У Львові відсьогодні до 22 травня – «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» (відео)

19:27 12 травня 2015 р.


Фото: 3mkl.lviv.ua

У прес-службі ЛМР повідомили у вівторок «Щоденному Львову»: «Кожен матиме змогу виміряти артеріальний тиск у міських поліклініках та лікарнях, де будуть розміщені пункти вимірювання артеріального тиску, а також у шести медичних пунктах-наметах, які будуть розташовані в найбільш людних місцях міста».

Управління охорони здоров’я Львівської міської ради щорічно проводить травневу акцію з вимірювання артеріального тиску у населення, з метою раннього виявлення артеріальної гіпертензії (АГ) та запобігання її ускладнень. Цього року «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» відбудуться у Львові з 12 до 22 травня. 

Під час проведення акції кожний громадянин матиме змогу виміряти артеріальний тиск у міських поліклініках та лікарнях, де будуть розміщені пункти вимірювання артеріального тиску, а також у шести медичних пунктах-наметах, які будуть розташовані в найбільш людних місцях міста – на площі Ринок, проспектах Шевченка, Свободи, Чорновола й Червоної Калини та вулиці Широкій. Начальник управління охорони здоров'я ЛМР Володимир Зуб розповів також:

«Взагалі відомо і, як показує наша практика, проведення будь-яких профілактичних акцій – чим вище санітарна культура населення, тим вищі результати здоров’я, тим більша тривалість життя. Слід віддати належне нашим медичним працівникам та львів’янам, які дуже уважно ставляться до наших пропозицій та активно беруть участь в таких акціях.

Ми спостерігаємо позитивну динаміку як в частині артеріальної гіпертензії, так і в частині інших захворювань, які ми можемо проводити в такому широкому публічному масштабі. Якщо говорити про артеріальну гіпертензію, то я хочу наголосити, що фатальними, кінцевими точками цього захворювання є розвиток інфаркту міокарда або інсульт головного мозку.

Тут слід відзначити, що впродовж останніх років кількість хворих на інфаркт міокарду у Львові постійно поступово зменшується. Коли у 2009 році було понад 950 випадків інфаркту міокарда, то минулого року – 750. І відповідно, чим менше захворювань, тим менша смертність – це дуже важливо.

Динаміка по інсульту не є такою переконливою. Коли ми починали, було близько 900 випадків інсульту, за минулий рік було 815 випадків захворілих. Хоча ці цифри менші, ніж в інших обласних містах, тим не менше, ми вважаємо, що можна досягти ліпшого результату. 

Хотів би наголосити на тому, що в першому кварталі 2015 року ми спостерігаємо дещо негативну динаміку. Якщо по інфаркту міокарда ситуація є стабільною і ми бачимо, що захворіло на сім чоловік менше, ніж в першому кварталі, і померло не більше, на тому самому рівні, – 47 чоловік. То по інсульту в нас намітилась негативна тенденція: захворіло на 42 особи більше, ніж в 1-му кварталі минулого року і, відповідно, на 13 чоловік померло більше.

Ми це пов’язуємо передусім з психоемоційною ситуацією - все ж таки люди переживають події в країні, сприймають негатив з преси, а з другого боку впливає фінансова складова – медикаменти надзвичайно подорожчали в аптеках. На жаль, ні міська рада, ні держава не можуть втрутитись в процес ціноутворення і тому, можливо, не всі можуть придбати необхідні медикаменти.

Також, на жаль, негативним в цьому році я би відзначив відміну пілотного проекту по реімбурсації цін на гіпертонічну хворобу. Ми минулого року багато про це говорили, що є державне відшкодування, що реально препарати чи то вітчизняного, чи то іноземного виробництва були дешевші для пацієнтів, адже держава відшкодовувала частину вартості цих препаратів.

На жаль, цього року уряд відмінив дію цієї постанови і немає пільгового забезпечення, що, на нашу думку, теж впливає на ситуацію.

Тому, враховуючи таку тенденцію по першому кварталу, ми закликаємо всіх ще раз повернутись до свого здоров’я, ще раз виміряти свій тиск, ще раз пройти обстеження у лікаря і вжити всіх необхідних засобів і заходів, щоб зберегти своє здоров’я та продовжити своє життя».

В акції братимуть участь волонтери (для вимірювання артеріального тиску в наметах) – студенти Львівського державного медичного коледжу імені Андрея Крупинського. Пацієнти з підвищеним артеріальним тиском отримають консультації фахівців, необхідні додаткові обстеження, освітні матеріали по АГ (пам`ятки, щоденники контролю артеріального тиску та інше).

У рамках акції в закладах охорони здоров`я проводяться навчальні програми та семінари з вивчення сучасних аспектів лікування гіпертонічної хвороби. Загалом, за вісім років в акції взяло участь 878 987 громадян, з них вперше виявлено АГ у 30 640 осіб.

Усіх із вперше виявленою АГ взято на диспансерний облік у ЗОЗ міста Львова та призначено їм відповідне лікування. В результаті ретельної системної роботи управління охорони здоров’я і медичних закладів щодо профілактики АГ у населення, відповідального ставлення мешканців до збереження свого здоров’я, за останні роки вдалося досягнути зниження захворюваності на інфаркт міокарда з 959 випадків 2009 року до 748 осіб 2014 року. Водночас, захворюваність на інсульти залишається у м. Львові відносно високою (2009 року захворіло 848 осіб, 2014 року – 815 осіб). 

Упродовж 2014 року управління охорони здоров’я Львівської міської ради залучило суттєві інвестиції у розвиток палати інтенсивної терапії кардіологічного відділення для хворих на інфаркт міокарда лікарні швидкої медичної допомоги. Так, завдяки спонсорам, у відділення було придбано медичне обладнання та медичну апаратуру на загальну суму 1 млн. грн.

Це, зокрема, система ультразвукової діагностики, два електрокардіографи, два кардіодефібрилятори, ліжка, тумбочки і т.д. А за бюджетні кошти зроблено ремонт приміщень, використавши 438 тисяч грн.

Головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров'я з кардіології. Валентина Коваль розповіла:

«Артеріальна гіпертензія діагностується тоді, коли систолічний тиск 140 або вище, а діастолічний – 90 або вище. Проблема артеріальної гіпертензії в поширеності – в Україні понад 12 мільйонів гіпертоніків, у Львові – понад 170 тисяч – це майже кожна третя доросла людина. А після 60 років на артеріальну гіпертензію хворіє кожна друга людина, тому її поширеність змушує задуматись над тим, що кожен може мати в певному віці високий артеріальний тиск і треба думати, як до цього не довести.

Друга проблема артеріальної гіпертензії в тому, що вона дає дуже серйозні ускладнення: інфаркти, інсульти, серцева недостатність. І якщо взяти смертність від серцево-судинних захворювань, то більша частина припадає на ускладнення артеріальної гіпертензії. Тобто, вона визначає нашу статистику, демографію, тривалість життя людей.

Ще одна з проблем артеріальної гіпертензії в тому, що при підвищеному тиску довший час немає специфічних симптомів і часто єдиною ознакою артеріальної гіпертензії буває високий артеріальний тиск, який треба виміряти. І ось вже впродовж восьми років, проводячи дану акцію, ми виявили понад 30 тисяч людей, які не знали, що мають підвищений артеріальний тиск, відповідно ці люди взяті на диспансерний облік і перебувають під спостереженням лікарів. І пацієнти, не знаючи про те, що мають підвищений тиск, звертаються до лікаря вже тоді, коли проходить ураження органів-мішеней. Найбільше страждають судини мозку, серця і взагалі всі судини.

Ще однією проблему артеріальної гіпертензії є те, що ліки не приймаються курсом і не можна вилікувати її в стаціонарі чи в поліклініці, а треба приймати ліки постійно, іноді впродовж життя, і відповідно, якщо проводити усе це то можна вберегти себе від серйозних ускладнень. Для цього треба вже з молодих років проводити профілактику. 

Якщо в дітей до 10 років артеріальний тиск більший, ніж 110 на 70 – це має насторожити батьків, в дітей після 10 років тиск має бути меншим, як 120 на 70. Вже в дитячому віці треба проводити і рекомендувати правильне харчування з обмеженням кухонної солі, з обмеженням продуктів швидкого харчування, треба пропагувати здоровий спосіб життя для дітей, потрібно ширити фізичні вправи серед дітей, а особливо, динамічні, такі,як велоспорт, плавання, біг, теніс.

Варто наголосити на тому, що молодь, яка серйозно хоче займатись важкими видами спорту, наприклад, заняття в тренажерному залі, бокс, треба добре перевірити серцево-судинну систему перед цим. Хлопцям не треба приймати метаболічні препарати, які застосовуються для нарощування маси тіла при заняттях культуризмом, та швидко підвищують тиск. Молоді дівчата досить часто вживають препарати для схуднення або протизаплідні засоби – все це призводить до розвитку артеріальної гіпертензії.

Дуже часто, особливо зараз, ми помітили, що в наше відділення поступають хлопці, яких направляє військкомат, де їм вимірюють підвищений артеріальний тиск. І зараз, коли вік призову збільшений до 27 років, ми часто серед 25-ти, 26-річних хлопців спостерігаємо гіпертоніків. Є багато причин цього – це і спадковість, і неправильний спосіб життя, а також поширеною проблемою зараз є надмірна вага.

Дуже часто зараз люди переривають лікування через те, що ціни на медикаменти виросли майже в три рази. Пацієнти приходять і просять знайти дешевші препарати».

Що таке артеріальний тиск і як його контроювати? Щоб проштовхнути кров по судинній системі, необхідно докласти певної сили. Ця сила, яка діє на стінки судин під час плину крові, називається артеріальним тиском.

Показники тиску прийнято позначати двома цифрами: наприклад, 120 і 80 мм рт. ст. Більше значення називається систолічним тиском, під яким розуміють найвищий тиск на стінку судини після скорочення серця. Менше значення називається діастолічним тиском, під яким розуміють тиск крові в період спокою, у перерві між скороченнями серця.

Людський організм створений дуже надійно, з великим запасом міцності, зокрема і до коливань артеріального тиску. Судинна стінка здатна витримувати значні підйоми тиску за умови, що вона достатньо еластична та міцна. Але з віком еластичність судин знижується і, як наслідок, збільшується ризик виникнення гіпертонічної хвороби: в осіб, старших 40 років, досягає 20–25% при відносно рівномірному розподілі серед чоловіків і жінок.

Причини виникнення гіпертонічної хвороби до кінця не з’ясовані. Серед факторів, що спричиняють її розвиток, виділяють: емоційний стрес, спадково-конституційні особливості, професійні шкідливості, особливості харчування (надмірне вживання кухонної солі, насичених жирів, дефіцит магнію), вікова перебудова організму в період клімаксу, травми черепа, інтоксикації, гіподинамія.

Оптимальним вважається тиск 120/80 міліметрів ртутного стовпчика, нормальним та високонормальним – від 130/85 до 139/89. Про гіпертонію можна говорити тоді, коли тиск вищий, ніж 140/90 (гіпертонія І ступеня). Тиск 160/100 вказує на гіпертонію II ступеня, а понад 180/110 – ІІІ ступеня. 

Управління охорони здоров’я ЛМР просить мешканців міста Львова дбати про своє здоров`я, закликає систематично відвідувати поліклініку, контролювати артеріальний тиск і, таким чином, уберегти себе від інфаркту та інсульту! В Україні більше 12 млн. осіб хворих на гіпертонічну хворобу, що становить майже 30% дорослого населення.

За статистикою, у Львові від підвищеного тиску страждає 169 486 осіб (майже 30%), але, насправді, таких людей набагато більше. Гіпертонічну хворобу тепер діагностують і у вісімнадцятирічних. А основну питому вагу серед осіб з вперше виявленою АГ становлять особи працездатного віку.

Наслідки артеріальної гіпертензії «вбивають» людей частіше за інші хвороби. Відомо, що понад 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань в Україні припадає на АГ, а точніше – на її ускладнення: інфаркт міокарда та інсульт. 

Аналогічна ситуація спостерігається і у м. Львові: щороку від інфаркту міокарда помирає близько 180-190 львів`ян (2014 року – 184 особи ), а від інсульту – 360-380 осіб (2014 року – 362 особи). Значною мірою це пов’язано з низькою поінформованістю населення про необхідність своєчасного виявлення та лікування АГ.

Про це повідомили сьогодні, 12 травня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

dailylviv.com

В Одесі рятувальники ліквідовують наслідки ворожого обстрілу (відео)

Найсильніші серед найшвидших юних шахістів світу - зі Львівщини

Україна відмовилася від семи прав людини

Львівська агломерація обрала голову і виконавчого директора

Росіяни вдарили по Одесі ракетою «Іскандер-М» з касетною частиною

Регіональні журналісти назвали чотири головні негативні наслідки війни для своїх медіа

Тайвань інвестує майже 2 000 000 доларів в медицину України. Починає зі Львова (відео)

Трава сягає вже 30-40 сантиметрів. До Великодня у Львові частково покосять газони

Фури з вантажем залишаються просто на узбіччі. ТЦК мобілізують українських далекобійників (відео)

Ідеальне ліжко з м'якою спинкою: на що звертати увагу під час вибору

Путін планує великий весняний наступ. На Харків може піти від 20 000 до 40 000 осіб - Bild

Столтенберґ оголосив про збільшення постачання зброї в Україну

Безугла звинуватила генсека НАТО в «порожніх обіцянках»

Кабмін заборонив суцільні рубки в Карпатах. Через три роки

15 000 - 25 000 грн за місяць. У Львові шукають вантажників і водіїв категорії «С»

До Києва з неоголошеним візитом прибув Генсекретар НАТО. З чим приїхав

Посадовців Солонківської сільради, які приватизували землю, призначену для будівництва дороги, судитимуть

РФ робитиме все, щоб не допустити постачання американської зброї в Україну

Повернення військовозобов'язаних українців потребує консультацій в ЄС

Чверть регіональних журналістів покладається на інтуїцію у визначенні російських фейків - дослідження

На Донеччині 98-річна жінка втекла пішки з окупованої території

Україна тимчасово відступає від Конвенції з прав людини

На Львівщині упіймали викрадача автомобіля

З'явилися нові деталі вбивства українських військовослужбовців у Німеччині

Майстриня з Жовківщини створила найбільшу мозаїчну писанку-рекордсменку

У Львові восьмикласник вистрибнув з вікна військового ліцею

Польські фермери розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною

На Львівщині водій заднім ходом сильно травмував юнака

Польща зможе закрити небо над західними областями України

На Львівщині двох чоловіків вкусили змії, один у важкому стані

У вихідні на Львівщині загинули двоє мотоциклістів

Майже 2 млн грн зібрали львівські школярі для ЗСУ

Львівщина віддасть останні військові почесті чотирьом Героям

Підрахували скільки зможе воювати Україна, якщо отримає $320 млрд заморожених російських активів

Львівський військовий вигнав з фансектора ФК «Карпати» батька заступника Єрмака (відео)

Убили військових, які проходили медичну реабілітацію в Німеччині, - МЗС

Поруч гордо крокував вівчур Улан. Демобілізувався зі служби разом з чотирилапим другом (відео)

Американці можуть грішми зупинити війну РФ проти України

Захисні накладки для очей військових за допомогою 3D-принтера виготовляють на Львівщині

Війна в Україні прискорює років на 5 неминучий розпад Росії