У Грибовичі продовжують звозити відходи, – ЗМІ (+відео)

13:30 30 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: pravda.lutsk.ua

Депутат Жовківської райради Ігор Муравський повідомив: «Нещодавно були на полігоні й побачили свіжу купу сміття з боку гудронних озер».

Марко Шпікула з «Комітету екологічного порятунку України» розповів: «Ночами на полігон у Грибовичі продовжують звозити сміття. Без згоди місцевих у сусідньому селі Малехів захопили 6,5 гектарів землі. Розчищатимуть її під звалище».

26 серпня близько сотні жителів сіл Грибовичі, Малехів і Дубляни Жовківського району на Львівщині перекрили трасу Львів – Рава-Руська. Частина людей вийшли на дорогу між Дублянами та Грибовичами. Вимагали припинити вивозити сміття на Грибовецьке звалище. Його офіційно закрили наприкінці травня цьогоріч. Тоді на смітнику була пожежа. Стався зсув непотребу, й загинули четверо людей.

Депутат Жовківської райради Ігор Муравський повідомив: «Нещодавно були на полігоні й побачили свіжу купу сміття з боку гудронних озер. Охоронці підтвердили, що відходи завозить львівське комунальне підприємство «Збиранка». Кажуть, що не мають права зупиняти техніку цієї організації», 

До обіду на перекритій трасі утворився трикілометровий затор. Селяни вимагали приїзду до них міського голову Львова Андрія Садового – щоб розповів про те, чому звалище знову запрацювало.

Марко Шпікула розповів: «У Грибовичах живуть мої близькі родичі. З вікна бачать сміттєву гору. Вона півстоліття отруює селянам життя. Хочемо звернути увагу прокуратури на це. Аби відповідали не лише комунальники, а й чиновники з Львівської міськради. Вони роками не виконують своїх обов'язків. Запитаємо в мера, коли закриють цей смітник. Спочатку обіцяли зробити там бетонну дамбу. Але просто засипали сміття землею. Нещодавно вгорі полігону утворилася нова тріщина. Через неї може проїхати автомобіль. А всередині непотребу виділяється газ. 10 років розробляють проект із рекультивації. Та ніхто його не бачив. Звернення від громади міськрада ігнорує».

Водій позашляховика заявив протестувальникам: «Це траса міжнародного значення. Ідіть пікетувати під міськраду. Чим завинили люди, які їдуть по справах?».

Люди розступалися. Пропустили дві легкові машини й рейсові автобуси. Замість львівського мера до активістів приїжджала Ірина Маруняк із міської комісії техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка запевнила: «Роботу звалища ніхто не відновлює. Землю в Малехові розчищають не для нового смітника, а щоб стабілізувати старий полігон».

О 16:30 люди розійшлися. Але пообіцяли продовжити пікет за кілька днів. Про це повідомили сьогодні, 30 серпня, в київському часописі «Газета по-українськи».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів