Шахтарі перекрили трасу Львів-Луцьк (відео)

13:55 7 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: bug.org.ua

Приблизно 60 гірників Нововолинської шахти №10 перекрили трасу на перетині адмінстративого кордону Львівської і Волинської областей.

Як повідомив сьогодні, 7 травня, кореспонденту «Радіо Свобода» один із протестувальників, шахтар Віталій Дусь, гірники вимагають виплатити їм зарплату за останні 4 місяці. Також кажуть про те, що від 1 травня вони перебувають у вимушеній відпустці. Він також розповів: «Нам сказали перебувати у відпустці за свій рахунок до 18 травня. Роботи немає. За що ми маємо жити. Дирекція шахти повідомила, що у Києві наступного тижня будуть вирішувати фінансування нашої шахти, але нам постійно щось обіцяють. Тому ми вийшли на протест і тут стоятимемо доти, поки нам не виплатять заборгованість з зарплати». 

За словами Віталія Дуся, до акції у найближчі години мають долучиться ще більше гірників, вони мають намір встановити намети поблизу траси. Втім, шахтарі пропускають легкові машини і автобуси через кожні 15 хвилин. Якщо люди їдуть з дітьми, то проїжджають без перешкод.

Віталій Дусь повідомив також, що 8 і 9 травня шахтарі тимчасово протест припинять, щоб їх не звинуватили в організації провокацій у дні вшанування роковин Перемоги у Другій світовій війні, або щоб гірників не використали задля своїх корисливих цілей провокатори. Також 13 травня до такого кроку обіцяють вдатись і працівники «Львівської вугільної компанії» , які не отримують зарплату від листопада минулого року, і загалом вимагають від керівництва держави поліпшити фінансову ситуацію на підприємстві.

Львівські гірники мають намір перекрити міжнародну трасу Львів – Рава-Руська. Водночас, чиновники Волинської ОДА намагаються переконати волинських шахтарів припинити акцію протесту і почекати на рішення Кабміну щодо фінансування шахти №10 у Новолинську.

Волинські шахтарі вже не вперше перекривають трасу Львів-Луцьк через заборгованість щодо виплати зарплати.  7 квітня Верховна Рада направила 400 мільйонів гривень на державну підтримку вуглевидобувних підприємств. Відповідно до пояснювальної записки, мета ухваленого Радою документу – забезпечення своєчасної й стовідсоткової виплати зарплати працівникам державних вуглевидобувних підприємств.

Про це повідомило сьогодні, 7 травня, «Радіо Свобода». Своєю чергою, інтернет-видання «Корреспондент.net» інформує в четвер:

«Гірники шахти «Нововолинська № 10», яким заборгували зарплату за чотири місяці цього року, сьогодні перекрили міст через річку Західний Буг в селі Литовижі. Акція є протестом проти невчасної виплати зарплат і недотримання слова міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, який на III з'їзді шахтарів України пообіцяв повністю розрахуватися з гірниками до 1 травня, але слова не дотримав, зазначають гірники.

«Керівництво підприємства пропонувало не починати безстрокову акцію сьогодні, а перенести її на 20 травня», – повідомив керівник первинного осередку шахти Василь Прадід. Але шахтарі цю ініціативу не підтримали.

«Коли поставили цю пропозицію на голосування, за нього підняли руки тільки п'ять присутніх, а решта висловилися за перекриття головної транспортної магістралі між Волинською та Львівською областями. Відразу після цього колона гірників рушила до мосту і перекрила його», – зазначив Прадід. У прес-службі зазначили, що сьогодні блокування буде тривати до 16 години, сама акція буде проводитися доти, поки заборгованість не погасять.

Нагадаємо, шахтарі в кінці квітня провели в Києві третій з'їзд. На наступний день вони почали акції протесту в українській столиці, пікетуючи адміністрацію президента, Верховну Раду, Кабінет міністрів і профільне міністерство, час від часу перекриваючи вулиці.

Протестувальники стукали касками та виступали з вимогою виплати зарплат, відмови від імпорту енергоресурсів на користь закупівлі вітчизняного вугілля і відставки глави Міненерговугілля. Шахтарям нібито виділили 400 мільйонів гривень на зарплати, але, за інформацією гірників, їм винні значно більше».

Про це повідомило сьогодні, 7 травня, інтернет-видання «Корреспондент.net».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів