Які пацієнти з Чернівців уже не їздять оперуватися до Львова

20:25 6 лютого 2017 р.

«Київські та львівські лікарі мають суттєво більший досвід лікування такого контингенту хворих, оскільки займаються цим більше 20 років, тому нам у Чернівцях є чому у них повчитися», – каже професор Ігор Шкварковський, який за один рік зробив уже 150 ендоскопічних «операцій».

Центр ендоскопічної хірургії (для зручності скоротимо його назву до абревіатури ЦЕХ) у Чернівцях було створено у вересні 2014 року – спільним наказом Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації та Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет». Очолив цей обласний центр професор, доктор медичних наук Ігор Шкварковський. З ним розмова кореспондента «Щоденного Львова».

ЩЛ: - Коли була зроблена в чернівецькому центрі перша операція? Скільки операцій відбулося дотепер?

Ігор Шкварковський: - Формально центр був створений у 2014 році, однак свою роботу розпочав після того як ректорат БДМУ знайшов можливість і придбав сучасну ендоскопічну відеосистему Olympus evis exera II та набір необхідного ендоскопічного інструментарію. Загальна вартість обладнання становить близько 5 з половиною млн грн. Перша операція виконана 18 січня 2016 року - понад рік тому. І за цей рік уже виконано 150 ендоскпічних втручань.

ЩЛ: - На яких хворобах спеціалізується ваш центр ендоскопічної хірургії, що працює на базі обласної клінічної лікарні «Лікарня швидкої медичної допомоги-Університетська лікарня»?

Ігор Шкварковський: - Можливості сучасних ендоскопічних втручань суттєво розширені і в своїй перспективі ми прагнемо їх опанувати. Однак дотепер ми спеціалізуємося на ендоскопічному лікуванні захворювань жовчевивідних шляхів. Це – механічна жовтяниця, біліарний панкреатит, холедохолітіаз, захворювання підшлункової залози, що пов’язане з інтрапанкреатичною гіпертензією, гострий холангіт, злоякісні пухлини підшлункової залози, псевдокісти підшлункової залози, дисфункція сфінктера Одді, стеноз великого дуоденального сосочка, стриктури та стенози жовчевивідних шляхів, синдром “сліпого мішка” (синдром «сладжа» у термінальному відділі холедоха після накладання холедоходуоденального анастомозу), холедохоцеле, рак великого дуоденального соска у хворих з дуже високим ризиком оперативного лікування, біопсія панкреатичної або жовчної проток, нориці жовчевивідних протоків.

ЩЛ: - Раніше пацієнтам, які потребували такого ендоскопічного лікування, потрібно було їхати до Києва або до Львова. Чернівецький центр – аналог київського або львівського чи відрізняється чимось від них?

Ігор Шкварковський: - Створення центру ендоскопічної хірургії наблизило сучасну медичну допомогу до мешканців Чернівецької області. Вперше на Буковині почали виконувати втручання відповідно до європейських стандартів. Ми намагаємося впроваджувати медичні протоколи надання медичної допомоги в практику, що підвищує якість лікування. Київські та львівські лікарі мають суттєво більший досвід лікування такого контингенту хворих, оскільки займаються цим більше 20 років, тому нам є чому у них повчитися.

ЩЛ: - Яким чином пацієнт може потрапити у чернівецький центр ендоскопічної хірургії? На підставі яких обстежень і за чиїм скеруванням?

Ігор Шкварковський: - ЦЕХ розташований на базі ОКУ ЛШМД, яка надає невідкладну допомогу хворим області 6 днів на тиждень. Оскільки більшість захворювань, лікуванням яких ми займаємось, належать до категорії ургентних станів, то проблем з госпіталізацією немає. Крім того, ми ведемо інформаційну роботу з лікарями поліклінік про сучасні можливості лікування такої патології.

ЩЛ: - Яка “географія” прооперованих пацієнтів у чернівецькому центрі? Можете вже описати середньостатистичний портрет хворого? Вік, стать, професія, шкідливі звички….

Ігор Шкварковський: - Сьогодні до нас звертаються хворі з Чернівецької області. Створити середньостатистичний портрет хворого, мабуть, важко, оскільки вікові межі пацієнтів коливаються від 27 до 91 року. Жінки хворіють дещо частіше, ніж чоловіки: приблизно 80 до 60. А залежність захворювань жовчевивідних шляхів від професії не доведена.

ЩЛ: - З погляду пацієнта піти на ендоскопічну операцію – це те саме, що, як кажуть, “проковтнути шланг”. А скільки часу хворий перебуває у центрі після такої операції без розтину?

Ігор Шкварковський: - Одну добу зазвичай. Для переважної більшості пацієнтів немає потреби перебувати довше під наглядом лікарів у стаціонарі. Звісно, що ендоскопічна хірургія – найменш травматична для хворих.

ЩЛ: - Чи плануєте у центрі розширювати ендоскопічну хірургію на інші органи людського тіла?

Ігор Шкварковський: - Ендоскопічні методи лікування посідають лідируючу позицію в зупинці шлунково-кишкових кровотеч – як варикозного, так і виразкового генезу. Безперечно, нам слід впровадити такі методики і в нашому центрі. Крім того, в економічно розвинутих країнах, де є страхова медицина, пацієнти зобов’язані проходити регулярні обстеження, що дозволяє виявляти новоутворення органів травлення на ранніх стадія і це відкриває можливості їх ендоскопічного видалення.

ЩЛ: - Який план майбутнього розвитку центру?

Ігор Шкварковський: - Невід’ємною складовою ендоскопічних втручань є використання сучасного рентгенологічного обладнання, що дозволяє верифікувати патологічні зміни в органах, недосяжних візуальному контролю, і визначити правильну тактику лікування. Рентгенапарат, який ми використовуємо, не найліпший. Наступним кроком розвитку центру може стати придбання обладнання для ендоскопічної холедохоскопії в поєднанні з контактною лазерною літотрепсією, однак на це потрібні чималі кошти.

ЩЛ: - Дякуємо Вам за інтерв’ю.

Записав Роман Федеркевич.

dailylviv.com

Синоптики попередили про різку зміну погоди в Україні

ЛМР просить добиратися у Шевченківський гай громадським транспортом або пішки

У Львові патрульні виявили мотоцикл зі списку міжнародного розшуку

Безславний кінець. На березі Тиси знайшли тіло ще одного ухилянта

У Сколе собака впав у каналізаційний колектор

Кремль підвищує боєготовність нестратегічних ядерних сил

КМУ оприлюднив зарплати прем’єра та віце-прем'єрів

У Німеччині вже третю добу горить завод, який постачає ППО для України

Михайло Пахолків, Роман Бойко, Юрій Ільків. Львівщина попрощається з Героями

На Львівщині перекинулась автівка - четверо постраждалих, з них двоє дітей

Дрон ГУР уразив швидкісний катер окупантів у Криму (відео)

27 досі невідомих казок Братів Ґрімм віднайшли у познанській бібліотеці

Росіяни топлять баржі, щоб захистити судна у Севастопольській бухті

РФ формує війська для наступу на Харків

У Винниках на Великдень рятувальники визволяли дитину з туалету

Групи шахедів у Великдень розпочали атаку по Україні з двох напрямків

У Великдень українці не дозволили вивезти за кордон поштові марки

Кабмін готує зміни у перетині кордону. Зокрема для осіб, які матимуть відстрочку

У Великдень окупанти завдали три удари КАБами по центру Харкова

Симптомом хвороби Лайма є мігруюча еритема

Рідкісного птаха-костолома, який може пролетіти 257 000 міграційних кілометрів, зафіксували на Львівщині (відео)

Різке погіршення погоди на Львівщині

Загинули чоловік і донька.Тепер мама попрощалася з сином-Героєм

Великодній сніданок з потребуючими у Львові розділив міський голова

Чорноброві паски спекли на Великдень у Львові. Пекарки зламали традицію (відео)

Як у модульному містечку у Львові святкували Великдень (фото)

Благодатний вогонь в Україну привіз московський патріархат з рук олігарха-колаборанта Новінського

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю