«Кредобанк»: витрати перевищують доходи

22:19 20 листопада 2013 р.

На фото Марек Щесьняк.
Фото: сайт ПАТ "Кредобанк".

Нема дивідендів для акціонерів, коли зростають адміністративні видатки і прощають-розпродують кредитну заборгованість.

Завтра Господарський суд Львівської області об 11-й годині за позовом міноритарних акціонерів розпочинає слухання справи про перевищення повноважень членами наглядової ради ПАТ «Кредобанк» під час продажу активів банку на суму понад  1 млрд. 600 млн. гривень за заниженою вартістю. Відповідачами у справі є також найбільший банк Польщі - PKO Bank Polski - головний акціонер ПАТ "Кредобанк", а також Національний банк України і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України.

Крім того, наприкінці жовтня прокуратура Франківського району Львова відкрила кримінальне провадження за заявою ініціативної групи акціонерів ПАТ «Кредобанк» щодо незаконного, на їхню думку, рішення спостережної ради ПАТ «Кредобанк» про продаж активів банку за заниженою вартістю. 
Усе це ПАТ «Кредобанк офіційно – вустами свого прес-секретаря – називає «черговою дією так званої «ініціативної групи» міноритарних акціонерів «Кредобанку», що має на меті змусити стратегічного інвестора банку до викупу належного їм пакету акцій за суттєво завищеною, неринковою ціною».

Що відбувається за фасадом конфлікту міноритарних акціонерів з банком, який не виплачує їм дивідендів?

За інформацією, яку одержав «Щоденний Львів»  з інсайдерських джерел, незадовільна фінансова діяльність банку за останні роки викликає професійну тривогу у фахівців: витрати «Кредобанку» суттєво перевищують доходи. Різниця у збиток – майже 80 млн грн.
До такого невтішного результату призвели, зокрема, продаж із триразовим (!) дисконтом вагомої суми проблемної заборгованості третім особам (1 млрд 742 млн грн тільки за 562 млн грн), прощення майже 300 млн грн заборгованості за кредитними операціями і цінними паперами, списання з балансу безнадійної кредитної заборгованості на суму майже 123 млн грн. 

Банк був надміру «щедрий» не тільки до вибраних клієнтів-позичальників і близьких фірм-партнерів, але й до свого керівництва.

Загальна сума адміністративних витрат з року в рік збільшувалася: від 245 млн грн до 276 млн грн. Найбільше коштів за статтею адміністративних витрат йде на утримання персоналу. Скорочуючи штатну чисельність  працівників середньої та нижчої ланок, керівництво банку підвищувало зарплату членам правління, виконавчим директорам і директорам департаментів, на посадах яких працюють переважно громадяни Польщі. Інколи підвищення окладу було кількаразовим. Місячні оклади членів правління і виконавчих директорів – від 70 до 99 тисяч гривень. 

Всупереч нормам корпоративного управління головні фінансові рішення приймає одноособово заступник голови правління Марек Щесьняк ( на фото), а голова правління Дмитро Крепак майже позбавлений реального управлінського впливу.

«Кредобанк» витратив майже 24,5 млн грн на оплату юридичних і консультаційних послуг, які йому надали сторонні організації. Ще понад  3 млн 400 тис грн банком виплачено за проведення конференцій і нарад. Ребрендінг банку коштував близько 6,5 млн грн.

При цьому впродовж трьох останніх років загальні збори акціонерів постановляли скеровувати чисті прибутки лише на погашення збитків.  Дивіденди акціонерам, зрозуміло, при цьому не виплачували. Всі ці фінансові витрати могли би бути, так би мовити, хазяйською справою, якби не та обставина, що майже 90% капіталу «Кредобанк» використовує для покриття збитків.  На вимогу Національного банку України «Кредобанк» до 1 грудня 2013 року повинен буде доформувати ще 42 млн грн резерву за кредитними операціями. Сьогодні  у нього замало капіталу для повного покриття наявних ризиків.  Банк порушує вимогу Закону України «Про банки і банківську діяльність», тому що величина регулятивного капіталу «Кредобанку» була меншою від суми сплаченого і зареєстрованого статутного капіталу на 1 млрд 300 тис грн. 

Банк має значний кредитний ризик, а ресурсна база «Кредобанку» не є стійкою через високу концентрацію коштів фізичних осіб, які формують понад половину всіх зобов’язань і майже половину всіх пасивів. Тут нерідко порушують Правила надання банками України інформації споживачу про умови кредитування і сукупну вартість кредиту.

Такі висновки експертів, ймовірно, викличуть природний управлінський інтерес  у головного акціонера  «Кредобанку» - PKO Bank Polski, який у Польщі є державною фінустановою.  Ще кілька років тому «Кредобанк» публічно стверджував, що саме в ньому для України розпочинається Європа, а для Європи – Україна. Сьогодні всіма силами слід уникнути взаєморозчарування.





Росія та Україна провели обмін військовополоненими

Мерія Львова наклала вето на будівництво магазинів у Винниках

Вісім способів розрахуватися безготівкою за паркування. 5% водіїв обирають кеш

Солдатів з КНДР замаскують у рф під якутів і бурятів й повезуть воювати в Україну

Зеленський розкритикував усі варіанти економічного бронювання

Воював на Херсонському, Миколаївському, Харківському, Донецькому, Луганському напрямках. Львів у скорботі за Ігорем Писарчуком

На автодорозі Київ-Чоп мікроавтобус наздогнав автобус

П'ятеро лауреатів львівської премії викладають в академії мистецтв

Як ФК «Рух» виявив повагу до клубу «Карпати» і до людей, які творили історію львівського футболу

У Львові можна зустрітися і поспілкуватися з нащадком графського роду Шептицьких – Яном Шептицьким

На вузькій вулиці, що веде в район Під Голоском, не дозволили реконструювати житловий будинок

У Львові знесуть багатоквартирний житловий будинок. Самочинне будівництво

У Львові відкрили офіс рекрутингу, який шукає пілотів БПЛА, водіїв, радіотелефоністів, стрільців, інженерів, саперів, розвідників, медиків тощо

Перевізник обслуговує 12 маршрутів на Львівщині на несправних автобусах, якими кермують неперевірені водії

Вулицю Пекарську у Львові освітлюватимуть ощадливо

На Львівщині у військовослужбовця вимагали $10 тис. за звільнення зі служби

Україну чекає дуже важка зима, - Байден

Британець намагався вивезти з України старовинну ікону

13 львівських шкіл отримали підживку для рослин

12-тонну систему для виготовлення сигарет везли через митницю як обладнання для харчових продуктів

Укренерго фіксує зростання споживання електроенергії через похолодання

Радник Байдена повідомив, за яких умов Україну запросять в НАТО

Львівські синоптики спрогнозували погоду на вихідні

У Львові вщент згорів Lexus

Трагедія на Стрийщині. У пожежі загинув батько, сина врятували

У Підбірцях реєструють на безплатну вакцинацію домашніх тварин від сказу

У Львові на вул. Словацького буде обмежено проїзд для приватного транспорту

На Львівщині завершують збирати садовину

Три області знеструмлені через обстріли росіян

Невстановлений чоловік з велосипедом переходив колію. Його збив мотовоз

Олена Шуляк: Ветерани мають бути представлені в радах всіх рівнів після перемоги

Повний розклад матчів десятого туру УПЛ 18-21 жовтня

Близько 11 тисяч солдат КНДР почнуть воювати проти України вже у листопаді

Сім шахедів зафіксували вночі у небі над Білоруссю

Представник Львівщини здобув пʼять медалей на міжнародних змаганнях військових ветеранів

У Львові госпіталізували двох школярок, яких збив водій зі Самбірщини

Як відпрацювала ППО по шахедах, що їх запустила вночі рф

Ігор Семенюк, Іван Герб’як, Віталій Блендей. Львівщина проведе в останню путь Героїв

Оголошена загроза застосування балістичного озброєння

У Києві і на Рівненщині вибухи від роботи ППО