У Львові впровадили «раундебаут» на перехресті вулиці Липинського й проспекту Чорновола

18:05 6 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/ZIK

Як відзначив начальник управління транспорту та зв’язку ЛМР Віктор Щир, «експеримент триватиме три місяці», «якщо ж усе вдасться, досвід переноситимуть і на інші кільцеві перехрестя».

У Львові на кільцевому перехресті вулиці Липинського й проспекту Чорновола вперше в Україні застосовується організація дорожнього руху, відома в країнах ЄС і Північної Америки як «раундебаут». Як відзначає начальник управління транспорту та зв’язку ЛМР Віктор Щир, експеримент триватиме три місяці. Якщо ж усе вдасться, досвід переноситимуть і на інші кільцеві перехрестя.

Відповідно до рішення міської комісії з безпеки руху, на самому перехресті та під’їздах до нього встановлено відповідні дорожні знаки й нанесено розмітку, що відповідають цій організації руху. Також тут облаштовано два додаткові острівці безпеки. За словами голови Шевченківської районної адміністрації Олександра Удовенка, на це витрачено близько 65 тисяч грн.

Головні правила цієї схеми двосмугового руху полягають у тому, що в'їжджати на коло можна з будь-якої смуги, причому з лівої можна їхати прямо, наліво і на розвертання, а з правої – прямо і направо, однак її не можна змінювати. Також важливим є те, що при в’їзді на коло слід надавати перевагу всім машинам, які вже перебувають там або ж наближаються

«Організація руху за схемою «раундебаут» має низку доведених переваг, – розповідає радник міського голови з питань розвитку велоінфраструктури Олег Шмід. – Серед них – вища безпека руху, оскільки водій позбувається правила змінювати смугу на перехресті та уникає небезпечного маневру перебудови, краща зрозумілість проходження перехрестя, адже з’являється певна чітка траєкторія, більша пропускна здатність – активність тут збільшується на кожному рукаві почергово, а також логічна циклічність проходження потоків».

За словами Олега Шміда, таким чином виникає реальна можливість упорядкувати не лише автомобільний, а й велосипедний та пішохідний рух. «Схема передбачає створення острівців безпеки, що дозволяє зробити потім безпечний пішохідний та велосипедний рух – з проміжним етапом, власне, на острівці безпеки. Тобто, пішоходи перетинатимуть не чотири смуги одразу, а по дві», – додає радник міського голови.

Голова райадміністрації відзначає: експеримент – вдався, адже тут досягнуто всього, чого прагнули: рух на кільці практично не блокується, є нормальний проїзд та менше навантаження. Натомість, у міському управлінні транспорту обіцяють: якщо ж цей експеримент буде вдалим, переноситимуть здобутий досвід і на інші кільцеві перехрестя в місті – вулиць Володимира Великого й Кульпарківської, Наукової й Кульпарківської, Зеленої й Вашингтона тощо.

Про це повідомили сьогодні, 6 липня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів