У Львові працівники військкоматів вручають водіям повістки на дорогах, – ЗМІ

10:00 3 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

У Львові працівники військкоматів чергують разом із даїшниками. Коли зупиняють авто – комісари перевіряють: чи є водій у списках мобілізованих. Вручають повістку або дають запрошення до військкомату для уточнення даних.

Журналісти Ольга Швед і Назар Волянський розповіли в сьогоднішній публікації «Повістки вручають водіям на дорозі» в київській «Газеті по-українськи»:

«У Львові працівники військкоматів чергують разом із даїшниками. Коли зупиняють авто, комісари перевіряють, чи є водій у списках мобілізованих. Вручають повістку або дають запрошення до військкомату для уточнення даних.

– Такий метод – вимушений. На Львівщині мобілізаційні плани виконують наполовину. Ухиляються від призову понад 2 тисячі військовозобов'язаних, – пояснює виконувач обов'язків військового комісара Олександр Тіщенко. – Чоловіки змінюють місце проживання, реєстрацію. Їх не можна застати вдома, на роботі. Але вони спокійно їздять автомобілями. Чому одні мають жирувати, а інші – воювати?

Юристи кажуть, працівники військкоматів можуть вручати повістки в такий спосіб. У законі є пояснення, що повідомлення слід вручити призовникові особисто. Але не вказане місце, де саме це має відбутися – вдома, на роботі чи в дорозі.

– Якщо хтось забере бабу до себе й догляне її до смерті, якщо мене вб'ють на війні – піду в армію, – говорить львів'янин 29-річний Ігор Мельник. Працює будівельником. Живе з 91-річною бабою Валентиною Петрівною. Йому двічі приносили повістку.

– У нас з бабою немає родичів. Вона вже чотири роки не виходить із дому. Утримую її, годую. Не оформляв раніше опіку, бо не було потреби. За законом, якщо я постійно доглядаю за недієздатною особою, то мене не мобілізують. В управлінні соцзахисту сказали принести купу документів. Ще необхідна умова – щоб я був безробітний. Тільки тоді зможу стати опікуном баби. А за які гроші тоді жити¬мемо?

Після оголошення мобілізації до опікунської ради Львова частіше почали звертатися чоловіки призовного віку для оформлення опіки над літніми родичами, інвалідами.

– Щодня приходять четверо-п'ятеро людей. Тільки в нашому районі з початку року оформили опіку 14 осіб, – каже начальник юридичного відділу Сихівської райадміністрації Михайло Костецький, 57 років. – Це складна процедура. Встановити опіку можна після визнання особи недієздатною за рішенням суду. Опікун теж має пройти медогляд, принести довідки про несудимість, доходи. І бути безробітним, адже повинен надавати постійний догляд. Тоді соцзахист видає довідку, яку приймають до уваги у військкоматі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів