Швейцарія підтримала 21 виробника продуктів з українських Карпат

10:10 19 травня 2018 р.

2 червня у Львові відбудеться офіційне відкриття дегустаційного залу та крамниці продуктів виробників, які об’єдналися у громадську спілку «Карпатський смак» та представляють свою продукцію під торговою маркою «Смак українських Карпат». Підтримала проект Швейцарська Конфедерація.

Про це «Щоденному Львову» під час прес-тур на тему: «Відкриття у Шевченківському гаї дегустаційних турів органічної продукції», повідомив представник громадської спілки «Карпатський смак» Олександр Коваль.

Громадська спілка створена п’ять років тому і об’єднала 21 виробника харчової продукції з чотирьох областей України – Львівської, Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської. Ці виробники працюють у сфері малого та середнього бізнесу й виготовляють сири, ковбаси, джеми, соки, вина та продукти бджільництва. Майже всі ці виробники – домогосподарства, в яких працюють члени родини. Спілка не співпрацює з великими торгівельними закладами, тому що виробники не виготовляють продукцію у промислових масштабах. 

- Їхня продукція дорожча, адже це – органічні продукти. І їх виготовляють у невеликій кількості та за традиційними українськими технологіями. В цих продуктах немає хімічних добавок, тому виготовляються вони значно довше. Сир повинен вистоятися півроку. А щоби з тієї свині була добра шинка чи сало, потрібно почати годувати поросятко за два роки до сьогодні, - пояснює Олександр Коваль. 

За словами Олександра Коваля, у світі, крім швидкої їжі, фаст-фуду, є ще й культ так званої довгої їжі, лонг-фуду, коли людина нікуди не поспішає і насолоджується як їжею, так і товариством. При цьому, аби відчути смак, їжі та питва не має бути багато.

Керівник проекту «Гастрономічна екскурсія, дегустація «Смак українських Карпат» Іван Саломатін розповів про правила, за якими треба дегустувати їжу в стилі лонг-фуд.

- Дегустацію завжди треба починати з ковточка закарпатського бренді – палінки. Коли палінка доходить до самої душі, то останні крапельки зі шкляночки (погарчика) треба вилити на долоні, розтерти їх та вдихнути той запах. Так можна довідатися, з чого зроблена палінка. Далі можна взяти до рота шматочок моцарели, яка виготовлена біля карпатських перевалів. Сир варто змастити лекваром з кизилу (деренок, як кажуть на Закарпатті). Леквар – це не тільки закарпатська назва джему. Ця назва походить від кельтського слова «леко», тобто – тепло, - навчає Іван Саломатін. 

Загалом, за словами Івана Саломатіна, виробництво сиру, який пропонують продегустувати тут, дуже відрізняється від промислового. 

- Ось цей напівтвердий сир «Нарцис Карпат», Селиської сироварні з-під Хуста, не сепарують. Виробництво вимагає, щоби його два рази на тиждень перевертали і дуже часто мили. Сировар постійно контактує з продуктом. А  на виробництво ось цієї головки йде від 170 до 200 літрів молока. В підсумку отримують головку сиру на 18 кг, - говорить керівник проекту. 

Запивати все це Іван Саломатін пропонує березовим соком з Буковини, настояним на кропиві. Він зібраний з берез, які ростуть поміж сосен в екологічно чистому лісі. Це роблять, аби підготувати смакові рецептори для дегустації ковбаси, шинки та сала з правильно вирощених свиней. 

- Коли свинка-мангалиця росте, то за правилами нашої спілки, вона повинна мати вільний вихід на вулицю. Після того, як вони поїли, то виходять на полонину і насолоджуються краєвидами. Годують їх півтора року. Свинка-мангалиця відома тим, що не їсть помиї. Вона вміє викопувати собі їжу з-під снігу. А також її годують кукурудзою. І ці свинки дуже бояться грози. Якщо раптом потраплять під дощ з грозою, то потім два тижні не їдять нічого та худнуть, - розповідає Іван Саломатін про особливість породи і догляд за нею.

Представник громадської спілки «Карпатський смак» Олександр Коваль зауважив, що продукцію всіх своїх членів вони перевіряють за європейськими стандартами.

- Для нас важливо, щоби сировина була з карпатського регіону. І щоби  продукція не містила антибіотиків, гербіцидів, - розповідає він. 

Також підприємці забезпечують тваринам вільне вигулювання, як того вимагає Закон про органічне виробництво. Хоча в цьому випадку фермери не стільки виконують букву закону, скільки дотримуються традицій, коли тварин випасали на волі.

- Наша мета – навчити людей правильно споживати їжу. Через смак, через дотик. Саме тому ми відкриваємо дегустаційний зал на території Шевченківського гаю. У центрі міста – потоки людей, всі поспішають. А тут спокійно, - наголошує Олександр Коваль.

Ідея такої дегустаційної зали, де об’єднано декілька різних виробників, в Україні – нова. Менеджери громадської спілки підгледіли її за кордоном. І п’ять років працювали над її втіленням. Фінансову підтримку вони отримали від Швейцарської Конфедерації через Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO). 

Міжнародний експерт Дослідного інституту органічного сільського господарства (FIBL) зі Швейцарії Джекі Шарбону повідомив, що подібні проекти його держава реалізує і в інших країнах. 

- За п’ять років нам вдалося створити торговельну марку, спілку та знайти людину, яка займається комерційною частиною. Може здатися, що п’ять років – це багато. Але в інших країнах у нас це забирає десять років. Мешканці українських Карпат дуже горді, пишаються тим, що роблять і роблять свою справу дуже пристрасно. І споживач знає, що, незалежно від того, що він купує – сир, хліб чи ковбасу – якість буде однаково найліпшою. Хоча продукцію виробляють різні люди, - каже іноземний фахівець, зіставляючи український проект з іншими проектами. 

Дегустаційний зал громадської спілки «Карпатський смак» розташований у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у Львові, в садибі з села Зарічево Перечинського району Закарпатської області. 

Вартість дегустації сирів, пікниць, шинок, вина, паленки та інших смаколиків – 200 гривень для однієї особи. В цю ціну входить квиток у Шевченківський гай. Час на гощення – не менше години. Проект «Гастрономічна екскурсія, дегустація «Смак українських Карпат» приймає групи від восьми осіб. І співпрацює з туристичними агенціями. Також дегустаційний тур можна замовити за телефоном 096 721 98 99 або на електронну скриньку ivan_salomatin@ukr.net. Докладніше на сайті - https://tuca.com.ua/ 

dailylviv.com

Симптомом хвороби Лайма є мігруюча еритема

Рідкісного птаха-костолома, який може пролетіти 257 000 міграційних кілометрів, зафіксували на Львівщині (відео)

Різке погіршення погоди на Львівщині

Загинули чоловік і донька.Тепер мама попрощалася з сином-Героєм

Великодній сніданок з потребуючими у Львові розділив міський голова

Чорноброві паски спекли на Великдень у Львові. Пекарки зламали традицію (відео)

Як у модульному містечку у Львові святкували Великдень (фото)

Благодатний вогонь в Україну привіз московський патріархат з рук олігарха-колаборанта Новінського

Ідеологія «русского міра» - єресь з церковного погляду

У Пасхальну ніч країна-терорист напустила на Україну хмару дронів

Патріарх Варфоломій за реформування Пасхалії у православному світі

Президент привітав Блаженнішого Святослава з днем народження

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України