією харчування та промаркований спеціальний одяг для прибирання приміщень) та навчання дітей правил особистої гігієни.

Особливу увагу слід звернути на щоденне вологе прибирання приміщень з використанням мийних та дезінфекційних засобів. Підлогу необхідно мити 2 рази на день (після обіду та наприкінці дня). Столи в ігрових і групових приміщеннях миють  гарячою водою з милом спеціально виділеними для цього промаркованими ганчірками. Генеральне прибирання приміщень проводиться 1 раз на тиждень (наприкінці тижня) з використанням мийних засобів, а з використанням дозволених дезінфекційних засобів – 1 раз на місяць. В  умовах ускладнення епідемічної   ситуації, з метою попередження розповсюдження інфекції проводяться карантинні заходи, у тому числі: миття підлоги приміщень групових осередків 1 раз наприкінці кожного дня, а туалетних – 2 рази на день із застосуванням дозволених до використання в навчальних закладах дезінфекційних засобів.

Рекомендації

Чистота рук – основа успішного лікування. Хворі повинні спати в щільних трусах, щодня їх змінювати; обов'язкове підмивання періанальної ділянки водою з милом на ніч і вранці після сну, щоденне обмивання тіла, купання під душем, особливо вранці; щоденна зміна постільної білизни і її прасування гарячою праскою.

При безумовному і якісному виконанні цих рекомендацій хворий може одужати без медикаментозного лікування. Ретельне проведення санітарно-гігієнічних заходів приводить до ліквідації ентеробіозу в осередку. Для попередження розсіювання яєць гостриків у зовнішньому середовищі і реінвазії під час лікування та в найближчі 3 дні після його закінчення – необхідно особливо ретельно щодня проводити вологе прибирання приміщень з використанням мильно-содового розчину з кип'ятінням ганчірок, здійснювати нагляд за дотриманням дітьми правил особистої гігієни.

Килимові доріжки, паласи, ворсисту тканину диванів, крісел обробляти пилососом і прасувати через вологе ганчір'я гарячою праскою. Іграшки, що піддаються миттю, необхідно мити гарячою (не менше 60 °C) водою з милом або 2% розчином питної соди (у групах для дітей  віком до 1,5 року – 2 рази на день, а у групах для дітей старше 1,5 року – наприкінці дня) з полосканням під проточною водою та сушінням на відкритому повітрі або на столах.

На час проведення місячника оздоровлення від ентеробіозу  в осередках з використання необхідно вилучити:  килими (після камерної обробки); м’яконабивні іграшки (після обробки бактерицидними лампами). Килими щодня підлягають чистці порохотягом один раз на місяць. Їх слід вибивати на вулиці і протирати вологою щіткою.

Під час реєстрації у дітей і персоналу дошкільного навчального закладу  ентеробіозу, потрібно провести комплекс профілактичних  заходів щодо запобігання розповсюдження даного захворювання».

dailylviv.com

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська