В Україні працюють західні спецагенти: що роблять, - The New York Times

00:33 26 червня 2022 р.

Фото до новини

Кілька десятків бійців сил спеціальних операцій з різних країн НАТО діють всередині України, в тому числі з Великої Британії, Литви, Канади, Франції.

Видання New York Times з посиланням на слова кількох неназваних високопосадовців США і країн Європи повідомило про те, що у Києві діє низка аґентів Центрального розвідувального управління США, які передають надтаємні дані американської розвідки безпосередньо до українського військово-політичного керівництва. Про це розповідають кілька українських медіа, пише Dailylviv.com

Ці спецагенти є фахівцями з протидії тероризму й організацією підпільної боротьби в таких країнах, як Ірак і Афганістан. За словами ветерана ЦРУ й колишнього заступника директора Розвідувального управління Пентагону Даґласа Вайза, українці потребують експертизи в конвеційній сухопутній військовій тактиці проти регулярної армії, а не експертів з ведення партизанської боротьби, як це було в Афганістані.

Кілька десятків бійців сил спеціальних операцій (командос) різних країн НАТО продовжують діяти всередині України, в тому числі з Великої Британії, Литви, Канади й Франції. Деякі з них постійно перебувають в Україні, а частина здійснюють ротацію, виїжджаючи за кордон і періодично повертаючись до України.

За словами американських посадовців, ця мережа спецаґентів займається координацією маршрутів перевезення західного озброєння від кордонів України до передових підрозділів, а також тренуванням й інструктажем для українських військовослужбовців. Ці коммандос погоджують свої дії також з координаційними центрами НАТО в Європі, в тому числі в Німеччині, Польщі й Франції. Вони не беруть участі у бойових діях на передовій, а лише допомагають консультаціями і розвідданими через засекречені канали зв’язку або на військових базах у глибокому тилу в Україні.

Один із високопосадовців попередньої президентської адміністрації США також сказав, що ЗСУ втрачають сотню людей щодня через погану польову медицину. Тому що українські військові не завжди можуть евакуювати поранених із поля бою. Співрозмовник видання розповідає, що уряд США міг би поділитися сучасними військовими інструментами домедичної допомоги і допомогти з налагодженням польових проміжних шпиталів, в яких поранених можуть стабілізувати для наступної евакуації в тил. Нещодавно кількох українських військових вивезли до Німеччини для навчання з військової медицини. Тренінги проводять офіцери сил спеціальних операцій США.

Американські посадовці також свідомі того, що присутність західних аґентів в Україні відома російським спецслужбам.

США дають утричі менше, аніж просила Україна, але найбільше від часів Плану Маршалла

США розміщують у Європі додаткову дивізію ракетної артилерії з ракетами HIMARS

Дороге озброєння до бою: обсяги і швидкість військової допомоги Україні повинні бути збільшені

США поставлять Україні ракетні системи середньої дальності HIMARS

США дадуть Україні досконаліші ракетні системи і підтримуватимуть її до закінчення війни

Швидке постачання зі США: озброєння і спорядження (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів