Щороку на Львівщині помирає 700 шахтарів через професійні захворювання (відео)

20:36 13 листопада 2014 р.

Фото до новини

Держава нарешті звернула увагу на здоров’я шахтарів Львівщини. Раніше лікарі набагато більше уваги приділяли здоров’ю шахтарів Донецька. Все тому, що там шахт було більше. А через те, що ті шахти не працюють і запрацюють не скоро, центр уваги медиків щодо здоров’я шахтарів переміщається у Львівсько-Волинський басейн.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це під час прес-конференції у Львівському прес-клубі на тему: «Як зберегти здоров’я шахтарів, які працюють у важких та небезпечних умовах вугільних шахт? Підбиття підсумків відкритого виїзного засідання проблемної комісії МОЗ та НАМН України» повідомив голова проблемної комісії МОЗ та НАМН України «Гігієна праці та профзахворювання», академік НАН та НАМН України Юрій Кундієв.

- Умови праці шахтарів Львівщини не набагато кращі, ніж вони були у Донецьку, І як не прикро зараз говорити, але ставлення до цих шахтарів було як до другорядних. Зараз ситуація докорінно змінюється, - каже академік.

За словами головного спеціаліста  МОЗ України зі спеціальності «професійна патологія», члена проблемної комісії МОЗ та НАМН України «Гігієна праці та профзахворювання», зав. відділу профпатології ДУ «Інститут медицини праці НАМН України», доктора медичних  наук, професора Анжели Басанець, шахтарі хворіють на хвороби дихання та опорно-рухового апарату. Цікаво, що в Україні фіксується втричі менша професійна захворюваність, ніж в Європі, хоча й умови праці у нас гірші.

- Це відбувається тому, що захворюваність недовизнається і або свідомо приховується, - зауважила професор Анжела Басанець.

Крім того вона каже, що шахтарям, щоби визнали їх хворобу, потрібно пройти купу спеціалістів-лікарів та зібрати тонну макулатури.

За словами начальника обласного управління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Ореста Климковича, щороку від професійних захворювань тільки в Червонограді помирає 600-700 шахтарів.

Також учасники прес-конференції зауважили, що на наших шахтах використовують застаріле обладнання 60-70 років минулого століття, яке абсолютно не сприяє покращенню здоров’я працівників.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів