Судді бояться приймати законні рішення, – голова Господарського суду Львівської області

17:13 9 жовтня 2015 р.

Фото до новини

Для того, щоби суддя приймав правильне рішення, на нього не треба тиснути. Якщо не буде політичної волі, суддя завжди прийме правильне рішення. А так він боїться його приймати. Він не знає, з якого боку вітер буде дути.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 9 жовтня, під час круглого столу на тему: «Реформа судоустрою: що буде зі спеціалізованими і вищими судами, як обиратимуть та призначатимуть суддів. Презентація авторського проекту Конституції України», який відбувся у Львівському прес-клубі, заявив голова ради адвокатів Львівської області Богдан Павлишин.

- Ми всі ходимо на судові засідання і бачимо рівень деяких суддів. Але я не за те, щоби всіх звільняти, - каже він.

Водночас Богдан Павлишин вважає, що реформування судової системи має відбуватися тільки для суддів і тільки самими суддями. Бо інакше порядку не буде. Хоча, як в адвоката, у нього дуже багато претензій до суддів.

- Сьогодні спитати голову будь-якого районного суду, скільки людей в «клітці сидить» - він не знає. Яке навантаження в суді першої інстанції загальних судів? Шалене, але ніхто того не хоче довідатися. А навантаження дуже велике. А як буде якісно суддя приймати рішення, коли у нього в провадженні – маса справ? – запитує він.

Голова Господарського суду Львівської області Михайло Юркевич також вважає, що судову реформу повинні робити самі судді.
- Нам будують будинок, в якому ми маємо жити, але нас не питають, - каже він.

За його словами, єдиною правильною метою реформи судоустрою є бажання наблизити судочинство до тих взірців судочинства, які є в Європейському Союзі.

- Уже на першому етапі цих дій ми можемо загубити цю ідею. Ключовим в реформуванні нашої судової системи – побудувати її таким чином, щоби визначальним було застосування верховенства права. На жаль, ми, судді, до цього ще не готові. Часто-густо ми самі, не зважаючи на будь який досвід роботи, боїмося, а, часто, не вміємо застосовувати ці принципи верховенства права. Недавно мені довелося взяти участь у судовому засіданні, коли вперше, за 23 роки суддівського стажу я застосував цей принцип. Ви собі просто не уявляєте, з яким відчуттям я виходив з судового засідання, і коли людей цілий зал, 30-40 осіб, вони і плакали, і кричали. Але оце питання «верховенства права» тяжко застосовувати. Ми боїмося прийняти законні рішення, бо вони можуть бути скасовані. Нам до цього треба звикати і вчитися, - каже голова  Господарського суду Львівської області Михайло Юркевич.

За його словами, за всі роки Незалежності, суди завжди використовували як інструмент досягнення політичної чи майнової вимоги.

Доцент, юридичного факультету Львівської комерційної академії Михайло Мацько вважає, що претендент на посаду судді повинен проходити кваліфікаційне оцінювання. 

- Ви знаєте, як погано вчаться сьогодні у освітніх закладах, це не секрет. А якщо ми будемо підкреслювати, що тепер суддя не за гроші може стати суддею, а за свої знання, загальну ерудицію та високу кваліфікацію, то це буде підтягувати студентів, які сьогодні безвідповідально ставляться до навчання, - каже він.

Він також вимагає, щоби на посаду судді призначали тільки тих юристів, які добре володіють українською мовою

- Мене дуже вражає, коли суддя каже «за дачу показів». Та яка дача? Десь в селі є дача! «В якості свідка», та не в «якості», а - в «ролі»! Російською мовою мислить і перекладає бездумно. Якщо ти призначаєшся на посаду судді, то вивчай мову! – каже Михайло Мацько.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів