У Львові відкрили для поранених бійців першу в Україні ерготерапевтичну кімнату (відео, оновлено)

23:24 1 червня 2016 р.


Фото: zsu-info.com

У військово-медичному клінічному центрі відкрили також майстерню, в якій обслуговують інвалідні візки.

1 червня у львівському Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону відкрито першу в Україні ерготерапевтичну кімнату зі спеціалізованим реабілітаційним обладнанням та візкову майстерню для обслуговування та ремонту інвалідних візків. Кошти на це виділені з Трастового фонду НАТО.

На церемонії були присутні представники програм НАТО в Україні та керівництво Військово-медичного департаменту міністерства оборони України. Представник НАТО Рене Рой зазначив, що під орудою їх організації понад 30 трастових фондів. Але фонд медичної реабілітації для українських бійців вони вважають одним з найважливіших своїх проектів у плані впливу на життя людей. Тому одним з бенефіціарів коштів фонду НАТО обрано військовий госпіталь у Львові, адже установа спеціалізується на лікуванні та реабілітації пацієнтів із важкими спинальними травмами.

А фізіотерапевт Юлія Амеліна розповіла: «Пацієнти відділення із різними функціональними можливостями тут, зокрема, вчаться використовувати адаптовану кухню, здобувати навички того, як вони будуть діяти вдома у повсякденному житті, використовуючи додаткові засоби і адаптовані способи виконання дій, будуть здійснювати самообслуговування, вести активний незалежний спосіб життя. При різних ураженнях ерготерапія допомагає людям в усьому, чим вони займаються від першої хвилини, як прокидаються зранку, до того моменту, коли засинають».

Один з тих, хто раніше відвідував заняття з ерготерапії під час реабілітації – колишній боєць 128-ї бригади Вадим Свириденко. Під час виходу з-під Дебальцевого він чотири доби пролежав поранений у снігу. Потім – полон. Як наслідок – ампутація рук та ніг. Втім, Вадим не втратив віри у власні можливості. Почав лікування в Україні, згодом, за реабілітаційною програмою армії США вісім місяців провів у Сполучених Штатах у госпіталі штату Меріленд. Вадим Свириденко зараз вільно переміщується без візка і повністю обслуговує себе у побуті.

Боєць розповів: «Я сьогодні прийшов до львівського госпіталю, аби показати хлопцям, що жити повним життям можливо і потрібно. Так, це дуже велика праця і боротьба. Завдяки програмі Пентагону у мене зараз по 5 видів протезів для рук і ніг. Я можу бігати і навіть штангу піднімати. Зараз розглядаю можливість, аби ділитись власним досвідом у якості реабілітолога в одному з наших госпіталів».

У візковій майстерні параолімпійський чемпіон із паверліфтингу Павло Козак допомагатиме у налаштуванні візків для спинальних пацієнтів, учасників АТО, щоб вони могли у подальшому активно користуватись ними у повсякденному житті. Павло Козак розповів: «Завдяки такій майстерні візок можна підігнати під пацієнта за час він однієї до восьми годин. Тут у госпіталі це буде робити легше, адже поки виконується робота, пацієнт може відпочити у палаті. Звичайно, за кордоном справа з візками більш налагоджена. Параметри візочника знімає комп’ютер. Відтак, кожен візок виготовляється максимально зручним. У нас поки що використовують типові візки, по розмірах. А от для людей із зростом понад 190 сантиметрів, або більшою вагою, візки однозначно треба робити на замовлення і чекати цього не один місяць»

Трастовий фонд, який здійснює допомогу пораненим українським бійцям засновано за підсумками Уельського саміту НАТО у 2014 році. Його учасники – 11 держав під орудою Болгарії, серед яких США, Нідерланди, Японія, Швеція, Литва, Угорщина, Туреччина тощо.

Практична фаза реалізації проекту, з бюджетом 2,25 мільйонів євро, розрахована на два роки і розпочалась на початку 2016 року, після досягнення порогового рівня наповнення Трастового фонду добровільними внесками. За цей період у рамках проекту вдалося вже реалізувати цілий пакет різних ініціатив. Зокрема, це закупівля та встановлення реабілітаційного обладнання у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону на загальну суму в 40 тисяч євро.

Завершується навчання 11 травмованих учасників АТО на курсах підготовки водіїв категорії «В» у Львівському міжрегіональному центрі соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів під егідою Мінсоцполітики. Також надано допомогу в реабілітації 13 військовослужбовців (в рамках немонетарного внеску США), профінансовано 6 візитів українських фахівців до медичних центрів країн-членів НАТО, проведено та фінансово підтримано проведення 17 заходів (конференцій/лекцій/тренінгів), якими охоплено понад 1500 українських фахівців медичного сектора та неурядових організації.

У рамках співпраці з Японією розпочато процедуру закупівлі модульного тренувального басейну вартістю 72 тисячі євро для Харківського інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності.

Загальна допомога львівському Військово-медичному клінічному центру у рамках проекту Трастового Фонду НАТО з медичної реабілітації складатиме близько 75 тисяч євро.

Про це повідомили сьогодні, 1 червня, на військово-інформаційному порталі «ЗСУ інфо». Натомість тележурналісти розповіли в середу:«У Львові на базі військово-медичного клінічного центру відкрили першу в Україні ерготерапевтичну кімнату. У ній люди з інвалідністю (переважно ті, хто на візках) навчаються користуватися побутовими речами. Також у центрі відкрили майстерню, в якій обслуговують інвалідні візки. Усе – це на гроші НАТО для українських бійців, трамованих в АТО».

Про це повідомили сьогодні, 1 червня, на Першому національному телеканалі. Подробиці – в його відеосюжеті:

dailylviv.com

У Великдень окупанти завдали три удари КАБами по центру Харкова

Симптомом хвороби Лайма є мігруюча еритема

Рідкісного птаха-костолома, який може пролетіти 257 000 міграційних кілометрів, зафіксували на Львівщині (відео)

Різке погіршення погоди на Львівщині

Загинули чоловік і донька.Тепер мама попрощалася з сином-Героєм

Великодній сніданок з потребуючими у Львові розділив міський голова

Чорноброві паски спекли на Великдень у Львові. Пекарки зламали традицію (відео)

Як у модульному містечку у Львові святкували Великдень (фото)

Благодатний вогонь в Україну привіз московський патріархат з рук олігарха-колаборанта Новінського

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок