У прикордонників на Львівщині – одразу два ювілеї

12:12 24 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Державна прикордонна служба України

Кінологічному навчальному центру та Мостиському прикордонному загону – по 70 років.

Сьогодні Кінологічний навчальний центр Державної прикордонної служби України та Мостиський прикордонний загін відзначають 70-річний ювілей. Кінологічний  навчальний центр, що у Великих Мостах на Львівщині, – це єдина вітчизняна кінологічна установа, ліцензована Міністерством освіти, яка готує фахівців багатьох спеціальностей, зокрема фахівців-кінологів.

На базі центру було створено і племінний розплідник службових собак. Також на його базі підвищують кваліфікацію молодші інспектори прикордонної служби 2-ї категорії. 

Крім того Центр щороку реалізує декілька договорів про навчання кінологів для інших правоохоронних органів. Зважаючи на військові дії в Україні, в навчальному центрі максимально використовується наявна матеріально-технічна база для підготовки військовослужбовців.

Разом з бійцями охороняти східні кордони держави вирушають і собаки, підготовленні на базі Кінологічного навчального центру. В даний час у закладі відновлено підготовку службових собак для пошуку мін, фугасів та інших підривних засобів.

Ще один прикордонний підрозділ – Мостиський прикордонний загін, який було створено у 1945 році, сьогодні включає до свого складу дев’ять відділів прикордонної служби. Чотири з них носять імена героїв-прикордонників та мужніх захисників вітчизни.

На ділянці відповідальності функціонує чотири міжнародні пункти пропуску. Лише впродовж 2014 року через них державний кордон перетнули понад дев’ять мільйонів осіб та майже три мільйони транспортних засобів. Крім того, за цей час прикордонниками загону затримано 158 порушників державного кордону, з них – 39 нелегальні мігранти, вилучено 53 одиниці зброї, 618 штук боєприпасів та 1,5 кілограма наркотичних речовин.

Іспитом на професійну зрілість, серйозною перевіркою морально-бойових якостей особового складу частини стали події, що розгорнулися на сході нашої держави. Для участі в АТО активно залучалися військовослужбовці загону, готувалися зведені бойові підрозділи. За особисту мужність і героїзм п’ятеро прикордонників Мостиського загону були відзначені державними нагородами медалями «За бездоганну службу» та «Захиснику Вітчизни», ще четверо отримали нагрудний знак «За мужність в охороні державного кордону».

Про це повідомили сьогодні, 24 травня, на сайті Державної прикордонної служби України. Натомість у прес-службі Мостиського прикордонного загону розповіли:

«У народному домі міста Мостиська на Львівщині, відбулось урочисте зібрання з нагоди відзначення 70-ї річниці від дня створення Мостиського прикордонного загону.  Командування та персонал прикордонного загону привітали начальник Західного регіонального управління відомства, керівники обласних та районних органів влади та самоврядування, представники ветеранських, волонтерських організацій та комендант Бещадського відділу Прикордонної Варти Республіки Польща. З нагоди свята кращим військовослужбовцям загону було вручено грамоти та цінні подарунки, а для запрошених гостей з концертом виступив Академічний ансамбль пісні і танцю України Державної прикордонної служби України.

Мостиський прикордонний загін було створено у повоєнні роки – 24 травня 1945-го року. Тоді був сформований Окремий контрольно-пропускний пункт «Меди́ка» з місцем дислокації станція Медика, сьогодні територія Республіки Польща.

1948 року перевірка та оформлення потягів здійснювалася на станції «Мостиська-Друга», а окремий контрольно-пропускний пункт «Медика» був перейменований на ОКПП «Мостиська».  1987 року, коли було закінчено будівництво військового містечка – управління ОКПП передислоковано у місто Мостиська.

1993 року було здійснено плановий перехід на нову організаційно-штатну структуру з одночасним перейменуванням підрозділу в ОКПП «Прикарпаття». 14 липня 2003 року на базі Окремого контрольно-пропускного пункту створено Мости́ський прикордонний загін. 

Сьогодні до складу прикордонного загону входять дев’ять відділів прикордонної служби, на ділянці функціонує чотири міжнародні пункти пропуску. Чотири підрозділи носять ім’я героїв прикордонників та захисників вітчизни – це ВПС «Шеги́ні» імені Григорія Яковича Вара́віна, ВПС «Нижанко́вичі» імені Григорія Степановича Поливоди, ВПС «Лопуша́нка» імені Івана Михайловича Середи та ВПС «Мі́гово» імені Українського Козацтва. 

Персонал Мости́ського прикордонного загону самовіддано виконує особливі, тільки йому властиві завдання з охорони ввіреної ділянки державного кордону України. Прес-служба Мостиського прикордонного загону повідомили це на сторінці «Державна прикордонна служба України – Західний кордон» в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів