Нобелівською премією з літератури удостоєно доньку українки з Івано-Франківська (відео, оновлено)

22:44 8 жовтня 2015 р.


Фото: Reuters

Світлану Алєксієвич відзначили за її поліфонічні твори, пам'ятники стражданням і мужності у наш час.

Нобелівську премію з літератури 2015 року отримала авторка з Білорусі Світлана Алєксієвич. Її нагородили за «її поліфонічні твори, пам'ятники стражданням і мужності у наш час».

Письменниця народилася в Івано-Франківську в родині сільських вчителів. Її батько – білорус, мати – українка. Після демобілізації батька, радянського офіцера, сім'я переїхала в Білорусь, де оселилася в селі.

Світлана Алєксієвич – автор популярних книг-вербатімів про чеченську війну, Чорнобиль, дев'яності і Другу світову війну очима жінок, перекладених 20-ма мовами.  Її документально-художній метод базується на бесідах з реальними людьми, очевидцями подій.

У 2013 році Алексієвич була одною з основних претенденток на Нобелівську премію з літератури. Письменниця перебуває в опозиції до режиму Александра Лукашенка. Живе і працює за межами Білорусі – в Італії, Швеції.

На фестивалі Світлана Алексієвич за сприяння видавництва «Дух і Літера» та Фонду «Відродження» представить український переклад своєї книги «Час секонд-хенд» – останньої в циклі з п’яти праць під загальною назвою «Червона людина. Голоси утопії». Вона відома творами «Час секонд хенд» та «У війни жіноче обличчя». Серед її нагород: 2001 року – Премія миру імені Еріха Ремарка (Оснабрюк, ФРН); у 2006-му – Національна премія критики (США); у  2011-му – Літературна премія Центральної Європи Angelus (Вроцлав, Польща); у 2013-му – Премія миру німецьких книгарів (ФРН).

Про це повідомили сьогодні, 8 жовтня, в інтернет-виданні «Українська правда. Життя». Натомість у «Телевізійній службі новин» каналу «1+1» розповіли в четвер:

«Цьогорічним лауреатом Нобелівської премії з літератури стала білоруська письменниця Світлана Алексієвич. Нагорода їй була присуджена «за багатоголосу творчість – пам'ятник стражданню і мужності у наш час».

Примітно, що Алексієвич має також й українське походження – уродженка Івано-Франківська. Свого часу її твори викликали критику з боку радянського режиму – письменницю звинувачували в »пацифізмі, натуралізмі, розвінчуванні героїчного образу радянської жінки». 

Наразі письменниця перебуває в опозиції до режиму Олександра Лукашенка, неодноразово критикувала диктаторський режим російського глави Путіна, а також підтримала українців у їхній боротьбі за свободу під час обох Майданів.

«Телевізійна служба новин» каналу «1+1» зібрала найбільш влучні цитати Алексієвич про нас, українців, її ставлення до процесів у нашій країні та роздуми щодо розвитку громадянських процесів.

«Я коли дивилася, як відважно поводилися українці, як ці молоді люди гинули, це було подвійне почуття. З одного боку – гордість, захоплення. А з іншого – мені ця ціна здавалася непомірно великою. Мені не подобаються революції. Я за еволюційний, повільний шлях. Щоб громадянське суспільство формувалося, розвивалося. Але ж людям весь час несила терпіти. А мені здається, що в тому, що стосується історичних шляхів, поспішати не треба. Тим паче на пострадянському просторі»;

«Українці справді хочуть почати нове життя, і справді є небезпека, що чиновник знову зжере українську революцію. Але зараз народ налаштований рішуче, можливо, тому, що від часів Помаранчевої революції виросло нове покоління. В Україні відчувається дух часу, відчувається дух нації, що відродилася, яка не хоче, щоб її затягував російський вир. Я хотіла б вірити, що їм це вдасться, що не вдасться російському середньовіччю, яке сьогодні почалося, затягнути українців у старі часи. Дуже б хотілося сподіватися»;

«Жодна революція не робиться красиво. Все це в крові, досить подумати про Майдан. І багато темного відбувається під час революції. А вже після революції – і взагалі: до влади приходять мародери. По-друге, сама свобода – це величезна робота»;

«Моя бабуся, моя мати – українки. Я дуже люблю Україну. І коли я недавно була на Майдані і бачила фотографії «Небесної сотні», я стояла і плакала. Це теж моя земля».

«Взяти Крим тільки формально вирішив Путін, а неформально, якщо глибоко замислитися над цією проблемою, – це замовлення суспільства, це «червона людина».

«Як можна заливати країну кров'ю, здійснювати злочинну анексію Криму і взагалі руйнувати весь цей крихкий післявоєнний світ? Не можна знайти цьому виправдання. Я щойно з Києва та приголомшена тими особами і тими людьми, яких я бачила. Люди хочуть нового життя, і вони налаштовані на нове життя. І вони будуть за нього битися»;

«Буде довга спроба перешкодити Україні піти в бік Європи. Тому що Росія не може уявити собі, що Україна – це окрема країна і що вона піде своїм шляхом. Я прихильник того, щоб Захід якомога більше допомагав Україні, щоб там швидше почалися помітні для народу зміни. І ось це вже подіє на сусідів»;

«Я думаю, що справа може навіть дійти до партизанської війни в деяких областях України. Але мені віриться, що все ж це сильний народ. Мені подобався і перший Майдан, і другий Майдан»;

«Україна – це ж величезна країна. Вона не єдина. Ось я, наприклад, сама народилася в Івано-Франківську, на заході, а все життя їздила до бабусі, вона – з Вінницької області, що ближче до сходу. Звичайно, схід більше орієнтується на Росію, захід – на Європу, але антиросійські настрої всюди сильні. Бабуся в дитинстві лякала: «Не будеш слухатися – москалі прийдуть». А голодомор ... Це глибока історична образа у свідомості українського народу»;

«Я багато людей знаю в Україні, і вони вірять у своє майбутнє. Напевно, треба жити там, щоб це відчути. І наскільки я розчарувалася в деяких своїх російських друзів, настільки мене захопили українські».

Про це повідомили сьогодні, 8 жовтня, в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1».

dailylviv.com

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська