ЗМІ Львівщини спрацювали в лютому на «четвірку» з плюсом, – моніторинг

12:35 22 лютого 2016 р.


Фото: intvua.com

ЛОГО «Львівський прес-клуб» у рамках проекту «У-Медіа» міжнародної громадської організації «Інтерньюз Нетворк» з 1 до 7 лютого 2016 року моніторила чотири друковані видання у Львівській області – «Високий замок», «Експрес», «Львівська пошта», «Ратуша» і чотири інформаційні агенції – «ZIK», «Zaxid.net», «Вголос» і «Галінфо».

Для моніторингу була використана методологія «Інтерньюз Нетворк», яка розроблена разом з ІМІ і «Телекритикою».

У лютому експерти оцінили 69 матеріалів у чотирьох друкованих ЗМІ і 84 – у чотирьох інформаційних агенціях (електронні ЗМІ). Експерти брали для аналізу тільки суспільно важливі матеріали, які продукують самі агенції, і відкидали такі, що марковані як «реклама» і «на правах реклами», інтерв’ю, короткі інформаційні повідомлення, замальовки, світські новини, фотофакти, спортивні матеріали, прогнози, передбачення. Не брали для аналізу також повідомлення прес-служб.

У постсвятковий період львівські друковані видання не демонстрували особливої «джинсової активності». Відсоток матеріалів з ознаками замовності в газетах став відчутно меншим порівняно з двома попередніми періодами моніторингів: лютий 2016 року - 7,25%, вересень 2015 року - 11,43%, червень 2015 року - 13,33%.

Але в лютому ЗМІ порушили усталену пропорцію «джинси» між друкованими і електронними виданнями. Якщо, зазвичай, в електронних медіа матеріалів з ознаками замовності було майже вдвічі більше, ніж в друкованих виданнях, то в лютому паперові ЗМІ змінили це співвідношення з точністю майже до навпаки: 7,25% (друковані) проти 4,76% (електронні).

Полярними є показники у «Високого замку» і «Львівської пошти» - 11,11%  і газети Експрес – 0%, проміжний результат – у «Ратуші» - 6,25%.
У «Високому замку» також зафіксовано найбільше неналежно маркованих матеріалів – 11,11%. Удвічі менше у «Львівській пошті» - 5,56% і нульовим є цей показник в «Експресі» та «Ратуші». Середній відсоток неналежно маркованих матеріалів у львівських ЗМІ становить 4,35%. Нагадаємо, що під час попереднього моніторингу, у вересні 2015 року, цей показник був символічним - 1,43%.
Для порівняння: в інформагенціях цей показник залишився без змін - 0%.

В електронних ЗМІ, як і попереднього разу – перед місцевими виборами, найліпший результат показала інформагенція «ZIK». З 1 до 7 лютого тут не виявлено матеріалів з ознаками замовності. «Вголос» і «Гал-інфо» опублікували “джинси” на 4,76%, а Zaxid,net –  9,52%.
І в друкованих, і в електронних ЗМІ цього разу переважає комерційна «джинса» - 66,6%, політична становить 33,4%.
У лютому і паперові, і електронні ЗМІ витримали журналістські стандарти на «четвірку з плюсом» із шести можливих балів. Тобто, порівняно з попереднім моніторинговим місяцем, цей показник було поліпшено відповідно аж на 0,9 бала в друкованих – до 4,32 бала і на 0,88 бала в електронних медіа – до 4,3 бала.

Друковані видання у лютому спрацювали майже з однаковим показником. «Експрес» - 4,41 бала, «Високий замок» - 4,31, «Львівська пошта» - 4,29,  «Ратуша» - 4,27. Середній - 4,32.

Нагадаємо, що моніторинг дотримання журналістських стандартів відбувається за шістьмома критеріями – баланс думок/точок зору, оперативність, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота поданих фактів.
Найліпше друковані ЗМІ витримали половину стандартів: «достовірність або посилання на джерела інформації» - 1 бал, «точність» – 0,92 бала, «відокремлення фактів від коментарів» – 0,84 бала.

Традиційно найгірше в паперових ЗМІ застосовували інші три стандарти - «баланс думок» - 0,38 бала, «повнота фактів» - 0,48, «оперативність» – 0,69.
В електронних ЗМІ, як і в друкованих, 1 бал з 1 можливого отримала «достовірність або посилання на джерела інформації». Не дотягнули до цієї високої планки «точність», «відокремлення фактів від коментарів»  і «оперативність»  - по 0,95 бала.

Зате «повнота поданих фактів» – 0,25 бала і «баланс думок» - 0,19 бала стандартно потрапили в аутсайдери журналістських стандартів.
Показники дотримання стандартів у чотирьох електронних ЗМІ такі: «ZIK» - 4,38 бала, «Вголос» - 4,33, «Zaxid.net» - 4,29, «Гал-інфо» - 4,19 бала. Середній показник - 4,3 бала.

- Три матеріали з очевидними ознаками політичної замовності, опубліковані у трьох виданнях - двох друкованих і одному електронному, замовили, вірогідно, дві політичні партії і один експертний центр. Два – з Києва, один – зі Львова, - прогнозує експерт з моніторингу Роман Шостак. - Загалом лютневий результат – один із найнижчих рівнів інтересу замовників до так званої політичної джинси у восьми провідних ЗМІ Львівщини. Більший попит у лютому був у джинси комерційної, і каталізатором публікацій з ознаками комерційної замовності став відомий банк із зарубіжними інвестиціями та місцевою пропискою, який, зокрема, спокусив одну газету і два інтернет-видання. Найменшим редакційним гріхом в час епідемії грипу було рекламувати в газеті під рубрикою “Новини компаній” бальзамовий напій як найкращі ліки від вірусного захворювання для всіх хворих.

Щодо дотримання стандартів, то у лютому вперше за всі роки моніторингу ЗМІ щільно розташувалися у формі пелотону – без лідерів і аутсайдерів. Різниця оцінок між першим і останнім місцями становить для друкованих видань лише 0,14 бала, для електронних - 0,19 бала, а для всіх загалом - 0,22. 

У вересні львівські експерти моніторили також ЗМІ Дніпропетровської області. Загалом було оцінено 69 публікацій у чотирьох друкованих виданнях – «Зоря», «Наше місто», «Днепр вечерний», «Лица» - і 88  інформаційних матеріали в чотирьох електронних ЗМІ – «Мост Днепр», «056», «Дніпро Depo.ua» і «Наш район».

- Вищий градус політичних баталій на Дніпропетровщині, ніж на Львівщині, що зумовлений двома важливими подіями для області - перейменуванням Дніпропетровська і повторними виборами у Кривому Розі, спричинив більшу кількість матеріалів із ознаками політичної замовності: 14,04% - у друкованих і 5,68% - в електронних виданнях. Причому майже 65% їх - політична «джинса», а 35% - комерційна. Позитивно те, що попри жорстке публічне протистояння в інформаційному просторі між міським головою Дніпропетровська Борисом Філатовим і “опозиційною родиною” Вілкулів у газеті «Зоря» та на порталі «Дніпро. Depo.ua» не зафіксовано жодної такої публікації, - констатує Роман Шостак.

Просимо взяти до уваги!

Результати моніторингу друкованих засобів масової інформації є оцінними судженнями відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію» і не мають офіційного характеру.
Наявність ознак порушення журналістських стандартів або ознак прихованої реклами в матеріалі не може бути трактована як доказ отримання редакцією або журналістом майнової чи іншої винагороди за вчинення такого порушення.

dailylviv.com

Комарі переносять вірус, від якого немає ліків

Україні не потрібен дозвіл США, щоб завдавати ударів углиб Росії

Країни G7 ніколи не визнають анексію Росією частини української території

Іран боїться Ізраїлю

Один день на місяць учнів навчатимуть захищати Україну

НАТО не спостерегло жодних змін у ядерній позиції Росії

Суд наклав арешт на приватний будинок, автомобілі, земельні ділянки першого заступника голови Солонківської сільради

Працівники Львівської міськради переказують одноденний заробіток для зброєносців

Тиск, гепатит, ВІЛ, сіфіліс. Результати обстежень львів'ян у медичних наметах

У Львові застерегли від купівлі ста МАФів

Руслан Достаєцький загинув на Донеччині. Завтра Львів попрощається з Героєм

У Остапа Смолинця залишилася тільки мама. Прощання з Героєм

Вдавали з себе військових, щоб перейти кордон

У вересні рф випустила по Україні 1339 дронів

З Берна до Львова вирушили перші два подаровані трамваї

Львівобленерго попередило про технічний збій при подачі показників

У Львові запрацював центр рекрутингу 125-ї бригади ТрО ЗСУ

Орфографічні помилки в документі викрили втікача

Україна має короткостроковий план як пережити цю зиму

Гаражі у Трускавці переобладнали на нарколабораторію

Ексголові поліції Польщі висунули звинувачення через вибух «подарунка з України»

Туск не хоче вбивати бобрів

ВАКС планує придбати квартири для нових суддів на ₴60 млн. Звідки гроші

Стильні двері для сучасного інтер'єру - тренди 2024 року

На Львівщині затримали організовану групу фальшивомонетників

Сильний заморозок прогнозують синоптики на Львівщині

Гімнастка Христина Погранична – призерка клубного чемпіонату світу

У середу Уповноважений з прав людини оприлюднить всі факти наруги над дітьми у Великолюбінському закладі

Епіфаній освятив у Львові фігуру Покрови Пресвятої Богородиці

Мешканця Рудного засуджено за розбійний напад на жінку

Половина будинків ОСББ у Львові не готова до опалювального сезону

Аварія на магістральному водогоні Плугів-Винники. У Львові бракуватиме води

На березі гірської річки підприємець зі Славщини самовільно почав будувати котеджі

Мешканці Мелітополя висадили тюльпанові дерева у парку 700-річчя Львова

Автомобілі українських біженців у ФРН з 1 жовтня мають їздити на німецьких номерах. Нові правила

Телеграмканал «РАКЕТНА неБЕЗПЕКА». Стало відомо, хто власник

Загинув водій легковика на Львівщині, який наїхав на корову

На Золочівщині підрядник вкрав під час ремонту в народному домі ₴270 тис.

У Львові 3-річному хлопчику затиснуло руку в електром'ясорубці

У Польщі в костелі знайшли поховання вампіра (фото)