У Сокільниках під Львовом громада змусила сільраду скасувати рішення про будівництво багатоповерхівок

19:48 27 вересня 2021 р.

Фото до новини

24 вересня 2021 року Сокільницька сільська рада визнала недійсним своє ж рішення від 05.02.2021 № 90, яке дозволяло будівництво багатоповерхівок в урочищі Кадім.

Про це Dailylviv.com повідомила голова ГО "Зручна громада" Уляна Солонюк.

За її словами, було скасовано рішення «Про затвердження детального плану території» в частині п. 2 вказаного рішення щодо «Затвердження детального плану території «Внесення змін в детальний план території розташування кварталу індивідуальної житлової забудови учасникам АТО в урочищі Кадім в с. Сокільники Пустомитівського району Львівської області», розроблений ФОП Данилів Р.О. ТОВ «Перспектива Девелопмент».

- Дивним є той факт, що всі троє депутатів даного виборчого округу були відсутні на сесії і не голосували за таке важливе та принципове для мешканців рішення.
Cім довгих місяців мешканці села Сокільники згуртовано боролись проти багатоповерхівок на Кадімі і вкотре довели, що рішення, які не враховують інтереси громади, мешканці будуть скасовувати та визнавати недійсними, - заначила Уляна Солонюк.

За її словами, історія з будівництвом багатоповерхівок отримала розголос наприкінці лютого цього року, коли один з мешканців Сокільників опублікував фото майбутніх багатоквартирних будинків на 200 квартир та 13 під’їздів по вул. Успенській в Сокільниках.

- Саме тоді стало відомо, що 5 лютого 2021 року Сокільницька сільська рада затвердила детальний план території, яким фактично дала дозвіл будувати в районі вул. Успенської, Зеленої, Козацької багатоповерхівки. Зрозумілим було і те, що ці перші 200 квартир - це лише початок і якщо мешканці не вживатимуть рішучих дій, невдовзі цей мікрорайон перетвориться в аналог спального району з багатоповерхівками площею понад 10 гектарів, - розповідає Уляна Солонюк.

9 березня відбулись загальні збори мешканців за участі місцевої влади та депутатів. На зборах секретар сільради Володимир Святий від імені влади сказав, що все законно і рішення щодо багатоповерхівок ніхто скасовувати не буде. Також мешканці довідались, що 5 січня 2021 були проведені громадські слухання, про які ніхто не був поінформований і взагалі багатоквартирними будинками чиновники просто хотіли «оживити квартал». Мешканці тоді одноголосно сказали, що не допустять будівництва багатоповерхівок на вул.Успенській і попередили, що оскаржуватимуть це рішення в суді, якщо до 12 березня депутати округу Дмитро Гаврась і Юрій Крок не відкличуть свої голоси, а Сокільницька сільська рада не скасує це незаконне рішення.

- Дива не трапилось, тому мешканці, створивши ініціативну групу, розпочали збір документів та підготовку позову до суду. 19 квітня в результаті письмового звернення мешканців цього кварталу, учасників АТО (власників земельних ділянок, що розташовані поруч) та в їхніх інтересах, ГО «Зручна громада» подала позов про визнання протиправним та скасування рішення Сокільницької сільської ради, яким затвердили зміни до детального плану території на Кадімі та дозволили будувати перші два багатоквартирні будинки.

Після подання відповідного позову стало відомо, що, незважаючи на категоричний спротив громади проти багатоповерхівок на Кадімі, Сокільницька сільська рада 16 квітня 2021 р. ще й видала відповідні містобудівні умови та обмеження, після чого забудовник міг безперешкодно розпочати будівництво.

Було прийняте колективне рішення негайно оскаржувати цей дозвіл та блокувати початок будівництва. Зважаючи на обґрунтованість та законність позовних вимог, суд задовольнив нашу заяву про забезпечення позову та зупинив дію рішення, на підставі якого стало можливим будівництво багатоповерхівок на Кадімі, а також зупинив дію містобудівних умов та обмежень до завершення судового розгляду", - розповідає хронологію подій голова ГО "Зручна громада".

А далі, за її словами, були спроби в інтересах забудовника і сільради залучати до цієї справи певні громадські організації, які нібито хотіли захищати частину учасників АТО, ділянки яких розташовані поруч, десяток судових засідань, на жодне з яких не з’явились представники Сокільницької сільської ради як відповідач, 7 місяців безперервної виснажливої боротьби. Унаслідок цього забудовник був змушений відмовитись від будівництва на Кадімі багатоповерхівок та продати цю ділянку під спорудження котеджів.

Ситуація загострювалася, і голова Сокільницької сільради змушений був перехопити ініціативу.

- На початку вересня голова Сокільницької сільської ради опублікував допис, в якому написав, що він ініціює визнання недійсним рішення, яке давало право будувати в цьому кварталі багатоповерхівки", - підсумовує Уляна Солонюк

У Брюховичах на ділянці, де росте ліс, загальмували будівництво багатоповерхівок рестораторів зі Львова

У Львові відклали дозвіл на скандальне будівництво багатоповерхівки в історичному ареалі

Мешканці Зубри в суді скасували будівництво багатоповерхівки в селі

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів