Обвалилася частина даху фондосховища Львівської галереї мистецтв

23:00 3 січня 2020 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com/lvivartgallery

У п’ятницю, 3 січня, в селищі Олесько стався обвал частини даху пам’ятки архітектури – будівлі, в якій раніше був костел капуцинів, а зараз там фондосховище Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Про це повідомили у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького, де також розповіли, що ніхто не постраждав, а музейні предмети всі збережені і убезпечені.

Водночас, у галереї пояснили: «Фактично, ми знову вперлись лобом у гальмування передачі Галереї – тобто міністерству культури, молоді і спорту – земельних ділянок та будівель музеїв. Більше десяти років Львівська облдержадміністрація не передає будівлю цього фондосховища галереї до її органу управління, а міністерство культури, молоді та спорту не може фінансувати протиаварійні та реставраційні роботи згідно бюджетного законодавства. Обласна ж адміністрація, на балансі якої є будівля, не ремонтує її, не реставрує і відмовчується після десятків звернень та пропозицій галереї».

У галереї також зазначили: «Усе ж ми зініціювали створення комісії, яка ще в липні 2019 винесла висновки стосовно загрозливого стану даху, чітко розписала рекомендації. В комісії були представники галереї, представники ЛОДА та представник Державної служби надзвичайних ситуацій. Ключову частину рекомендацій комісії, яку належало зробити ЛОДА як балансоутримувачу (розробка проектно-кошторисної документації, ремонтно-реставраційні роботи) не виконано з невідомих для нас причин.

«На жаль, в одному з найпроблемніших місць уберегтись від обвалу не вдалось. На щастя, ніхто не постраждав», – поінформували також у галереї.

У галереї також розповіли: «Грубо кажучи, на рівні області наша потужна музейна установа, яка здатна забезпечувати себе і активно розвиватись, обмежена правовим «колгоспом», з якого болісно воліє вирватись, який вже стає загрозою навіть для життя працівників. Очевидною стає системна управлінська криза в ЛОДА, – там рішення з передачі у підпорядкування міністерству культури, молоді та спорту наших же музеїв свідомо гальмуються. Це, до речі, відбувається на противагу ситуації у Львові, де із міськрадою давно погоджено всі складні майнові питання».

«Тепер справа не тільки у гальмуванні інтелектуальноестетичного розвитку наших підрозділів, у стримуванні туристичного прогресу регіону. Тепер йде до загрози травмування та загибелі працівників, безповоротної втрати творів мистецтва, що зберігаються у фондосховищі, втрати пам’ятки архітектури державного значення» – це цитата із Технічних висновків за результатами візуального обстеження конструкції даху костелу Йосипа та келій монастиря капуцинів (пам’ятки архітектури 1739 року, охоронний №406-1,2) в Олесько. Датовано 31 липня2012!», – повідомили також у галереї.

«На сьогодні це питання не про відновлення частини даху, що обвалилась, а про повну його заміну. І, дивлячись у корінь проблеми, аби вберегтись від подібних небезпек на майбутнє, аби розвиватись в ногу з епохою, – це питання про передачу Олеського, Підгорецького, Золочівського замків до сфери управління міністерства», – підсумували в галереї.

Як інформував «Щоденний Львів», вандали відпиляли частину мідної скульптури «Русалка Дністрова».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів