Італійські медики передають українським усі методики лікування COVID-19

10:32 11 квітня 2020 р.

Фото до новини

Український лікар-доброволець Юрій Сак з Італії розповів про карантин, діагностику та лікування коронавірусу. І похвалив Україну за те, що у нас "все роблять правильно".

Минулої суботи група з 20-ти лікарів-добровольців МВС та МОЗ вилетіла в Італію для допомоги місцевим медикам в боротьбі з коронавірусом.  Їх скерували в провінцію Марке, де була найбільша кількість хворих та померлих від коронавірусу. Пресслужба МВС поспілкувалася з керівником госпіталю МВС в Київській області Юрієм Саком, який розповів про роботу української команди, правила карантину, що діють в Італії, про діагностику та лікування коронавірусу, алгоритми доправлення пацієнта із симптомами хвороби в лікарню.

- Де ви зараз є і як минули ці чотири дні в Італії?

- Ми перебуваємо у місті Пезаро, провінція Марке, це узбережжя Адріатичного моря. Це курортне місто, з населенням близько 70 тисяч осіб. Коли ми приїхали, то не побачили практично жодної людини на вулиці, тому що запроваджені жорсткі правила карантину. Коли ми виходили з готелю, де живемо, нас кілька разів зупиняла поліція, і ми пояснювали, що ми лікарі з України і тільки після цього нас або супроводжували, або відпускали.

Хочу зауважити, що жорсткі правила карантину, які були введені в Італії, дали свій результат. Тут дуже великі штрафи, якщо ти виходиш без нагальної потреби. В українській діаспорі нам пояснили, що штрафи можуть бути від 300 євро і до тюремного ув’язнення. Італійці дуже налякані тим, що вони мають велику захворюваність і смертність від коронавірусу.

Зараз ми перебуваємо в лікарні, яка від самого початку була визначена, як лікарня, де будуть приймати та лікувати тільки хворих з коронавірусом. Сьогодні, всіх пацієнтів, у яких є підозра на коронавірус привозять у цю лікарню. Тут одразу проводять діагностику на відсутність чи наявність коронавірусу і далі визначають, що з цими пацієнтами робити. Залишати їх тут, якщо тест на коронавірус позитивний, або скеровують в іншу лікарню, якщо він негативний.

Пацієнти всі, як правило, літні люди.  Сьогодні ми бачили на приймальному пункті, як привезли пацієнтку 95 років. І більшість пацієнтів таких.

- Українська команда - це 20 лікарів. Чи ви всі в одному госпіталі чи ви розділені?

- Нас було розділено на дві групи по 10 осіб, ми працюємо в місті Пезаро, інша група працює в місті Урбіно, це десь за 100 км від нас, це все одна провінція Марке. Наша група складається з п’яти лікарів МВС та п’яти осіб з МОЗ, з них одна дівчина – лікар, інші – медсестри. Робочий день починається о 08:00 до 14:00, це перша зміна. Друга зміна з 14:00 до 20:00. Ще є нічні зміни – з 20:00 до 08:00. Лікарі на нічні зміни не ходять, лише медсестри.  Ми ходимо зранку до обіду, після обіду ходимо в госпіталь.

На сьогодні навантаження на лікарів та медсестер не настільки велике, як було два тижні тому, коли був пік поступлення хворих до шпиталю. Тоді лише у приймальному відділенні було понад 70 осіб.

- Де ви мешкаєте?

- У готелі, що за 15 хвилин ходьби від лікарні. Цей готель був відкритий тільки для нас, живемо по одному. Харчування приносять у номер, для того, щоб унеможливити розповсюдження інфекції.

Всі, персонал лікарні, ми, персонал готелю – всі дотримуються правил особистої безпеки. Ми пересуваємося тільки в масках і на відстані 3-5 метрів один від одного. Якщо поліція бачить, що ми йдемо групою 2-3-4 людини, зупиняють та запитують, тому що  правила карантину дуже жорсткі.

- Розкажіть про ваш спецодяг. Як має бути захищений лікар?

- Ми з собою привезли спецодяг, засоби особистого захисту, які нам надало МВС. Все це ми приносимо в лікарню. Вдягаємо в окремому приміщенні спецодяг лікарняний і зверху одягаємо наш спецодяг. Ми в респіраторах та окулярах.  Цього достатньо, щоб захистити себе від коронавірусу. Ми користуємося антисептиками для рук одразу після контакту або з пацієнтом, або з обладнанням.

- Який алгоритм госпіталізації пацієнтів з симптомами коронавірусу?

- Звернення до лікарні відбувається таким чином: якщо пацієнт відчуває якісь проблеми зі здоров’ям, або він сам приходить до лікарні, якщо стан здоров’я дозволяє, або викликають швидку допомогу. Швидка допомога обладнана усім необхідним, що потрібно для перевезення таких пацієнтів. Як ми бачили, машини швидкої допомоги повністю заклеєні плівкою, яка обробляється і ввесь персонал також одягнений у захисних костюмах. Оскільки важко сказати - пацієнт з позитивними чи негативними симптомами коронавірусу. Діагностика відбувається в цій лікарні. Пацієнт доставляється в приймальне відділені, де з ним починають працювати лікарі та медсестри. Збирається анамнез, що хворого турбує, робиться електрокардіограма, забирається аналіз венозної та артеріальної крові, береться ПЛР-діагностика на наявність або відсутність коранавірусу.

Вони проводять ПЛР-діагностику з задньої стінки глотки та з носу, результати будуть готові наступного дня. Якщо пацієнт потребує допомоги, то в приймальному відділені вона йому надається. Тут є все необхідне обладнання. Після цього, якщо у пацієнта позитивний результат на коронавірус, то він переміщується в інше відділення.

Два тижні тому навантаження було дуже велике, я запитував, чи хтось з лікарів переводився, вони кажуть, що ніхто не звільнився і не переводився, не дивлячись на те, що медичні працівники теж захворіли на коронавірус.

Усі протоколи, всі схеми лікування, які вони застосовують, все нам передають. Вони розуміють, чому ми тут і для чого це робимо, тому все відкрито.

- Як вас прийняли італійські колеги?

- Нас прийняли дуже тепло. Всі лікарі до нас ставляться позитивно. Вони нам пояснюють, як проходить діагностика та лікування таких пацієнтів. Ми знайомимося з протоколами лікування та ліками, які застосовують. Нам дозволяють бути присутніми при хірургічних втручаннях. Я хотів би сказати нашим співвітчизникам, що все, що усі карантинні заходи - виправдані. В Італії, на жаль, вони були із запізненням, що дало можливість дуже швидко розповсюдитись цьому вірусу і призвели до великих втрат. Тому, все що зараз робиться у нас, робиться правильно. Хочу побажати всім здоров’я та подякувати за підтримку. Ми скоро повернемося.

Про це повідомив сайт МВС.

Ця розповідь керівника госпіталю МВС суттєво відрізняється від публікації у Фейсбуці ще одного лікаря - члена делегації в Італії від МОЗ - Гліба Беглова: Спалах коронавірусу для медицини зараз те саме, що і напад російських військ на Україну в 2014-му, - Беглов.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів