Школярі Шевченківського району їстимуть сир на 1 млн грн дорожчий, ніж школярі Франківського

21:21 30 березня 2017 р.

Фото до новини

Відділ освіти Шевченківського району Львова замовив для навчальних закладів кисломолочний сир за ціною 70,97 грн за кг та твердий сир – 126 грн за кг. Натомість відділ освіти Франківського району купує кисломолочний сир за 43,03 грн/кг, а твердий – за 70,47 грн/кг.

Обидва відділи замовили майже однакову кількість цих продуктів – по 29 тисяч кг кисломолочного сиру, а також – відповідно 4 тис кг та 5 тис кг твердого сиру. Один відділ заплатить за ці продукти 2,6 млн гривень, інший , інший – на 1 млн гривень менше.

Про це сьогодні, 30 березня, під час прес-конференції на тему: «Хто купує найдорожчі продукти за бюджетні гроші у Львівській області. Які постачальники занижують ціни і продають продукти сумнівної якості школам і лікарням. Як проведення аукціонів впливає на зменшення ціни», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила журналіст сайту «Наші гроші. Львів» Олександра Губицька.

За її словами, таку разючу різницю у цінах на продукти виявили розслідувачі, які моніторили ціни на закупівлю продуктів харчування у Львівській області. Загалом перевірили майже 700 закупівель продуктів харчування у Львівській області. Основну увагу  зосередили на цінах, за якими закуповували ці продукти. Їх об’єднали за групами товарів та вибрали найбільш популярні та ті, які можна перевірити у ціновому діапазоні. 

- Наприклад, ціни на ковбасні вироби дуже важко порівнювати, тому що є дуже багато марок та видів цих виробів. Ми вибрали близько 12 найменувань продуктів: молоко, кисломолочний сир, вершкове масло, яйця, цукор, свинину, телятину, яловичину, курятина, куряча печінка, рис, - пояснює вибір для моніторингу журналістка.

У підсумку з’ясували, якщо замовник обирає конкурсну закупівлю, то він купує товар значно дешевше, ніж якби він це зробив, купуючи за прямим договором.

- Наприклад, картопля, куплена за конкурсом, обходиться у 3,73 гривень за кілограм. А якщо поза конкурсом, то – 5,78 гривень за кілограм. Куряче філе - 60 гривень на відкритих торгах проти 72 гривень за прямим договором. Молоко – 13 гривень проти 15, цукор – 13 проти 17 гривень. Здавалося би, ну кілька гривень на кожному продуктові – це не страшно. Але якщо врахувати, що купують на мільйони гривень, то переплата просто космічна, - шокує різницею у цінах Олександра Губицька.

Також розслідувачі помітили разючі відмінності в цінах на один і той самий товар.

- До прикладу, купують один і той самий товар з різницею у ціні у 200-300 відсотків. Зрозуміло, що масло може коштувати з різницею у п’ять гривень,  залежно від регіону, району, виробника. Може коштувати дорожче за рахунок того, що його потрібно доставити в школу в гірському районі. Але коливання не можуть становити 200-300 відсотків. Так, ціна вершкового масла жирністю 72,5%  коливається від 53,5 грн за кілограм до 145,2 грн за кілограм. Цукор – від 7 до 20 гривень, рис – від 14 гривень до 32 гривень, молоко – від 11 гривень до 23 гривень, куряче філе – від 36 до 84 гривень, - говорить журналіст сайту «Наші гроші. Львів».

Поряд з невмотивованими шаленими цінами, розслідувачів насторожили і низькі ціни.

- Абсолютно незрозуміло, яким чином масло такої жирності може коштувати 50 гривень. Всі ми ходимо на ринки і бачимо скільки коштують такі продукти. Відповідно торги, в яких ми виявили занижені ціни, будуть контролюватися, і ми перевіримо виконання цих договорів. Тому що є сумніви, чи справді масло, а не спред будуть постачати в ці навчальні заклади та лікарні.  Кількох замовників ми питали, чи вірять вони, що масло може коштувати 50 гривень за кілограм. Ні, вони не вірять, але стали заручниками процедури такої закупівлі і тієї пропозиції, яку учасник подав, - застерігає Олександра Губицька.

Вона вважає, що якщо закупівля проводиться через конкурс, то учасники навмисно подають найнижчу ціну, аби перемогти. А потім подають довідки з торгово-промислової палати, що цей продукт коштує дорожче. Вносять зміни в договори та підвищують ціни.

- Так фірма «ЮРГ-Галичина» виграла тендер на постачання в госпіталь ветеранів війни та репресованих імені Юрія Липи курячого філе за ціною 36,95 грн/кг і стегна – 27 грн/кг. А потім впродовж місяця вже двічі вносили зміни і щоразу підвищували ціну на 10 відсотків. Я прогнозую, що вони ще підвищать. Але якщо зараз порівняти їхні ціни та пропозиції з пропозиціям інших учасників торгів, то вони не є найбільш економічно вигідними. Зараз вони наблизилися до найбільших цінових пропозицій на тих торгах, - робить висновки експерт.

Також вона помітила, що найдешевші продукти купують заклади, які обслуговують потреби соціально незахищених категорій населення: будинки для людей похилого віку та школи-інтернати обласного підпорядкування.

- Вони купують продукти за нижньою межею. Але для нас абсолютно незрозуміло, як будуть ці договори виконувати, як може цукор коштувати 7 гривень за кг. Для нас, для тих, хто контролює ці закупівлі, важко простежити, що саме будуть постачати за ці гроші, - каже Олександра Губицька.

Крім того, розслідувані помітили, що в тендерах беруть участь одні й ті ж фірми, з тими ж товарами, але за різними цінами.

- Так, фірма «Сузір’я» на одному тендері пропонує масло одного й того ж виробника за ціною 53,5 гривень, а на іншому – за 135 гривень. Причому, коли я зателефонувала до цього виробника і запитала його ціну, то мені сказали: 90-100 гривень залежності від того, коли воно вироблено. А останній раз сказали, що вони взагалі це масло вже не продають. Так само фірма «Гірна» обіцяє постачати кисломолочний сир за ціною від 39,6 грн до 74,2 грн за кілограм. Причому, сир однакової жирності, - розповідає журналістка, як вона перевіряла порядність учасників тендерів.

За її словами, всю необхідну інформацію можна знайти на сайті ProZorro.

- Тепер ми бачимо, які документи подають учасники на торги. Раніше цю інформацію могли бачити тільки контролюючі та правоохоронні органи, - Олександра Губицька закликає громадкість не лінуватися і звертати увагу на такі деталі.

Олександра Губицька також наголосила, що хоча журналісти й оприлюднюють факти порушень, притягнути до відповідальності порушників майже неможливо. Всі свої розслідувачі скеровують до відповідних контролюючих органів. І тільки якщо мова йде про порушення у великих сумах або ж факт набуває широкого медійного розголосу, ці органи починають розслідування.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів