За моральні збитки треба платити податки, за матеріальні – ні, – експерт

19:30 26 липня 2017 р.

Фото до новини

Якщо водій змусив дорожньо-ремонтне підприємство через суд заплатити йому за матеріальні збитки, то податки з цієї суми платити не треба. Якщо ж на додачу водій вимагав компенсацій і за моральні збитки, то підприємство змушене сплатити 18% ПДФО й військовий збір.

Про це написано в листі ГУ ДФС у Києві від 26.01.2-6 №351/К/26-15-12-03-12.

Про це сьогодні, 26 липня, під час відеопрограми «Бухгалтерська правда», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила  директор компанії «Академія професійного бухгалтера» Мар'яна Кавин.

- Уявімо ситуацію:  їхало авто і через поганий стан дорожнього покриття колеса залишилися в одній з ям. Водій звернувся до суду, і суд визнав, що  підприємство, яке погано відремонтувало дорогу, повинно відшкодувати збитки водієві. Тоді, перед тим, як відшкодовувати, потрібно подивитися, що відшкодовують – моральні чи матеріальні збитки, - пояснює директор.

Якщо, наприклад, потрібно відшкодувати сто тисяч гривень моральних збитків, то з них ПДФО буде 21 951 грн, а військовий збір – 1500 грн. Також податки треба сплатити, якщо підприємство ще до суду погоджується відшкодувати збитки. Проте таких випадків аудитори у своїй практиці не зустрічали.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів