Львів’яни вимагають від Мінкульта залишити картини Альтамонте в Олеському й Золочівському замках

12:10 24 квітня 2015 р.

Картина Мартіно Альтомонте «Битва під Віднем»
Фото: wikipedia.org

Міністерство культури України прагне перевезти полотна «Битва під Віднем» і «Битва під Парканами» в діючий римо-католицький костел у Жовкві, натомість мистецькі діячі Львова і керівництво Галереї мистецтв – проти вилучення цих творів із музейного фонду.

Декілька років поспіль українські та польські мистецтвознавці не можуть порозумітися з приводу того, де мають висіти дві відомі картини художника Мартіно Альтамонте, який у другій половині 17-го століття працював при дворі польського короля. Йдеться про полотна «Битва під Віднем» і «Битва під Парканами».

Зараз їх експонують в Олеському і Золочівському замках на Львівщині. Натомість Міністерство культури України прагне перевезти картини у діючий римо-католицький костел у Жовкві на Львівщині.

Мистецькі діячі Львова і керівництво Галереї мистецтв – проти вилучення цих творів із музейного фонду. Востаннє лист з Міністерства культури надійшов у Галерею мистецтв незадовго до візиту в Україну польського президента. Чиновники вимагають передати дві картини Мартіно Альтамонте костелові, мовляв, такою є домовленість поміж Україною і Польщею проурегулювання польсько-українських відносин щодо культурної спадщини.

Цікартини художник намалював у ХVII столітті у Жовківському храмі на замовлення польського короля Яна ІІІ Собеського. Митець творив їх з огляду на стиль і розміри храму, на честь перемоги польського короля над Османською імперією під Віднем і нинішньою Словаччиною у 1683 році. Полотна прикрашали сакральну будівлю Святого Лаврентія понад три століття.

«Битва під Віднем» розміром вісім на сім метрів і «Битву під Парканами» розміром дев’ять на вісім метрів вважаються найбільшими батальними полотнами. У кінці ХІХ століття у львівській Ратуші і у 30-ті роки ХХ століття картини реставрували.

У радянський час вони були серйозно знищені, бо комуністи облаштували у храмі склад. У 60-70-х роках тодішній директор картинної галереї Борис Возницький (помер у 2012 році) побачив, що картини нищаться.

«Потім не було складів, розчинені двері, ніхто з жовківчан не подумав, щоб ці двері заколотити. Борис Возницький сам ці двері зачиняв, а потім приїхав з експертами і зняв ці полотна, а це були насправді лахміття, де не було видно зображень. Коли почали реставрувати, знайшли до шести різночасових шарів запису. Борис Григорович казав, що ці твори не можна розміщати на стінах у храмі, він переживав, щоб ці твори залишались у музеї. Він підняв стіни у замках і продумав, як їх розвісити. Він аргументував, чому твори мають бути у музеї, бо там є охорона і належні умови», – розповіла директор львівської Галереї мистецтвЛариса Возницька-Разінкова – донька Бориса Возницького.

Українські і польські реставратори чотири роки реставрували у Варшаві дві картини за європейські гроші. Тоді уклали угоду, що повернуться полотна в експозиційні фонди Галереї мистецтв, а не у костел.

Хоч Міністерство культури Польщі просило українське міністерство повісити картини у Жовківському костелі. Однак Борис Возницький не погодився на це. Але після його смерті тема картин знову стала каменем спотикання у мистецьких середовищах обох країн, до яких додалась політична і дипломатична складові.

Культуролог Зеновій Мазурик вважає, що зіштовхнулись різні інтереси і бачення. За його словами, цю суперечку довкола картин можна вирішити і досить цікаво.

«Цим питанням займаються і політики, і дипломати, і митці, думка виглядає чорно-білою, мовляв, поляки хочуть забрати, а ми не дамо. Ніхто нічого не забирає. Немає музеологічного погляду на це. Це – картина Гогенберга, який взяв собі італійське прізвище Альтамонте, бо тоді італійські художники були шановані. Ян ІІІ Собєський хотів возвеличити свій тріумф і запросив молодого художника Гогенберга, який з цієї нагоди італізував своє прізвище як Альтомонте. Художник намалював дві батальні картини. Це пафосне бароко, що зображено, нині слід пояснювати, бо не всім зрозуміло. Картини розмістили у сакральному просторі. Тоді це був єдиний простір. Якщо повертати всі речі, де вони були раніше, то у музеях нічого не залишиться. Тоді це був єдиний простір», – говорить культуролог, експерт з музеєзнавства Зеновій Мазурик.

Музеєзнавець Зеновій Мазурик віддавна пропонує збудувати на території Жовківського замку павільйон, де експонувалися б батальні полотна, які відтворюють спільну українсько-польську історію і водночас це було б місце для усвідомлення спільного майбутнього обох народів. Тоді можна було б виставляти полотна чотирьох баталій – «Битви під Віднем» і «Битви під Парканами», «Битву під Хотином» і «Битву під Клушино». А головним гаслом могли б стати слова: «Спільні перемоги в обороні Європи – спільна праця в розбудові Європи». Такий вихід із ситуації він запропонує Міжнародній раді з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС) Польщі. Власне у ці дні експерти обговорюють музейну справу у польському місті Лодзь.

Тим часом група львівських культурних діячів днями звернулась до Міністра культури України з вимогою не передавати полотна у храм. Таку позицію пояснила тим, що картини перебувають у належних умовах, що замки відвідує багато різних людей, зображення на полотнах є спільною українсько-польською історією.

Про це повідомляється сьогодні, 24 квітня, на сайті «Радіо Свобода».

dailylviv.com

Підводний човен з «Калібрами» вийшов у Чорне море

Зліт в Росії стратегічних бомбардувальників Ту-95мс

На фасадах шкіл і будинків у Львові встановлять ще 39 меморіальних таблиць. Прізвища

Аристократи зі Стрілок. Як в Edem Resort відкривали сезон (відео)

Надпотужна Ірина Фаріон просить підписувати відкритий лист

Не всім студентам у віці до 22 років дозволили виїжджати за кордон на навчання

Який трудовий стаж потрібен, щоб у 2024 році вийти на пенсію 60-річним

8 травня з'явиться інформація про дату, час і місце проведення НМТ

З командиром взводу Віктором Дудником, випускником Львівської політехніки, попрощаються у храмі і на площі Ринок

На Львівщині засудили директора КП і його доньку

На трасі Київ-Чоп горить вантажівка (відео)

У польському Любліні слідчі вийшли на міжнародну злочинну групу

У Львові на Підзамче тимчасово не працюватиме фонтан

Етапи SEO просування сайту

Мешканці Сихова будуть місяць без гарячої води. Перелік вулиць

Для ремонту енергосистеми потрібен перегляд тарифу на світло вже влітку – Держенергонагляд

КМУ продовжив на місяць бронювання працівників підприємств

У Польщі змінило колір Балтійське море

У Львові Dragon Сapital розпочала будівництво індустріального парку

10-річний шахіст з Трускавця переміг у чемпіонаті світу зі швидких шахів

Військовий капелан за 20 тис. євро організовував незаконне переправлення за кордон

Львівські синоптики прогнозують нічні заморозки та пожежну небезпеку на найближчі дні

Українцям нагадали про кримінальну відповідальність за поширення інформації про пересування співробітників ТЦК

СБУ затримала двох полковників УДО за спробу замаху на Зеленського

У Львові сильно п'яний водій спричинив потрійну ДТП

Деякі країни ЄС відмовляться передавати активи РФ на закупівлю зброї для України

Угорщина - за розширення ЄС, але без України

Верховна Рада розпочала власне розслідування обставини «справи Гринкевичів»

Міноборони назвало найбільш затребувані не бойові вакансії в армії

Обмежено придатний проігнорував повістку, з якою мав прийти на відряджання до місця служби. Як покарали

На Львівщині чоловік кинув гранату у Мercedes

20 країн-членів ЄС бойкотують інавгурацію диктатора росії, який напав війною на Україну

Рекорд відвідувачів у Шевченківському гаї. Хто прийшов

Міський голова двічі преміював наречену, яка працювала у його підпорядкуванні

Не переплив Тису у кросівках Nike

Німеччина захищатиме країни Балтії від російської агресії - Шольц

Укроборонпром почав виготовляти боєприпаси калібрів НАТО

Мотоцикліст, який наїхав на пішохода і втік, був з сусіднього села

На жінку, яка виходила з трамвая, наїхав херсонець

На проспекті Свободи у Львові водитимуть гаївки