Реконструкцію вулиці Мечникова у Львові планують закінчити восени (відео, оновлено)

15:36 24 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

У міськраді пояснили: «Виникли труднощі, пов’язані з прокладанням нового колектора, оскільки треба видовбувати скельну породу».

«У Львові тривають роботи з реконструкції вулиці Мечникова на ділянці від вулиці Пекарської до вулиці Личаківської», – повідомили сьогодні, 24 червня, в прес-службі міськради, де також розповіли подробиці:

«Довжина ділянки, яку ремонтують, складає 532 метрів. Роботи, які розпочали у грудні минулого року, планують закінчити восени. Виникли труднощі, пов’язані з прокладанням нового колектора, оскільки треба видовбувати скельну породу. Міський голова Львова Андрій Садовий розповів:

«У нас дуже великий об’єм робіт сьогодні по місту Львову. Але ця ділянка є одною з найскладніших. Мова йде, в першу чергу, про будівництво нового колектора. Це 500 метрів. Цей колектор ми фактично вибудовуємо у скельній породі.

Ми подивились, як сто років тому був збудований існуючий колектор, він будувався оминаючи скелю, це була інша технологія. Якщо діаметр біля самого цвинтаря – два метри, тут він виходить на 1,4 метра.

Ніхто не очікував, бо проектант не передбачив, що тут буде скельна порода, яка потребує зовсім іншої техніки, зовсім інших навиків, бо стоять житлові будинки і безпека людей, які тут живуть, – на першому місці. Це витримується.

Наш оптимізм завершити роботи до кінця літа, на жаль, згасає, ми вимушені ввійти в осінь по цій вулиці. Це не перешкоджає роботі пологового будинку. Є певні труднощі, але з вулиці Некрасова можна туди під’їхати.

Зараз буде певне підсилення і людьми, і технікою, щоб хоча б у жовтні відкрити цю дорогу для проїзду, бо вона дуже важлива. Складний етап ділянки ми проходимо по вул Стуса, де ми заново вибудовуємо колектор під землею, а це друга по складності ділянка, бо у скельній породі ми прорубуємо можливість для прокладання сучасного колектора».

Відповідно до проекту, заплановані такі обсяги робіт: влаштування трамвайних колій на дорожніх плитах, відновлення дорожнього покриття в мозаїці – 2890 м², бруківці – 876 м², ремонт тротуарів з Фем – 2620 м², ремонт тротуарів з пісковику – 2280 м², влаштування каналізаційного колектора діаметром два метри – 204 погонних метрів, влаштування каналізаційного колектора діам. 1,6 метра – 209,5 погонних метрів, влаштування каналізаційного колектора діам. 1,4 метра – 119,5 погонних метрів, заміна водопровідних мереж (центральний водогін) – 560 метрів, заміна дощоприймачів з гідрозатворами – 23 штук.

На сьогодні розібрано трамвайну колію та бруківку на всій ділянці, замінено водопровідні мережі від вулиці Пекарської до вулиці Некрасова, завершується водопровід від Некрасова до Личаківської. Ведуться роботи з влаштування дощової каналізації та з винесення газопроводу.

На даний час проводяться основні роботи по влаштуванню колектора в складних геологічних умовах (скельно-мергелисті грунти). Вже влаштовано першу камеру на колекторі зі сторони вулиці Пекарської (з ізоляцією), завершується друга камера на колекторі біля «Марсового поля» (з ізоляцією).

Також проводяться роботи на чотирьох камерах від вулиці Шимзерів до вулиці Некрасова. Влаштовано 156 метрів склопластикового колектора діаметром два метри та 90 метрів склопластикового колектора діаметром 1,6 метра.

Замовник – департамент житлового господарства та інфраструктури. Генпідрядна організації – ТзОВ «ОНУР Конструкціон Інтернешнл». Субпідрядна організація – концерн «Київпідземшляхбуд». Загальна вартість будівельних робіт за договором підряду – 67 189 455,56 гривень».

У прес-службі міськради повідомили також сьогодні, 24 червня:

«Головний інженер компанії «Онур» Олександр Добоні розповів:

«Будівництво нового колектора нам досить тяжко дається. Розібравши трамвайні шляхи, ми почали рити траншею і виявили, що скальні грунти практично від метра поверхні землі до дна колектора, а це приблизно вісім метрів, це суцільна скала. Роботи проводять вручну, важку техніку сюди не можна загнати, бо відбуваються відразу деформації у сусідніх будинках. Це сильно ускладнює виконання робіт.

Зараз з новим колектором ми дійшли практично до пологового будинку, це близько 250 метрів, тобто більше половини існуючого колектора. Ми плануємо, що до кінця вересня ділянка дороги до вулиці Некрасова буде закінчена. Термін відтягується, бо є ще складнощі з існуючим колектором. Новий будується паралельно існуючому колектору.

Попередньо ми планували, що збудуємо ділянку нового колектора і почнемо будувати ділянку дороги над старим колектором, коли він буде ще діючий. Але під час будівництва відбувся завал старого колектора, що показало, що він в дуже поганому стані і виконувати будівельні роботи над існуючим колектором, поки він не буде відключений і затомпонований, неможливо. У зв’язку з цим роботи закінчаться пізніше, ніж було заплановано. Тобто, ми маємо збудувати  новий колектор, переключити стоки зі старого в новий, затомпонувати і тільки після того починати будувати дорогу. Тому, за нашими попередніми розрахунками, на ділянці до вулиці Некрасова працюватимемо до кінця вересня, а до вулиці Личаківської – до кінця жовтня». 

Своєю чергою, начальник управління житлового господарства ЛМР Юрій  Голець Як зазначив: «Виявлені скельні породи не тільки відтерміновують закінчення робіт, а й призвели до їх здорожчання. Відповідно до тендера, вартість була 76 мільйонів гривень. При виконанні робіт, коли ми відкрили цю вулицю, зіткнулись з тим, що у нас йдуть мергелі, це фактично скельні породи, де вже інші технології прокладання, інші технології викопування цього грунту. Тому зараз переробили проект, внесли відповідні зміни і віддали на експертизу, щоб отримати погодження. За попередніми розрахунками, договір може сягнути понад 90 мільйонів гривень». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів