Місцеблюститель глави УАПЦ зі Львівщини Макарій запевнив – його церква готова до злуки з УПЦ КП (відео)

20:40 12 квітня 2015 р.


Фото: tsn.ua

Митрополит Української автокефальної православної церкви Макарій (Малетич) заявив: «Я готовий до того (об'єднання церков). Тому що розумію, що то потрібно Україні. Ой, як потрібно!».

«Телевізійна служба новин» каналу «1+1» повідомила сьогодні, 12 квітня:

«Уже найближчим часом має розпочатися історичне об'єднання православ'я в Україні, що закладе фундамент для створення єдиної помісної церкви. Йдеться про Українську автокефальну православну церкву та Українську православну церкву Київського патріархату.

Принаймні, обидва очільники церков – не проти цього. І готові почати процес уже після Великодня.

Як відомо, центром світового православ'я є Константинополь, або – Вселенський патріархат. І нещодавно саме тут Вселенський Патріарх Варфоломій у розмові з українськими ієрархами прямо сказав, що вірить в об'єднання української церкви в єдину помісну і навіть готовий надати їй статус автокефалії.

Вселенський Патріарх Варфоломій зазначив: «Я твердо вірю, що українські церкви об'єднаються і Україна в найближчому майбутньому буде мати єдину помісну церкву».

Релігієзнавець Олександр Саган уточняє: «У минулому році він ще окремо підкреслив, що Вселенська Патріархія не залишає цю проблему і вважає своїм обов'язком і обов'язком всього православ'я допомогти ліквідувати негаразди в українській церкві». 

Українське православ'я зараз розділене на три частини: Українська православна церква Московського патріархату, Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Остання значно менша за перші дві. «Автокефали» нещодавно втратили предстоятеля – помер митрополит Мефодій. І зараз церква перебуває на роздоріжжі.

Та раптом напередодні Великодня місцеблюститель Української автокефальної православної церкви Макарій заявив, що їхня церква хоче почати процес об'єднання з УПЦ Київського патріархату (як повідомляється на сторінці «Макарій (Малетич)» у Вікіпедії, «Митрополит Макарій (в миру Малетич Микола Іванович (...) – місцеблюститель глави УАПЦ (2015). Народився 1 жовтня 1944 р. у бойківському селі Красне Турківського району Львівської області в селянській багатодітній родині». – ЩЛ»). В ексклюзивному інтерв'ю «Телевізійній службі новин» він навіть вказав час – одразу після свят.

Місцеблюститель Української автокефальної православної церкви, митрополит Макарій, підкреслив:  «Зараз уже той час настав, щоби реально не процеси починати, а реально діяти. Не треба дармувати жодного дня. Треба зустрічатися, розмовляти і робити реальні кроки. Я готовий до того (об'єднання церков). Тому що розумію, що то потрібно Україні. Ой, як потрібно!». 

«Автокефали» навіть зняли всі дражливі умови, що обговорювали раніше. Зокрема, щодо відходу Філарета з посади глави об'єднаної церкви.

Більш того, тепер УАПЦ готова об'єднатися з Київською патріархією, взагалі не претендуючи на керівні посади в УПЦ КП. Митрополит Макарій уточнив:

«Умови є. Умови будуть виникати. Різні умови. Я не претендую і не буду претендувати на керівництво. Я готовий поступитися. Готовий чимось більшим поступитися». 

Місцеблюститель «автокефалів» буквально породив сенсацію. Журналісти «Телевізійної служби новин» передають ці слова патріарху Філарету. Він здивований і реагує миттєво.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет підкреслив: «Якщо вони серйозно хочуть об'єднуватися – давайте об'єднуватися, починати діалог, предметно говорити про об'єднання. А не просто говорити заради самого об'єднання, а об'єднання до цього часу немає. Тому ми чекаємо їх». 

Подібне злиття УАПЦ із УПЦ Київського патріархату може означати грандіозний крок до створення найбільшої церкви православного світу. Релігієзнавець Олександр Саган нагадав: «У 2005-2007 роках, коли активно велася робота з підготовки об'єднавчого помісного собору, однією з умов, скажімо так, початку процесу унормування життя в Україні Константинопольский Патріархат висував саме об'єднання цих церков – УАПЦ із УПЦ КП».

А далі найважче – об'єднати Московський патріархат з Київським. Покійний митрополит Володимир (УПЦ МП) мріяв бачити українську церкву єдиною. Власне, це і заповідав.

Митрополит Олександр (Драбинко), колишній секретар митрополита Київського і всієї України Володимира, уточняє: «Бажання єдності завжди було присутнім у церкві. На жаль, цей процес, котрий був започаткований митрополитом Володимиром, на сьогоднішній день з якихось чи то об'єктивних, чи то суб'єктивних причин не йде поступом уперед».

Ми запитали в предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату – чи хоче він об'єднання з УПЦ МП, та просимо назвати час. Патріарх Філарет переконаний: «Із Московським патріархатом об'єднання буде. Тільки буде не з гори, не від ієрархії духовенства, а від народу. І цей процес уже почався. І з автокефальною церквою буде, і з Московським патріархатом буде. Треба почекати. Господь сам приведе всіх до єдності». 

Ми також хотіли почути думку і митрополита Онуфрія, предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату – що він думає з приводу єдиної помісної церкви в Україні. Але він доручив цю розмову голові синодального інформаційного відділу УПЦ МП, єпископу Клименту, який сказав:

«Українська православна церква завжди готова спілкуватися і шукати шляхи для зцілення рани розколу. Коли ми говоримо про діалог, то цей діалог повинен впершу чергу ґрунтуватися на бажанні спілкуватися, бажанні вислухати один одного. Поступитися чимось».

Поки прірва є великою. Але віриться, що, за допомогою Вселенського Патріархату, вона буде подолана. Патріарх Варфоломій має великий досвід.

Релігієзнавець Олександр Саган зазначає: «У нього є великий досвід. Зовсім недавно Вселенська Патріархія була чинником у тому, що Болгарська православна церква знову стала єдиною. Хоча там теж було дві гілки і досить агресивно налаштовані одна проти одної».

Тож, можливо, вже незабаром ми побачимо воз'єднання Української автокефальної православної церкви з УПЦ Київського патріархату. А далі спільними зусиллями постане в Україні єдина помісна Українська православна церква.

Голова синодального інформаційного відділу УПЦ МП, єпископ Климент, запевнив: «Господь там, де єдність. Господь там, де братерство і любов. Він сказав, що лише за тим впізнають, що ви, мої учні, якщо будете мати любов між собою». 

Натомість патріарх Філарет наголосив: «Я хочу нагадати, що Христос на хресті подолав гріх, гріх розділення, а своїм Воскресінням подолав смерть. Тому оця подія повинна нам нагадувати, що усі ми повинні бути єдиними. Але єдиними не під владою Москви, а єдиними у Христі. Христос нас об'єднує в одну церкву й істина нас об'єднує, а не можновладці мирські».

Своєю чергою, місцеблюститель Української автокефальної православної церкви, митрополит Макарій, констатує: «Милосердний Господь через своє Воскресіння об'єднав небо із землею. А ми, українці, й інші нації, які живуть в Україні, об'єднаємося в одну помісну православну церкву. Христос воскрес! Воістину воскрес! Радісних і веселих свят!».

Як інформував «ЩЛ», п'ять парафій УАПЦ на Львівщині ввійшли до складу УПЦ КП.

dailylviv.com

Франція підготує та повністю оснастить українську бригаду

Меморіальну таблицю Ірині Фаріон відкрили у її рідній школі

Разом з цивільною дружиною виховував чотирьох дітей. Львів прощається з Василем Боєвим

Школи Львова перевірять на наявність тривожних кнопок

У річки Карпатського регіону випустили 30 тисяч червонокнижних риб

Китайське попередження від путіна

Росія готує атаку на українські атомні електростанції, - Зеленський

ППО та ПРО України може не впоратись з російською атакою на АЕС

Через укус комара гельмінт потрапив в організм. На Львівщині другий випадок серед дітей

Обслуговував Boeing, воював у повітрянодесантній бригаді. Львів прощається з Іваном Михальчуком

Львів'ян змусили демонтувати ліхтарі, які вони встановили у парку Львова

Комплексні послуги з ремонту вихлопних систем: якість, ціни та поради

Митники на Львівщині пропустили в Польщу українку з рекордною контрабандою готівки

Львівщина прощається зі старшим солдатом Олександром Ветюговим, мешканцем Городка

Чому якісний корм настільки важливий для здоров’я кота?

У Львові проведуть благодійний забіг з перешкодами. Зібрані гроші скерують на секретну зброю для ГУР

23-річному сироті у Стебнику придбають квартиру

У «Львівтеплоенерго» повідомили, скільки житлових будинків готові вже до опалювального сезону

«Викрадення Європи» Ярослава Мотики встановлять у Стрийському парку

У Львівській громаді вакцинують диких м’ясоїдних тварин від сказу

Правоохоронці затримали провокатора Остапа Стахіва

Чоловік кинув пляшку у вікно маршрутки і травмував 12-річного хлопця

УКУ відкрив стипендіальний фонд імені родини Базилевичів

ЗСУ уточнили правила мобілізації деяких категорій українців

Представниця Львівщини – чемпіонка України зі стрибків у довжину

У шести областях - знеструмлення через обстріли

Укренерго фіксує тенденцію до зростання споживання електроенергії

Мешканець Самбірщини проведе за ґратами три роки за ухилення від призову

Четверо пішоходів травмовані в ДТП за один день на Львівщині

Найкращі дитячі спеціалісти Львова щосуботи у жовтні консультуватимуть пацієнтів. Реєстрація

На ЗАЕС окупанти облаштували навчальний центр для пілотів FPV-дронів

Львівські митники виявили у 19-річного водія буса під обшивкою салону 168 смартфонів

У Севастополі окупанти не пускають цивільних на пляжі

Уряд збільшив суми виплат у разі загибелі або поранення військових

Євген Балабан і Олег Поправка загинули на Донеччині. Львівщина прощається з Героями

ППО знищила 28 шахедів і 4 авіаційні ракети

Чому декомунізація стає ще важливішою в умовах війни

Будівництво сміттєпереробного заводу у Львові зупинено. Депутати мають запитання до Садового і Москаленка

Переоберуть громадську раду АРМА, з якої вийшли четверо осіб з дев'яти

170 тис грн штрафу за вибиті двері і вставлені пластикові вікна на вул. Коцюбинського у Львові