Яка в країні музика, така й політика, - Любомир Сопільник, лірник фольк-рок гурту «Joryj Kłoc»

11:14 11 жовтня 2020 р.

Музика – це потужна зброя у боротьбі за свободу і права людей. І вона ж – хитрий інструмент рабства, якщо її використати проти них. Ось чому популярні виконавці, хочуть вони цього чи ні, так чи інакше є лідерами думок, особливо - иолоді. У цьому переконався Любомир Сопільник - музикант культового фольк-рок гурту «Joryj Kłoc».

- Музика, без перебільшення, може як підняти людей з колін, так і поставити їх на коліна, - каже Любомир Сопільник. – Вперше про це я замислився на одному з фестивалів у Німеччині, коли побачив сльози на очах у чоловіків поблизу сцени. Щойно ми грали «Коломийку» –  і це виносило публіці дах, вони так стрибали і викрикували, аж небо дрижало. А тут ми заграли «Ятрань» і – раптова тиша, людське море завмерло… Я тоді ще подумав: але ж вони не розуміють української! Проте музика – той ритм і мелодика – йде-проникає у кожну клітину. Музика змушує глядачів пережити ті емоції, які ти несеш зі сцени. Це було дуже сильним моїм враженням. До цього я іноді спостерігав, як наші тужливі етнічні пісні змушують плакати людей в Україні, Польщі. І це було природно, бо вони розуміють тексти. Але - німці?! Або ж китайці – бо в цій країні ми також виступали і був той самий ефект. Це ж, здавалося б, чужа для них етніка, цілком незрозуміла мова. Незбагненна до кінця сила музики і її впливу на людей. Тоді я найбільше зрозумів, як важливо те, що ми слухаємо, що нам транслюють з каналів і приймачів: легеньку попсу чи драйвовий рок, російський шансон чи народну пісню. І якщо комусь байдуже, під чию сопілку танцювати, то це дуже сумно.

- Тобто, музичний ефір – це ще один фронт?

- Безперечно. Колись дуже давно Платон зауважив,  що «музичні нововведення сповнені небезпеки для всієї держави і повинні бути заборонені». Тобто, він застерігав правителів, що коли в країні з’являється нова музика (а по-нашому виникають свіжі музичні стилі, жанри) – чекай неспокою в самій державі. Це було написано як попередження, але висновок простий: музика є чітким індикатором того, що відбувається в суспільстві. Змінюється музика – отже, люди потребують змін. Цим законом Платона вміло користувались різні можновладці у всі часи. Для прикладу, 70 років тому ЦРУ боролося проти комуністичних настроїв на Філіппінах і у В'єтнамі з допомогою народних пісень. Передвиборча кампанія лояльного до США президента супроводжувалась широкою розкруткою фолк-рімейків: було видано десятки платівок, ця музика постійно лунала в радіоефірі і під час його виступів. У підсумку цей "пісенний" кандидат переміг.

Тут можна згадати і про заборону джазу в нацистській Німеччині, а в СРСР – бітлів і Елвіса Преслі. І збереження музики радянського гімну в сучасній Росії. Дуже хитрий кремлівський хід, як на мене: співайте який завгодно текст, а у вухах звучить «союз нєрушимий» –  і ритміка сталінських часів.  Тобто, прикладів того, як політики використовували і використовують музику - чи в консервативних, чи в радикальних цілях – багато.

- А на яку музику є найбільший попит нині в Україні?

- Без сумніву –  фольк. Я думаю, цьому є логічне пояснення: в часи нестабільності, політичного хаосу і війни завжди зростає інтерес до народного жанру в музиці і мистецтві. Згадаймо хоча би навалу фолк-гуртів, які, мов гриби, проростали наприкінці XX століття в Угорщині, Румунії і тодішніх Чехословаччині та Югославії. Зрештою, й Україну це не оминуло. В переламні моменти люди відчувають потребу визначити свою національну ідентичність. Вони замислюються: хто я? звідки я? де моя земля? хто - брат, а хто – ворог? А всі ці відповіді, я не сумніваюсь, містить наша генетична пам’ять. І передається вона якраз через народні пісні – від маминої колискової до пісень історичних лірників та кобзарів. Це все - наше, справжнє.    

- Покласти лірницько-кобзарські мотиви на електроннодіджейські ритми, як це робить ватага «Joryj Kłoc» - смілива ідея. Ще й при цьому не використовуючи суперсучасну електроніку, а бухало, ліру, контрагуслі…

- Світ змінюється, мотиви залишаються. Але чому б у третьому тисячолітті народна музика не могла звучати саме так? Ми називаємо наш жанр «український обрядовий хіп-хоп дайбоже-етно-чорт». Може, жартуємо… а може й ні. Хтось каже, що це рок-фольк, інші – турбо-фольк.  Деякі європейські видання навіть порівнювали нас із фінським гуртом  “Apocalyptica”. Але, по щирості, всі ці музичні терміни, шаблони дуже мало хвилюють. Врешті, немає певного шаблону і меж. Я бачу, що людям це подобається. Їм бракує етніки – музики, що наближає їх до власного коріння. І мені приємно спостерігати, який величезний відгук це має.

- Аналізуючи наш музичний простір, то насправді  – ні. Навіть іноді доводилось чути, що «така музика більше заходить полякам». Мовляв, ось чому вас так люблять у цій країні. Чи правда, що учасникам гурту навіть пропонували «польську прописку»?

- А ось це, як ми вже говорили, і є той «другий фронт», на якому ще буде багато битв. Український радіо і телеефір – це окрема розмова. Люди, у чиїх руках він перебуває, воліли би заповнити його ванільною «попсою» і російським шансоном – хіба ж це таємниця? А замість якісного фольку, який в Україні є! - наштрикати ефір дешевою «шароварщиною».  Музика, яку люди, особливо молодь, слухають у реальному житті, під яку шаленіють на фестивалях, і той продукт, який чуєш в ефірах – це різні речі. Нам знадобилося багато років, щоб на своїй землі і у своїй державі, нарешті, запровадити квоти на українську музику. Як таке взагалі можливо?
І про Польщу. Так, після того, як «Joryj Kłoc» вийшов у фінал польського талантвидовиська “Must Be The Music-Tylko Muzyka!”, така пропозиція була. Але нам ставили умову –  майже всі пісні мають бути польською мовою. А це для нас - погана ідея. Мені хочеться жити у Європі. Але я хочу, щоб Європа була тут. І так буде.

- Упевнений?

- Абсолютно. І я намагаюся все для цього робити.

- Саме тому ти пішов у політику?

- Так, бо лише громадської роботи, навіть активної, для запровадження змін виявилося замало. Нині я очолюю молодіжне крило партії «Сила і честь» у західній Україні. І балотуюсь у депутати Львівської облради від цієї політичної сили. Я бачу, що на Львівщині,  і в Україні загалом, сфера культури перебуває у занепаді. Якщо пройду в облраду, буду працювати якраз у цьому напрямку, бо розуміюся на ньому. Нам потрібні нові фестивалі – у справжніх народних традиціях. Нам потрібен наш власний продукт на радіо і телебаченні. Етніка – це генетична пам’ять нашого народу, це те, що робить нас українцями. І я би хотів попрацювати над тим, щоб подолати залишки “совка” на моїй землі.


- У 20 років є багато мрій і сил.  

- Це правда. Але я не фантазер. У своїх 20 я вже об’їздив пів світу. Не у ролі відпочивальника за гроші батьків. Я працював як музикант. Бачив, як живуть люди там, і як - тут. Я реально оцінюю свої сили і розумію, що саме можу зробити. Енергії мені точно не забракне. На кожних виборах майже кожен майбутній депутат пафосно заявляв, що йде працювати «заради наших дітей і онуків, заради їхнього майбутнього». У мене питання: де це майбутнє? Ще довго чекати? І, врешті, чому у людей мого покоління не запитали, чого саме ми хочемо? Може, у нас із цими щедрими на обіцянки "дорослими дядьками" різне розуміння оцього "щасливого майбутнього"?


- А чого хоче ваше покоління?

- Простих і усім зрозумілих речей. Мати змогу отримати якісну освіту. Не таку, щоб почепити диплом на стіну і йти працювати консультантом у магазин або їхати на заробітки за кордон. Потрібні сучасні, конкурентні знання. Ми також хочемо знати, що знайдемо роботу тут, вдома – за тим фахом, який обрали. Нам треба знати, що ми можемо придбати власне житло вже за кілька років належно оплачуваної праці, а не до пенсії, якщо доживеш. Врешті, ми хочемо співати і слухати своє, а не чуже. І прагнемо миру в країні – але не ціною поразки, а тільки перемоги.



- Як ти ставишся до заяв деяких музикантів про те, що вони – поза політикою, а музика – це лише музика?

- Якщо вони кажуть це щиро, то мені по-людськи шкода цих людей, адже вони не розуміють елементарних речей. Але я думаю, що здебільшого такі музиканти лукавлять. Якщо ти публічна людина, якщо ти кумир тисячів – ти несеш не лише музику, але й певні цінності. Моральні, культурні. За тобою стежать, до твоїх слів прислуховуються. Артистів знають і люблять набагато більше, ніж політиків. Їм більше довіряють. Їх наслідують, їхню поведінку копіюють. Відтак, музикант – хочеш-не хочеш - завжди трохи політик. Навіть якщо він цього не усвідомлює. Я не закликаю музикантів бути радикалами. Але бути НЕпатріотом і НЕукраїнцем в часи війни – не лише соромно. Це - злочин.

- Любомир Сопільник заагітував також свого колегу Павла Гоца, гітариста “Joryj Kłoc”, балотуватися у Львові на місцевих виборах від партії "Сила і честь"?

- Так, і я радий, що Павло погодився. Це - надійна підтримка. Половина гурту вже йде на вибори, жартуємо. Бо нас усіх - четверо. А Антон Лубій і Ярослав Яровенко готові поставити свої автографи за нас як виборці. На то й гуртом ми є.  

Розмовляла Ірина Фіалковська.

dailylviv.com

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська

У Великодній понеділок громадський транспорт курсуватиме за розкладом «суботнього дня»

У росіян є план захоплення Харкова і Сум

Троє травмованих внаслідок зіткнення вантажівки «MAN» з «BMW X5»

У ЛМР закінчилися бланки посвідчень одержувачів допомоги