Фізкультура скорочує ризик захворіти 7 видами раку

15:52 16 січня 2020 р.

Фото до новини

Велике дослідження вчених Американського онкологічного товариства, опубліковане наприкінці грудня 2019 року в журналі «Journal of Clinical Oncology», показує зв'язок між фізичною активністю і захворюваністю 15 видами раку.

У цьому дослідженні зібрані дані з дев'яти когорт, що включають 755 459 осіб , які спостерігалися впродовж десяти років (при цьому рак легень не вивчався через високий фактор ризику, який являє собою тютюн), - пише газета Le Monde

"Результати очевидні: щотижнева фізичне навантаження помірної інтенсивності впродовж 2,5 - 5 годин (3-6 метаболічних еквівалентів, англ. Metabolic equivalents of task - MET - одиниці виміру енергетичних потреб організму) або від 1,25 до 2,5 години інтенсивної фізичної активності значно знижують ризик захворіти 7 різними видами раку. При помірній активності, наприклад, при швидкій ходьбі, спалюється в 3-6 разів більше енергії, ніж в сидячому положенні. Інтенсивна ж активність перевищує 6 МЕТ, і такий рівень відповідає вищому показнику діапазону рекомендацій ВООЗ, тобто активності, необхідної, щоб "мати можливість отримати додаткову користь для здоров'я", - йдеться в статті.

"Більш конкретно вивчені дані показують, що для раку товстої кишки у чоловіка ризик захворювання знижується на 8%, якщо займатися 2,5 години в тиждень, і на 15% при фізичному навантаженні 5 годин на тиждень. Те ж саме щодо раку молочної залози (знижений ризик від 6% до 10%), ендометрія, нирок, печінки (ризик зменшується на 18% і 27%), а також мієломи і неходжкінської лімфоми ", - пише Le Monde.

"(...) Численні дослідження показали, що збільшення індексу маси тіла (ІМТ) пов'язане з підвищеним ризиком розвитку раку. Недавнє данське дослідження виявляє підвищення ризику раку на 12% для людей з надмірною вагою або ожирінням. Ожиріння створює механізм хронічного запалення і резистентності до інсуліну, які є канцерогенними факторами".

"Щоденний Львів" писав про те, що у Львові бджоловжалювання допомогло повернути мову пацієнтові нейрохірургії. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів