У Києві цілу ніч мають шукати в бюджеті більше коштів на медицину і освіту, - ексголова РДА

21:59 14 вересня 2020 р.

Фото до новини

У той час, коли цивілізовані держави формують бюджет за принципом «знизу – догори», Україна не може позбутися «совкового» принципу «згори – донизу». Через те у нас завжди виникають проблеми і прогалини у формуванні місцевих бюджетів.

Засідання 14 вересня 2020 року.
Відео: Львівський пресклуб

Таку думку висловив досвічений управлінець Іван Стецькович, заступник голови ЛОО ВО «Батьківщина», колишній голова Яворівської райдержадміністрації на Львівщині: 

- Я знаю з досвіду, як непросто водночас дбати про інтереси громади і виконувати розпорядження посадовців з Києва. Часто ці інтереси не збігааються. Зараз місцевим урядовцям дають ресурси, більше повноважень і водночас вимагатимуть від них більше відповідальності. Але чи готові вони до неї? І як все запрацює в українських реаліях? Це - велике питання.

Івана Стецьковича насторожує той факт, що нині верхівка влади подає не вельми шляхетний приклад своїм підопічним на місцях. То чи варто чекати від них чесної і самовідданої праці на користь ОТГ? 

- Є гарне англійське прислів’я: «Не виховуйте дітей – виховуйте себе, бо діти в будь-якому випадку будуть подібними на вас». Я би хотів нагадати його тим, хто «нагорі». Можна говорити красиві слова про те, як ти дбаєш про економіку держави, але тримати кошти від свого бізнесу в офшорах. А саме так діє нинішній президент, і так діяв попередній. То де щирість і справжні турбота? 

Іван Стецькович нагадав, що при формуванні бюджету не виникало би питань, якби люди, які цим займаються, керувались Конституцією та Бюджетним кодексом України. 

- Там чітко все прописано: чим займається Мінфін, чим - Кабінет Міністрів. Але наші можновладці готові під покровом ночі приймати закон про продаж сільськогосподарських земель або про гральний бізнес, однак сидіти цілу ніч і думати, як виділити гідні суми на освіту і медицину – це для них заскладно. І це логічно: вони керуються не законами України, а гаслом «ми їх сдєлаєм вмєсте». А їх – це нас з вами, – зауважив політик. 

Іван Стецькович також вважає, що політикам, які керуватимуть ОТГ, варто не втрачати почуття міри і не брати поганий приклад з київського начальства.

- На території громад є проблеми, про які всі знають, їх треба вирішувати, а не давати обіцянки. Тут всі свої, люди все бачать, – наголосив Іван Стецькович. 

У Львові запропонували нові схеми трамвайних маршрутів (відео).

GPS підтверджує нестачу громадського транспорту на маршрутах у Львові - член конкурсного комітету.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів