Українці хочуть мати орну землю у держвласності: як у Канаді та Ізраїлі

15:41 8 жовтня 2019 р.

Фото до новини

Лише 19% опитаних соціологами підтримують запровадження продажу землі сільськогосподарського призначення.

73% – проти цієї ініціативи з продажу орних земель, 8% – не визначилися. Порівняно вищий рівень підтримки старту ринку землі серед молодших і заможніших респондентів, власників паю, які його самостійно обробляють. Але навіть у цих категоріях кількість противників цієї ініціативи становить не менше 60%.

Продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям підтримують ще менше – лише 13%. Проти цього – 81% опитаних. Незважаючи на те, що серед наймолодших і більш заможніших кожен п’ятий не проти дозволити іноземним громадянам купувати землю в Україні, три чверті представників цих категорій є однозначно проти цієї ініціативи.  74% вважають, що рішення про запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення в Україні повинне прийматися на всеукраїнському референдумі. 17% – мають протилежну думку. 

58% вважають, що землі сільськогосподарського призначення повинні бути у державній власності, за зразком Канади, чи Ізраїлю. 22% - не проти запровадження такої моделі ринку землі, як у Італії, де орні землі можуть продаватися, чи купуватися. 20% – не змогли обрати серед цих прикладів земельного ринку. 

За домінування державної власності на землю виступають частіше старші та бідніші опитані, та ті, у кого немає паїв. За іншу модель – більш молодші, заможніші та власники паїв, які їх самостійно обробляють. Водночас навіть серед названих останніх категорій не менше половини є за канадську чи ізраїльську моделі земельного ринку.  

Ті, хто мають паї, але здають їх в оренду, частіше кажуть, що немає жодних переваг у запровадженні вільного продажу землі. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів