Тадея Едера називають «барином» і хочуть замінити через конкурс

14:14 2 жовтня 2015 р.

Щомісяця Львівський національний театр опери і балету імені Соломії Крушельницької орендують 8-10 разів. Кожна оренда приносить театру мінімум 50 тисяч гривень, в середньому – 75 тисяч гривень. Водночас керівництво культурного закладу стверджує, що грошей на нові постановки немає

Про це сьогодні, 2 жовтня, під час прес-конференції на тему: «Допоки керівництво Львівської опери лобіюватиме «культурні» інтереси Росії?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив диригент-постановник Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької Мирон Юсипович.

- Одна постановка в театрі коштує від 50 тисяч у.о. Я знаю, я – ставив.  Тобто за три місяці оренди і можна ставити виставу і не одну, - стверджує диригент.

Але, за його словами, на всіх зборах колективу керівництво театру плачеться, що держава не дає ані копійки на постановки.

- Держава дає зал, зарплати працівникам театру, непогані, м’яко кажучи. Може в цьому і є проблема, що всі заснули? Я тішуся. Я до театру підхожу: стоять дорогі авта, «Опелі», «Мерси» , «БМВ». Тішуся, що жінки в театрі стали виглядати гарно, косметика – французька. Це все добре. Але щось треба ще й робити, - каже він.

Мирон Юсипович звинувачує дирекцію  театру в тому, що в окремих випадках вона завищує ціни на оренду.

- Зустрічаю на вулиці одну поважну пані, вона каже: «Мені треба зал у вас на форум, а вони хочуть 150 тисяч гривень за оренду і плюс ще там щось. Голова обладміністрації подзвонив, я знов повернулася до театру. А мені кажуть: не 150 тисяч, хай буде 60 тисяч», - розповідає він.

За словами Юсиповича, останні роки в театрі не ставилися великі і складні проекти. Все, що пропонує диригент, дирекція театру блокує. А тим часом колектив театру деградує, тому що немає куди прикладати свої таланти і як розвиватися.

- Це вже не оперний театр, а театр «Веселої вдови». Тут нічого серйозного не ставлять. Львів’яни до театру не ходять. У Львові немає інтелігенції? Це зневага говорити, що тут немає кому показувати високе мистецтво. Львів’яни не ходять до театру, тому що не мають фінансової можливості, - каже він.

За його словами, вчитель, який працює за півтори тисячі гривень в місяць, не має можливості придбати квиток до опери за 250 гривень.
- Я пропонував зробити у вівторок-середу вистави за 20-50 гривень. І всі студенти та інші можуть піти. А дорогі квитки пропонувати на вихідні дні, коли приїжджають туристи, - каже Мирон Юсипович.
Також, за останні роки була заблоковано три його проекти.

- Наприклад, виставу «Гармонія сфер» ставили разів вісім. Вона мала великий успіх. Але її зняли за ініціативи головного диригента і директора. Було сказано, що у Львові попиту на неї немає, - каже диригент.

Також, за його словами, в липні цього року у Львові мала відбутися прем’єра опери  Вагнера «Лоенгрін»

- Це мав бути спільний німецько-український проект. Мали бути  німецькі режисер, художник і репетитор-диригент. Фінансування частково з німецької сторони. Була заплановано наукова конференція у Львові. Були запрошені музикознавці-вагнеристи та члени Вагнерівського товариства.

З нашого боку потребувалися листи, переговори. Зрештою, проект був провалений. З боку львівської адміністрації театру не було нічого зроблено. Вони чекали грошей, було сказано так: «Де ж той вагон з грішми, який мав приїхати з Німеччині», - розповідає Мирон Юсипович.

Також він стверджує, що зараз відбувається блокада його проекту в Польщі. - З кожного квитка, який продається в Польщі, з цього проекту, один злотий іде на рахунки реабілітаційних центрів для учасників АТО в Україні. Ми можемо перерахувати до 25 тисяч євро. Проте для участі в проекті потрібні «голоси», тобто співаки. Але артисти Львівського оперного театру не можуть виїхати для участі в цих гастролях, тому що співакам складається графік роботи так, що вони мусять знаходитися у Львові. Хоча є офіційна угода між театрами, - говорить він.

Проте останньою краплею, яка змусила його скликати прес-конференцію, стала  заборона ставити оперу «Царева наречена» Миколи Римського-Корсакова.

- Мене не цікавила ця опера як російська опера про руського царя Івана Грозного і її лірична лінія. Там дуже цікава історична канва – опричина Івана Грозного. Опричина стала витоком для репресивних силових структур. І мені прийшла ідея зробити рефлексію. Тобто радянський тоталітаризм. Малюта Скуратов, який керував тою опричиною. Я знайшов аналогію з 1938 роком. Причому, музика не змінюється, текст не міняється, а події - в Росії 20-30 років. Цей сценарій я запропонував чотири роки тому. Але воно не пішло. Директор театру дістав тоді нагороду від Путіна за розвиток руского міра. Тоді це поставити було нереально. Але і зараз мені забороняють поставити цю виставу, каже він.

За словами Мирона Юсиповича, директор театру свої відмови аргументує тим, що це – російська опера і йде російською мовою.

Голова профкому первинної профспілкової організації театру Ігор Гресько вважає, що претензії частини колективу, які озвучив диригент, мають підстави.

- Ми вимагаємо нового директора. Але ми не хочемо, щоби нам його призначили. Ми вимагаємо, щоби директора вибирали на конкурсній основі. Щоби він не діяв на засадах «єдиноначальника», як це є зараз. Тадей Едер зараз, як барин, - каже він.
  


dailylviv.com

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка