У селах навколо Яворівського полігону на Львівщині заборонили продавати ввечері алкоголь

21:39 27 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Через вживання спиртного серед мобілізованих на Яворівському полігоні було вже кілька летальних випадків.

У селах біля Яворівського полігону, де розташовані військові частини, нещодавно обмежили продаж алкоголю у крамницях після 19-ї години. Однак чи допомагає така заборона?

У Старичах і Немирові не бракує крамничок, розташованих поруч з військовими частинами. В одному з магазинів продавець запевняє: «Ми кажемо, що не продаємо, запитують: а де продають? Спершу, коли заборонили продаж, то обурювались: що то за закони придумали? Але після 19-ї не продаємо».

Житель села Старичі каже: «Наскільки мені відомо, то не продають. Але увечері п’яних видно, а де беруть – невідомо». 

Більшість селян підтримують рішення Яворівської райради про заборону продажу спиртного увечері. «Якби-то так, аби це зло, пияцтво, та й знищити взагалі…», – говорить літній чоловік Михайло. Тим часом, один з місцевих п’яничок запитує: чи цікавить точка, де можна купити алкоголь?

Міліція «кришує»?

Кілька місяців волонтер, депутат обласної ради Олександр Ганущин надсилав запити і листи у місцеві органи влади і силові структури з вимогою обмежити продаж алкоголю військовим після 19-ї години. Олександр Ганущин каже також: «Коли сюди вперше приїхали не 2500 солдат, а 5000, то у керівництва було два питання: спальники і прохання допомогти побороти пияцтво, бо не давали собі ради з військовослужбовцями. Я звернувся до голови ОДА, і заправка «ОККО» у Немирові перестала людям у формі продавати алкоголь. Тоді всі інші побачили, що вдалося приборкати великого підприємця. Після вже Яворівська райрада своїм рішенням заборонила продавати алкоголь».

Але чимало власників магазинів ігнорують рішення, також спиртні напої продають і виготовляють місцеві мешканці, заробляючи на мобілізованих. Цього порушення не бачать правоохоронці, наголошує депутат.

«Очевидно, що більшість маленьких крапок, які продають горілку, торгують контрабандною продукцією, кришуються людьми у міліцейській формі. Якби тут міліція взялась і посилила наряди, то цей продаж би впав. Територія полігону велика, маршрути, де продають алкоголь, відомі, відомо, хто виготовляє. Правоохоронці цим не займаються», – говорить Олександр Ганущин.

Військові патрулюють біля крамниць

Біля магазинів чергує військовий патруль. Андрій Романчук, мобілізований з Житомирщини, розповів, що неможливо викликати наряд міліції, коли місцеві мешканці розгулюють п’яні серед дітей.

Двоє осіб поводилися дуже неадекватно, і військовослужбовець зробив їм зауваження, почувши у відповідь лайливі слова. Водночас, каже, відколи встановлене обмеження щодо продажу спиртних напоїв, у військовій частині – спокійніше.

«Почнемо з того, що спочатку було страшне, що тут тільки робилось. А зараз вже хоч вночі може рота спати спокійно», – розповів військовослужбовець.

У військових частинах любителів чарки карають гауптвахтою, і це теж дієвий спосіб у боротьбі з пияцтвом, каже майор медичної служби Ігор Тарабан.

«П’ють ті мобілізовані, які пили до військової служби. А людина, яка випила, становить загрозу і комусь. Чи має бути профілактична робота? Але це вже дорослі, сформовані люди, яка може бути профілактика? Методи треба запроваджувати на службі досить радикальні», – зауважив майор.

Через вживання спиртного серед мобілізованих на Яворівському полігоні було вже кілька летальних випадків. Причини були різні – комусь було протипоказане спиртне, хтось загинув через нетверезий стан.

Про це повідомило сьогодні, 27 березня, «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів