Головний геолог засекретив інформацію про піщано-гравійні кар’єри в Україні

12:14 28 жовтня 2013 р.

Фото: Андрій Гураль.

Фото: Андрій Гураль.

Виконувач обов’язків голови Державної служби геології та надр України С.В. Голованов нічого не знає про статтю 13 Конституції України.

На кількох в’їздах до Львова на покупців очікують вантажівки, водії яких продають піщано-гравійну суміш. Її справжнє походження мало кому відоме. Та й кілька вантажівок - це лише маленька видима частинка великого "піщано-гравійного" айсбергу. Відомо, що у нашій країні ніщо так легко не дається і так дорого не продається, як природні багатства, які за Конституцією формально належать народу.

Щоб заперечити цю банальну істину і додати читачам оптимізму, Львівський прес-клуб зробив інформаційний запит до Львівської облдержадміністрації і попросив відповісти на такі запитання: - Cкільки на Львівщині налічується піщайно-гравійних кар’єрів? - Кому належать піщано-гравійні кар’єри і які саме? - Скільки кубометрів піщано-гравійної суміші було видобуто 2013 року на кар’єрах, які офіційно дозволено експлуатувати? - Які ліміти є на видобуток піщано-гравійної суміші на Львівщині? - Скільки піщано-гравійних кар’єрів працюють несанкціоновано? - Скільки кубометрів піщано-гравійної суміші видобуто нелегально? - Хто і як був цьогоріч покараний за нелегальний видобуток піщано-гравійної суміші?

Львівська обласна державна адміністрація надіслала цей запит за належністю Державній екологічній інспекції у Львівській області, Державній службі геології та надр України з проханням розглянути порушене питання та про результати повідомити запитувача.

Виконувач обов’язків голови Державної служби геології та надр України С.В. Голованов на цей запит надіслав формальну відписку: така інформація належить до інформації з обмеженим доступом. Хто і коли прийняв рішення про обмеження доступу на інформацію про піщано-гравійні кар’єри в Україні, С.В. Голованов не зазначив. Або С.В. Голованов не знає про таке рішення, або його у природі не існує.

Як би ж то поліпшилося життя в Україні, якби на керівні посади почали призначати людей, котрі не тільки знають Конституцію України, але й бодай раз на тиждень її виконують. Наприклад, статтю 13. "Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону. Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству. Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів