У Львівській області найменше жінок в органах влади (відео)

15:20 2 березня 2015 р.

Фото до новини

Після реформи з децентралізації, коли сільські і селищні ради стануть головними розпорядниками коштів і прийматуть «грошові рішення», пов’язані з землею, ми передбачаємо, що жінок з керування громадами буде усунуто.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це під час прес-конференції на тему «Як домогтися 30% участі жінок в Уряді, міністерствах, місцевих держадміністраціях та інших органах влади?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявила заступниця голови західноукраїнського центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало.

Львівські активістки порахували, що цього року до Верховної Ради було обрано жінок найбільше за час незалежності України. Це – 51 жінка або 11,8%.

- Ці жінки набагато працьовитіші, ніж чоловіки. Є дві жінки керівники фракцій. Це – Юля Тимошенко і Вікторія Сюмар. Майже в усіх комітетах Верховної Ради працюють жінки. Але в комітетах з питань бюджету, запобігання і протидії корупції, фінансової політики і банківської діяльності – немає, - каже голова західноукраїнського центру «Жіночі перспективи» Любов Максимович

І, на її думку, коли при владі немає жінок, то й немає бачення жінки на ту чи іншу проблему.
- Світова практика показує, що якщо у ВР  на рівні прийняття рішень буде 20% жінок, то почнуть бути важливими питання, що стосуються дітей. Якщо 30%, то будуть прийняті закони щодо покращення життя жінок. Тому що чоловіки не вважають пріоритетними ці питання, - зауважила вона.

Водночас, за словами Марти Чумало, у Львівській області ми маємо гіршу ситуацію, ніж по Україні.
- Коли в Україні ми маємо гендерну піраміду, де згори є 11%, а в обласних радах на рівні 20%, в районних 25-30%, в селищних 45-50%, то у Львівській області ми маємо лише 6% жінок у Львівській міській раді, у районних радах в середньому близько 10%, - каже вона.

Тому львівські активістки на своїй конференції прийняли відкритого листа до Верховної Ради, де закликали депутатів законодавчо закріпити паритетний квотний підхід у формуванні органів влади різного рівня.

- Ми вже маємо в ст.8 п. 10 обов’язок партій застосовувати квотний підхід при формуванні списку, коли кожна партія має забезпечувати 30% списку однієї статі. На жаль, ці вибори показали, що партії не дотримуються цього законодавства. І ми звернулися до ВР з вимогою законодавчо закріпити цей квотний підхід та відповідальність партій за невиконання – аж до зняття з перегонів, - каже Марта Чумало.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів