Підприємці не задоволені «єдиним вікном» на митниці

13:07 23 серпня 2016 р.

Фото до новини

Сьогодні «єдине вікно» на митниці не гарантує, що підприємцеві вдасться розмитнити свій товар впродовж чотирьох годин.Тому вони надають перевагу «живій» черзі.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 23 серпня, під час прес-конференції на тему: “Як Держпродспоживслужба виконує свою роботу в “єдиному
вікні” митниці”, що відбулася у Львівському прес-клубі, заявила виконавчий директор ПП “ГалТранс-Логістик” Марія Мулява.

За її словами, сьогодні "єдине вікно" працює, але воно не цікаве підприємцям. Тому що очікування, які вони покладали на цю новацію, не виправдано.

- Ми звикли, що митниця оформляє вантаж за чотири години. І ми очікували, що запровадження єдиного вікна не погіршить стан, який є зараз. Ми і раніше, перед тим, як подати документи на митницю, отримували всі дозволи в паперовому варіанті, ходили до інспекторів. І сьогодні доводиться робити те саме, тому що так менше ризиків.Нам потрібно, щоби час доставки не зростав, а падав, - каже вона.

Марія Мулява розповідає, що підприємці вже порахували приблизно, скільки часу потрібно витратити на розмитнення і знали, що за один робочий день закінчать: митні служби розмитнювали до чотирьох годин, контрольні служби - так само. А ось "єдине вікно" цього не гарантує.

За її словами, компанія ПП “ГалТранс-Логістик” зробила лише єдину спробу скористатися "єдиним вікном", яка їм не сподобалася. Тому що, якщо раніше брокер точно знав, що за вісім годин він розмитнить вантаж, то зараз закон дає на огляд 24 години або ж три робочі дні.

- Якщо би законодавчо було прописано, що має бути рішення позитивне чи негативне впродовж чотирьох годин, це би було одне. Але цього не прописали, тому ми далі ідемо до інспектора, вистоюємо чергу. Ми її бачимо, ми знаємо, скільки перед нами людей, отже  знаємо, скільки часу доведеться чекати. Тоді як електронну чергу ми не бачимо, і не знаємо, скільки осіб є в цій черзі перед нами. Це є той момент, коли ми не маємо гарантії проходження контролю за певний час, - пояснює вона.

Водночас Марія Мулява сподівається, що з 1 січня 2017 року, коли у підприємців заберуть вибір подавати документи через "єдине вікно" чи бігати з паперами за інспекторами, Держпродспоживслужба електронізує свою роботу.

- Наприклад, зараз митний інпектор не ходить на догляд усіх вантажів, бо йому так хочеться. Він їде, тому що електрона система його посилає. Сподіваюся, що й у інших контролюючих органах так зроблять. Що контроль буде вибірковий, на кого покаже система. Тому що стопроцентний огляд зробити трьома інспекторами на одному пості нереально, - говорить вона. 

Нагадаємо з 1 серпня 2016 року на митниці запрацювало "єдине вікно", яке має пришвидшити оформлення експортно-імпортних операцій. Уряд декларує це - як один з елементів реформування митної системи.

Більше тут.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів