У Львові розкуповують квартири-кавалерки

21:36 16 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: lvov.lv.slando.ua

«Квадрат» такого житла коштує $1,2-1,4 тис.

Ольга Швед розповідає в публікації «У Львові розкуповують квартири-кавалерки» у свіжому номері київської «Газети по-українськи»:

«За $24 тис. львів'янин 37-річний Максим Балицький улітку купив на вул. Коперніка квартиру-кавалерку. Це помешкання площею 22 кв. м без кухні, туалету і коридора. У будинках XVІII–XIX ст. у таких мешкали покоївки, які часто водили туди кавалерів. Після ремонту Максим здає житло туристам – задля заробітку.

– У цій квартирі були лише комунікації, підведені труби. Але квартира – у будинку XVІII століття, має окремий вихід на балкон. Туристам, які приїжджають до Львова на два-три дні, кухня не треба. Усе одно вони весь день гуляють, а тут лише ночують. Винаймати кавалерку дешевше, ніж повноцінну квартиру.

Перше помешкання Балицький придбав три роки тому за кошти, зароблені в Німеччині. Воно на пл. Ринок у центрі Львова. Зараз здає його за 200 грн/добу.

– Купив її у двірнички за 14 тисяч доларів. Спочатку це була порожня бетонна коробка площею 16 «квадратів» із вікном і дверима. Найняв толкових робітників. Вони відділили гіпсокартоном місце для душової і туалету, встановили газовий котел, убудовані меблі, замість ліжка – розкладний диван з ортопедичним матрацом. Ремонт обійшовся у 6 тисяч доларів. У середньому у мене там живуть чотири-п'ять днів на тиждень. «Чистими» за цей час маю 900 гривень. За три роки квартира окупилася, за зароблене купив іще одну.

30% проданого житла у Львові за останні півроку – кавалерки.

– Вони недорогі, популярні, – говорить львівський маклер Ольга Пась, 46 років. – Їх беруть холостяки, незаможні родини або з метою здачі в оренду. Це вигідно, бо Львів щороку відвідують понад мільйон туристів, шукають переважно кавалерки. У мене є клієнт, який купив шість квартир. І шукає ще, з видом на собори в центрі міста.

Найдорожчі помешкання – на пл. Ринок і всіх центральних вулицях. «Квадрат» такого житла коштує $1,2-1,4 тис.

– У ціні старі австрійські та польські будинки, – продовжує маклер. – Вони добротні, з товстими стінами. У серпні я продала обшарпану 22-метрову кавалерку з видом на ратушу за 28 тисяч доларів. Найдешевшу, біля Національної галереї, – за 17 тисяч доларів. У ній 15 «квадратів». Що далі від центру, то дешевше, але туристів не цікавить житло на околиці. Серед покупців найбільший попит на кавалерки із 4-метровою стелею. Із таких можна зробити дворівневу квартиру. Зверху облаштувати спальне місце, знизу – кухню і туалет. Але такі помешкання дорожчі в півтора разу.

Для облаштування кавалерки наймають дизайнерів. За «квадрат» проектування такі беруть від 200 грн.

– Головне – візуально збільшити простір маленької кімнати, – пояснює директор дизайнерської фірми «ARS-Ідеа» Арсен Костишин, 35 років. – Треба використовувати світлі кольори на стінах, меблях, предметах інтер'єру. Квартиру умовно треба поділити на зони: кухонну, спальню, вітальню. За можливості добудувати другий ярус. Важливо, щоб меблі виконували кілька функцій – під сходами можна шафу-купе встановити, розкладний стіл».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів